ACTUALITATE
Viorica Dăncilă cere desecretizarea protocoalelor încheiate între SRI și alte instituții ale statului
Premierul Viorica Dancilă solicită desecretizarea protocolalelor încheiate între SRI și alte instituții ale statului, anunță Guvernul.
„Având în vedere interesul public privind clarificarea unor chestiuni extrem de importante pentru funcționarea României ca stat democratic în care funcționează separația puterilor în stat, precum şi pozitia oficială exprimată vineri de Administrația Prezidențială, premierul Viorica Dancilă solicită desecretizarea protocolalelor încheiate între SRI și alte instituții ale statului” se precizează într-un comunicat al Executivului.
Solicitarea prim-ministrului se bazează pe prevederile legale potrivit cărora „se interzice clasificarea ca secrete de stat a informațiilor, datelor sau documentelor în scopul ascunderii încălcărilor legii, erorilor administrative, limitării accesului la informațiile de inters public, restrângerii ilegale a exercițiului unor drepturi ale vreunei persoane sau lezării altor interse legitime”.
Potrivit legii, desecretizarea sau trcerea la un alt nivel de secretizare a informațiilor secrete de stat se realizează de împuterniciții și funcționarii superiori abilitați prin lege să atribuie niveluri de secretizare, cu avizul prealabil al instituțiilor care coordonează și controlul măsurilor privitoare la protecția informațiilor clasificate.
În situatia protocoalelor de colaborare între SRI și alte instituții ale statului, persoanele care au dreptul să declasifice respectivele informații sunt conducătorii instituțiilor semnatare, care, în speță, au și calitatea de autoritate desemnată de securitate. Potrivit art. 14 din Legea 182/2002 privind protecția informațiilor clasificate, CSAT asigură coordonarea, la nivel național, a tuturor programelor de protecție a informațiilor clasificate.
Poziția Guvernului vine după ce Administrația Prezidențială a anunțat tot vineri că CSAT nu a aprobat, prin Hotărâri, încheierea unor protocoale între Serviciul Român de Informații și Direcția Națională Anticorupție sau între Serviciul Român de Informații și alte entități ale statului și nu a stabilit, prin prevederile Hotărârilor aprobate, atribuții suplimentare în sarcina acestora.
„Protocoalele au fost încheiate fie la solicitarea Serviciului Român de Informații, fie la solicitarea celorlalte entități implicate, în baza unor prevederi ale legilor sau regulamentelor proprii de organizare și funcționare”, afirmă Administrația Prezidențială, care subliniază că o parte dintre protocoalele încheiate între SRI și alte instituții au fost deja puse la dispoziția Comisiei parlamentare pentru exercitarea controlului asupra activității SRI, la solicitarea acesteia.
Totodată, argumentează Președinția, în condițiile în care CSAT nu a emis Hotărâri prin care să împună încheierea unor protocoale între SRI și alte entități sau Hotărâri prin care să aprobe astfel de protocoale, „activitatea de desecretizare a acestora nu intra în responsabilitatea Consiliului și, cu atât mai puțin, a Președintelui României”.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News
Dacă ți-a plăcut articolul:
ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.
Camelian Propinatiu
duminică, 18.03.2018 at 13:48
De mirare ca nu a generat urgente noul tip de agresiune subtila, care impune nu numai revenirea la un patriotism cât al vecinilor, ci si predarea, macar in licee, a unor notiuni elementare de „cultura de securitate”, 2-3 ore: ce este un spion si cum te influenteaza el, fie si ca postac; cum ne protejam informatiile personale etc., domeniul intelligence progresând exponential in era digitala.