Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

ZIUA JUDECĂȚII: Scârție scaunele în PSD Alba. Șefii organizației sunt la București, la o ”analiză formală” a eșecului din alegeri


Publicat

ioan dirzu PSDZi grea şi importantă pentru membrii PSD, inclusiv pentru cei din conducerea organizației din județul Alba. Pentru prima dată după alegerile prezidenţiale din acest an, membrii Comitetului Executiv Naţional (CExN) al PSD s-au reuit, joi, la sediul central al partidului, pentru a face prima analiză formală a eşecului de la scrutin, dar şi pentru a lua decizii privind menţinerea guvernării, restructurarea guvernului sau convocarea congresului.

Dacă liderul PSD, Victor Ponta vrea să păstreze guvernarea, chiar dacă a propus restructurarea executivului şi congresul doar în primăvară, alţi membri de partid cer organizarea acestuia în decembrie şi schimbarea şefilor.

Momentul este un prilej de vedea “sub lupă” ce au promis şi ce au realizat social-democraţii până acum, inclusiv în judeţul Alba. De altfel, liderii PSD din Ardeal ar fi şi cei a căror prezenţă în funcţii este pusă sub semnul întrebării, având în vedere rezultatele slabe. Mai multe ziare naționale au prezentat informații pe surse, potrivit cărora Liviu Dragnea încearcă să-şi excludă adversarii. Cei din Alba și-au anunțat încă dinainte de alegeri susținerea cuplului Dragnea-Ghiță la conducerea partidului în caz că Ponta ar fi ieșit președinte. Dar n-a ieșit iar unul dintre principalele ”motive” ale eșecului este numărul dezastruos de voturi obținute de organizațiile PSD din Transilvania.

UPDATE: Sedința CNEx al PSD: Geoană, Vanghelie și Șova, EXCLUȘI din partid. Liderii județelor cu rezultate slabe la alegeri AU SCĂPAT fără sancțiuni

„Dacă vom pierde prezidenţiale, scapă cine poate”, a fost unul din mesajele cheie transmise de Victor Ponta la câteva zile după ruperea USL, în februarie 2014, în contextul în care se vorbea în premieră de candidatura lui Ponta la prezidenţiale.

La câteva luni distanţă, într-o analiză internă, Liviu Dragnea le spune colegilor de partid: „dacă nu iese Ponta preşedinte, sigur nu vom mai fi pe aici la anul”, potrivit gândul.info.

Reuniunea CExN de joi se desfăşoară sub auspiciile unor poziţii publice contradictorii exprimate de Victor Ponta şi Liviu Dragnea referitoare la momentul convocării congresului partidului, for care ar urma să facă analiza eşecului de la prezidenţiale.

Astfel, Liviu Dragnea a precizat, public, că are asentimentul majorităţii liderilor de filiale pentru organizarea rapidă a unui congres în 20 decembrie, urmând ca partidul să se ocupe ulterior de guvernare. Dragnea a spus că, dacă nu se decide organizarea unui congres, atunci un Consiliu Naţional de analiză şi de lansare a unor proiecte politice ar putea avea loc oricând.

Ulterior acestei declaraţii făcute de Dragnea, Ponta a precizat, la revenirea din vacanţa în Dubai, că PSD îşi poate face analizele privind ratarea prezidenţialelor în primăvară, prioritare fiind acum restructurarea Guvernului şi prezervarea majorităţii parlamentare prin includerea PLR la guvernare.

Membrii CExN decid, joi, între cele două poziţii exprimate public de Ponta şi Dragnea, urmând să stabilească dacă vor convoca congresul în acest an sau la sfârşitul anului viitor. Decizia va avea în vedere faptul că la congres nu se vor face doar analize, ci se va alege şi noua conducere a PSD, atât Ponta, cât şi Dragnea anunţând public că îşi depun mandatele în caz de eşec la prezidenţiale.

O altă temă importantă asupra căreia CExN va trebui să ia joi o decizie priveşte păstrarea guvernării, în condiţiile în care şi aici părerile sunt împărţite. Astfel, vicepreşedintele PSD, Robert Negoiţă, primar al Sectorului 3, a fost primul care a solicitat retragerea PSD de la guvernare în urma votului dat la prezidenţiale în favoarea lui Klaus Iohannis.Ulterior, ceilalţi social-democraţi au optat pentru menţinerea guvernării, în condiţiile operării unei remanieri a Executivului, cu consultarea prealabilă şi votul CExN.

Dacă social-democraţii vor stabili că îşi doresc să păstreze guvernarea, vor trece la pasul următor, operând nu o remaniere, ci o restructurare a Executivului.

Membrii CExN, care sunt în mare parte preşedinţii filialelor judeţene, îşi vor da cu părerea asupra componenţei viitorului Cabinet, în condiţiile în care Victor Ponta va decide să îi consulte şi să le ceară votul.

Cel mai vocal social-democrat pe această temă a fost senatorul Mircea Geoană, care a propus ca viitorul guvern să fie mai suplu, să aibă mai puţine ministere, iar miniştrii propuşi să fie votaţi de CExN. Geoană a propus, totodată, reactivarea Consiliului Naţional şi convocarea acestui for, ca etapă intermediară, până la congres, şi a cerut alegerea unui nou preşedinte a CN, în funcţia păstrată pentru Adrian Năstase.

Surse din partid au precizat, în repetate rânduri, că o remaniere guvernamentală se impune imediat şi că miniştrii vizaţi ar fi Ioana Petrescu (Finanţe), Remus Pricopie (Educaţie), Mihnea Costoiu (ministru delegat pentru Cercetare) şi Bogdan Stanoevici (ministru delegat pentru Românii de pretutindeni). Remanierea lui Costoiu şi Stanoevici ar avea şi cauze legate de pierderea alegerilor prezidenţiale, în condiţiile în care Costoiu este preşedintele PSD Diaspora, iar Stanoevici are atribuţii legate direct de Diasporă.

Pe de altă parte, Victor Ponta i-a promis liderului PLR, Călin Popescu Tăriceanu, două posturi în viitorul Cabinet, el vizând astfel prezervarea majorităţii parlamentare în cazul eventualei ”dezertări” a UDMR.

Ponta va propune, astfel, o restructurare a Cabinetului, care va conţine mai puţine ministere, în condiţiile în care, potrivit unor surse, nu vor mai exista nici majoritatea posturilor de ministru-delegat.

Până la urmă, social-democraţii vor alege, joi, grosso-modo, între a scoate cuţitele pe masă şi a găsi ţapul ispăşitor pentru eşecul la prezidenţiale, pe de o parte, şi a pune batista pe ţambal, pe moment, de dragul menţinerii guvernării, pe de altă parte.

Prima variantă ar putea implica demisii ad-hoc, excluderi, convocarea imediată a unui congres extraordinar pentru alegeri, în timp ce a doua variantă ar implica menţinerea status-qou-ului actual, precum şi a echipei Ponta-Dragnea la conducerea partidului şi, implicit, în fruntea guvernului pentru o perioadă care nu ar mai depinde în primul rând de PSD, ci de o eventuală decizie a opoziţiei de a forma o majoritate parlamentară în 2015.

Situaţia din ALBA: Promisiuni uitate, blocate sau eșuate

”Guvernul va da bani, după alegeri, pentru organizarea manifestărilor dedicate zilei de 1 Decembrie la Alba Iulia” este ultima promisiune făcută în campania electorală de liderii PSD Alba. Cu trei zile înainte de Ziuna Națională guvernul nu alocase niciun leu pentru manifestări iar autoritățile au fost obligate să organizeze un program in baza unui buget local.  În ultimii doi ani, PSD a lansat numeroase promisiuni politice pentru a atrage alegători şi simpatizanţi. S-au axat în special pe zona Munţilor Apuseni, dar au atins şi subiecte de interes general, cum sunt construcţia de autostrăzi şi modernizări la companii de stat.
PSD Alba a câştigat alegerile parlamentare în Apuseni şi cu promisiuni privind modernizarea drumurilor naţionale din zonă sau abatoare mobile şi centre de colectare a laptelui. Cu mici excepţii de reparaţii pe porţiuni, DN74, DN75 şi DN74A sunt însă departe de a fi modernizate. În ceea ce priveşte abatoarele şi centrele de colectare a laptelui, încă sunt la stadiul de promisiuni, urmând să fie identificaţi investitori interesaţi.

În stadiul de proiect este şi “ambasada moţilor” din Bruxelles, care a fost “vârf de lance” în campania la europarlamentare.

Tot în Munţii Apuseni este şi proiectul minier de la Roşia Montană, pentru care se aşteaptă o soluţie definitivă în prima parte a anului 2015.

În ceea ce priveşte compania Cupru Min, a cărei procedură de privatizare a eşuat, aceasta are nevoie de investiţii şi modernizare, atât în tehnologie cât şi pentru sectorul de mediu. Guvernul însă nu a reuşit să propună un program coerent şi viabil, care să asigure dezvoltarea acesteia.

Pentru fabricile de la Cugir, s-a promis anularea datoriilor istorice de sute de milioane de lei, dar şi contracte de la Armata română. Situaţia acestora este însă neclară. În septembrie 2014, ministrul Mircea Duşa declara la Alba Iulia că fabricile de armament din Cugir au primit comenzi, dar la distanţă de o săptămână secretarul de stat din Ministerul Economiei, Cătălin Olteanu, a precizat că nu există astfel de contracte, completând că acestea urmau să fie lansate în perioada următoare. Cel puţin deocamdată, SC Uzina Mecanică SA şi SC Fabrica de Arme SA supravieţuiesc cu ajutorul contractelor de export armament şi muniţie.

S-a promis şi reînfiinţarea spitalelor ce au fost închise în urmă cu câţiva ani şi au pus pe drumuri zeci de oameni care nu au mai avut unde primi servicii medicale. La Ocna Mureş au fost iniţiate demersuri pentru organizarea unui centrul medical multifuncţional, dar instituţia nu a devenit încă funcţională.

surse: mediafax.ro, adevărul.ro, gândul.info, surse politice localeȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

Pregătiri pentru plombarea gropilor în iarnă, la Alba Iulia. Primăria a cumpărat asfalt special, rezistent până la -40 de grade

Publicat

Primăria Alba Iulia a cumpărat recent 15 tone de mixtură asfaltică specială ce poate fi utilizată în orice anotimp, între temperaturi de -40 de grade Celsius și +60 de grade Celsius.

Achiziția a fost făcută prin cumpărare directă, pe platforma Sistemului Electronic de Achiziții Publice (SEAP), valoarea totală fiind de 24.000 de lei. Ofertantul este Z&Z Piro SRL din județul Harghita.

Potrivit descrierii, mixtura asfaltică stocabilă la rece este de tip RRD (Reparația Rapidă a Drumurilor), fiind ambalată în găleți de 25 kg și produsă sub licența EMCOL – Anglia. Materialul se aplică la rece, fără a necesita amestecarea sau amorsarea suprafeței de reparat. De asemenea, mixtura nu este afectată de temperaturi joase sau foarte mari (-40
grade Celsius … +60 grade Celsius), zapadă, gheaţă sau ploaie.

Potrivit producătorului, întărirea materialului se produce în parte în urma compactării și în parte prin contactul cu aerul. După terminarea reparațiilor drumul se poate reda imediat traficului, în urma căreia întărirea se face mai repede.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

LIVE VIDEO Klaus Iohannis: PSD a blocat dezvoltarea țării

Publicat

Președintele României, Klaus Iohannis, susține marți de la ora 19.00, o conferință de presă la Palatul Cotroceni. 

Cele mai importante declarații ale președintelui Iohannis: 

Din păcate, pandemia de Covid 19 nu ne-a ocolit nici pe noi. Pe parcursul anului, eforturile mele și ale guvernului PNL s-au concentrat în special pe combaterea pandemiei.

