Connect with us
Advertisement

Eveniment

VINERI: IZVORUL TĂMĂDUIRII, praznic închinat Maicii Domnului. Tradiții, obiceiuri și credințe despre Aghiasma Mică

Publicat

Creştinii ortodocși sărbătoresc vineri Izvorul Tămăduirii, praznic din Săptămâna Luminată închinat Maicii Domnului, menit să arate rolul Fecioarei Maria în lucrarea mântuirii oamenilor.

Praznicul datează din secolul al V-lea, amintind de o minune săvârșită de Maica Domnului.

Potrivit tradiției, cu puțin timp înainte de a ajunge împărat, Leon cel Mare se plimba printr-o pădure din apropierea Constantinopolului. Un bătrân orb îi cere acestuia apă, dar și ajutor pentru a ajunge în cetate. După ce caută apă în apropiere, Leon aude glasul Maicii Domnului, iar la îndrumarea acesteia găsește un izvor din care îi va da orbului să bea. Totodată, după ce spală fața orbului cu apă, acesta începe să vadă. În acest loc, Leon construiește, atunci când ajunge împărat, o biserică.

Mai târziu, împăratul Justinian (527-565), care suferea de o boală grea, s-a vindecat după ce a băut apă din acest izvor. Ca semn de mulțumire, el zidește aici o nouă biserică, mai mare. Lăcașul de cult este distrus, însă, de turci în anul 1453.

Actuala biserică a Izvorului Tămăduirii din Istanbul datează din secolul al XIX-lea, iar izvorul cu apă tămăduitoare există și astăzi în paraclisul de la subsolul acesteia. De-a lungul timpului, foarte mulți credincioși care au venit aici și i-au cerut ajutorul Maicii Domnului, au primit vindecare.

*În toate bisericile se sfințește Aghiasma Mică

De Izvorul Tămăduirii, în toate bisericile este oficiată slujba de sfințire a apei cunoscută și sub numele de Aghiasma Mică, ritual care în acest an va avea loc fără prezența credincioșilor, din cauza măsurilor impuse prin ordonanțele militare, pentru evitarea răspândirii epidemiei de coronavirus.

La Catedrala Reîntregirii din Alba Iulia, slujba de sfinţire a apei începe de la ora 12.00.

PROGRAM Catedrala Reîntregirii, VINERI, 24 APRILIE – IZVORUL TĂMĂDUIRII

ora 8.30-10.00 – Utrenia

ora 10.00-12.00 – Dumnezeiasca Liturghie a Sfântului Ioan Gură de Aur (Predică Pr. Păunel Juchi)

ora 12.00-12.30 – Sfinţirea apei (Aghiasma mică)

ora 18.00-18.50 – Vecernia

Ca în toate județele, o parte din bisericile de parohie și-au ales această sărbătoare ca și hram. Astfel, biserici cu acest hram există în Câmpeni, Alba Iulia și Lunca Mureșului. De asemenea, mănăstirile Poșaga, Măgina, Râmeț și Sighișoara, și-au închinat bisericile acestei sărbători.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement