Actualitate
ZILE LIBERE 2016 şi 2017: Noutăţi din Codul Muncii. Mini-vacanţe şi sărbători legale pentru români
Modificări legislative aplicate din acest an le aduc românilor două zile libere în plus. Este vorba despre 24 ianuarie şi 1 Iunie. În total, anul viitor, vor fi 14 zile de sărbători legale, dar nu toate pică în timpul săptămânii.
Până la sfârşitul acestui an, vor mai fi alte patru zile libere, pe 30 noiembrie (miercuri), de Sfântul Andrei, pe 1 Decembrie (joi), de Ziua Naţională a României şi pe 25 (duminică) şi 26 decembrie (luni), în prima şi a doua zi de Crăciun.
Anul viitor, va fi liberă şi ziua de 24 ianuarie, legea în acest sens fiind publicată în Monitorul Oficial din 13 octombrie 2016. De asemenea, proiectul de lege prin care data de 1 iunie, Ziua Copilului a fost stabilită zi liberă nelucrătoare a fost adoptată de Parlament.
Vezi şi Ziua Copilului, 1 iunie, va fi ZI LIBERĂ. Legea adoptată de Camera Deputaților merge la promulgare
Codul muncii prevede că anumiţi salariaţi sunt nevoiţi să se prezinte la muncă inclusiv în zilele de sărbătoare legală. Aceştia trebuie să beneficieze, conform legii, de compensaţii.
Unităţile sanitare şi cele de alimentaţie publică îşi menţin activitatea în aceste zile, în baza unor programe de lucru stabilite de Executiv. „Prin hotărâre a Guvernului se vor stabili programe de lucru adecvate pentru unităţile sanitare şi pentru cele de alimentaţie publică, în scopul asigurării asistenţei sanitare şi, respectiv, al aprovizionării populaţiei cu produse alimentare de strictă necesitate, a căror aplicare este obligatorie”, se precizează în actul normativ.
Totodată, nu se acordă timp liber nici în locurile de muncă în care activitatea nu poate fi întreruptă din cauza caracterului procesului de producţie sau specificului activităţii. În aceste situaţii, angajaţilor trebuie să li se asigure, în următoarele 30 de zile, compensarea cu timp liber corespunzător. Dacă acest lucru nu este posibil din motive justificate, salariaţii trebuie să primească un spor la salariul de bază ce nu poate fi mai mic de 100% din salariul de bază corespunzător muncii prestate în programul normal de lucru.
Angajatorii care nu asigură compensarea cu timp liber corespunzător în următoarele 30 de zile sau care nu acordă sporul salarial menţionat riscă să primească amenzi de la 5.000 la 10.000 de lei.
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) a stabilit că, în cazul angajatorilor care se ocupă, în centrele comerciale, cu comercializarea cu amănuntul a produselor nealimentare, chemarea la muncă a salariaţilor în zilele de sărbătoare legală este posibilă doar cu acordarea compensaţiilor impuse de lege.
ZILE LIBERE până la sfârşitul anului 2016:
– Sfântul Andrei (miercuri, 30 noiembrie)
– Ziua Naţională a României (joi, 1 decembrie)
– Crăciunul sau Nașterea Domnului (duminică și luni, 25 și 26 decembrie)
Anul viitor, românii au 14 zile de sărbătoare, nelucrătoare. Doar 11 însă pică în timpul săptămânii:
ZILE LIBERE 2017
1 ianuarie (duminică), 2 ianuarie (luni) — Anul Nou
24 ianuarie (marți) – Ziua Unirii Principatelor Române
16 aprilie (duminică), 17 aprilie (luni) — Paștele ortodox
1 Mai (luni) — Ziua Muncii
1 Iunie (joi) – Ziua Copilului
4 iunie (duminică), 5 iunie (luni) — Rusalii
15 august (marţi) — Adormirea Maicii Domnului
30 noiembrie (joi) — Sfântul Andrei
1 decembrie (vineri) — Ziua Națională a României
25 decembrie (luni), 26 decembrie (marţi) — Crăciunul
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News
ION
luni, 24.10.2016 at 12:06
vreau sa va informez ca angajatorul meu nu acorda liber nici in ziua de craciun si nici macar nu compenseaza cu alta zi libera sau macar sa plateasca. nimeni nu ii da nicio amenda. daca as indrazni sa-i spun ca vreau liber, ma da afara cu totul. i s-a intamplat unui coleg sa ceara liber de paste si i-a spus sa nu mai vina deloc ca sa aiba liber mereu.
hghg
luni, 24.10.2016 at 20:16
Si ce te face sa crezi ca daca te plangi pe net, vei rezolva ceva? Fa o sesizare catre organele competente. Pe internet nu are nimeni cum sa te ajute.