Să nu uităm că la 3 decenii de la revoluția din 1989, România a intrat complet nepregătită într-o criză sanitară fără precedent

PSD e principalul vinovat pentru acest dezastru și acest lucru trebuie afirmat clar și răspicat

Am datoria în fața tuturor Românilor să spun lucrurilor pe nume

Miza este uriașă: destinul românilor

Guvernele PSD nu au investit în infrastructură, au blocat dezvoltarea. Nici o reformă nu a fost dusă la cap, nici o reformă nu a scăpat nesabotată de PSD

Așa ne-am trezit în plină pandemie cu lipsuri majore, probleme critice

Clientelismul promovat la nivel de politică de stat și indiferența față de problemele sistemice acute au dus România în punctul în care statul era în pericol să nu mai poată apăra drepturile și sănătatea cetățenilor

În acest context, un singur partid a avut inițiativa. Chiar și cu un guvern PNL minoritar atacat din toate părțile, lucrurile s-au schimbat în bine

Am demarat reforme importante care trebuie continuate.

În toate domeniile deciziile se iau cu consultarea specialiștilor, România a fost scoasă de pe lista rușinii pe care ne inclusese PSD, cea a țărilor cu probleme cu justiția și statul de drept

Am obținut cel mai mare pachet de fonduri europene

E de neconceput un scenariu în care PSD să fi fost la putere în această perioadă, ne putem închipui lesne catastrofa sanitară

Votul de pe 6 decembrie e esențial, pentru că România nu își mai poate permite încă un ciclu electoral de subdezvoltare. Prea multe generații au fost de sacrificiu.

PSD a demonstrat că nu e capabil să se schimbe în ciuda încercărilor de cosmetizare, rămâne aceeași formațiune a baronilor roșii pe care cetățenii nu și-i mai doresc

Ce dovadă mai bună decât permanenta subminare din Parlament a oricărui efort al guvernului de a ține sub control pandemia

Cum poate fi catalogată altfel decât cinică intenția PSD de a împovăra bugetul cu pomeni electorale

Alt exemplu. în timp ce românii se luptă cu pandemia și efectele economice, PSD-iștii tot încearcă să treacă scutiri de taxe pentru cazinouri și jocuri de noroc. Așa acționează un partid nociv

Acest lucru trebuie să înceteze

Pe 6 decembrie îndepărtarea PSD de la putere poate să fie în sfârșit definitivă

E timpul ca, uniți, cetățenii și forțele politice reformatoare, împreună cu mine, să construim România normală
Educația și sănătatea sunt prioritate

Refacerea legilor justiției pe baze constituționale și continuarea accelerată a luptei anticorupție, reforma administrației votul în două tururi pentru primari – toate trebuie să devină realitate

Nici una nu a putut avansa în Parlament din cauza PSD, care a refuzat să semneze Acordul politic inițiat anul trecut pentru parcursul european, care include și transpunerea în legislație și interdicția amnistiei și grațierii

Dacă nu facem pasul decisiv acum, la 6 decembrie, ar fi în zadar toată lupta din ultimii ani

Doar cu un guvern de dreapta în jurul PNL putem continua schimbările deja începute în acest an

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Doar 100 de persoane din Alba care s-au vindecat de COVID-19 au donat plasmă. Centrul de transfuzie: Situația este critică

Publicat

100. Este numărul de persoane din Alba care au avut coronavirus și au donat plasmă pentru ai ajuta pe cei din spitale aflați în stare gravă din cauza infectării cu COVID-19. 

Potrivit datelor transmise de DSP Alba, de la începutul pandemiei și până în prezent, 6.373 de persoane din județ au fost infectate și s-au vindecat.

Însă, din luna iunie, mai exact din data de 12, când a avut loc prima donare de plasmă din județ, doar 128 de posibili donatori au trecut pragul Centrului de Transfuzie Sanguină Alba. 

Din cei 128 de donatori, doar 100 au donat, potrivit datelor transmise luni, 23 noiembrie, de reprezentanții centrului, pentru Alba24.ro.

Însă din cele 100 de unități donate, doar un sfert dintre ele au trecut testele de laborator și au ajuns să fie administrate pacienților critici infectați cu COVID-19.

Situația este critică, au spus reprezentanții Centrului de Transfuzie Alba. Un număr mic de oameni vin săptămânal și donează sânge, dar unul și mai mic donează plasmă, în condițiile în care este mare nevoie de aceasta, în spitalele care tratează cazurile grave de COVID-19.

De la centrul din Alba Iulia, plasma recoltată până în prezent și care a trecut toate testele a fost trimisă către secția ATI a Spitalului Județean de Urgență Alba Iulia, dar și către alte unități medicale din țară care au avut nevoie urgentă de plasmă.

Reprezentanții Centrului de Transfuzie Sanguină Alba fac un apel către pacienții vindecați de coronavirus să meargă și să doneze plasmă, deoarece tratamentul cu aceasta poate salva viața unui pacient în stare critică.

Cum poți să donezi plasmă dacă ai avut COVID-19 și acte necesare:

1. Bilet de externare / scrisoare medicală cu diagnosticul COVID-19 (confirmat prin RT-PCR); se poate dona la minimum 14 zile de la confirmarea vindecării (RT-PCR-Negativ)

sau

2. Bilet de externare / scrisoare medicală cu diagnosticul COVID-19 (confirmat prin RT-PCR), cu menționarea perioadei de izolare ulterioară externării; se poate dona la cel puțin 14 zile de la încetarea perioadei de izolare

sau

3. Test RT-PCR pozitiv pentru infecția cu SARS Cov-2 și un document eliberat de DSP ce atestă încetarea perioadei de izolare, în condițiile în care nu a fost internat; se poate dona la cel puțin 14 zile de la încetarea perioadei de izolare

sau

4. Test RT-PCR  pozitiv, pentru infecția cu SARS -Cov-2 efectuat în urmă cu cel puțin 28 de zile, în condițiile în care nu a fost internat sau înscris în evidența DSP; se poate dona la minimum 28 zile de la efectuarea testului.

sau

5. Rezultat pozitiv la o testare serologică (cantitativă) de anticorpi anti-SARS CoV-2 Ig G, efectuata voluntar, în cazul persoanelor asimptomatice care nu au fost confirmate printr-un test RT-PCR pozitiv. Se poate dona la minimum 14 zile de la efectuarea testului.

Pentru a dona plasmă, persoanele vindecate de COVID-19 trebuie să îndeplinească și condițiile donării de sânge obișnuite.

Cele mai importante dintre condițiile cerute: să fie persoane sănătoase (fără afecțiuni acute sau cronice), care nu fac tratament medicamentos, grupa de vârstă 18-60 ani; fără intervenții chirurgicale, tatuaje, piercing, acupunctură – în ultimele 6 luni; greutate minimă – femei 57 kg; bărbați 60 kg.

Program: Luni – vineri orele 7.30 – 12.00

Informații la telefon: 0258.834.050

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

FOTO Captură de droguri a procurorilor DIICOT Alba Iulia. Metoda prin care trei bărbați au adus cannabis din Spania

Publicat

La data de 24 noiembrie, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Serviciul Teritorial Alba Iulia au dispus reținerea pe o perioadă de 24 de ore a unui număr de 3 inculpați, pentru săvârșirea infracțiunilor de introducere în țară de droguri de risc, fără drept și de oferire, punere în vânzare, vânzare, distribuire, livrare cu orice titlu, trimitere, transport, procurare, cumpărare, deţinere ori alte operaţiuni privind circulaţia drogurilor de risc, fără drept.

În cauză s-a reținut faptul că, în cursul lunii noiembrie 2020, în baza unor înțelegeri prestabilite, cei 3 inculpați au introdus în România, prin intermediul unei societăți de transport, un colet expediat de pe teritoriul Spaniei care conținea cantitatea de aproximativ 3 kilograme de cannabis.

La data de 23.11.2020, procurorii DIICOT – Serviciul Teritorial Alba Iulia împreună cu ofițeri de poliție judiciară din cadrul BCCO Alba au efectuat un număr de 4 percheziții domiciliare, în urma cărora au fost ridicate 1,9 kilograme de canabis, precum, cântare electronice, pungi destinate comercializării drogurilor și mai multe înscrisuri cu valoare probatorie.

În cursul zilei de astăzi, cei 3 inculpați urmează să fie prezentați Tribunalului Alba cu propunere de arestare preventivă, pentru o perioadă de 30 de zile.

Acțiunea a beneficiat de sprijinul ofițerilor de poliție judiciară din cadrul BCCO Timișoara.

Suportul de specialitate a fost asigurat de către Direcția Operațiuni Speciale.

Facem precizarea că pe întreg parcursul procesului penal, suspecții și inculpații beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum și de prezumția de nevinovăție.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate