Connect with us
Publicitate

CUGIR

Zone de agrement la Vinerea, lângă Cugir. Parc de aventură, pistă de biciclete și canal pentru practicarea sportului pe râul Cugir

Publicat

Zone de agrement la Vinerea, lângă Cugir. În localitatea Vinerea, aparținătoare de orașul Cugir, vor fi amenajate două noi zone de agrement, unite printr-o pistă de biciclete. Investiția se ridică la peste 5 milioane de euro. Este vorba despre Poiana cu Goruni și o zonă de recreere aflată pe malul râului Cugir, la Vinerea.

Printre atracții se vor număra un parc de aventură, zone de tir cu arcul și airsoft dar și un canal de agrement pentru practicarea sportului – caiac pentru copii. De asemenea, se vor amenaja parcări înierbate, alei pietonale și pavilioane din lemn cu acoperișuri verzi. 

Agenția pentru Protecția Mediului (APM) Alba a anunțat pe 2 aprilie depunerea solicitării de emitere a acordului de mediu pentru proiectul „Regenerare urbană inteligentă, durabilă și inclusivă în orașul Cugir”, titular UAT Cugir.

Valoarea totală a investiţiei este estimată la 25.560.479,305 lei, fără TVA.

Potrivit memoriului de prezentare, proiectul propus se desfășoară pe trei zone:

  • Zona 1 – Poiana cu Goruni: situată în vestul localității Vinerea, în intravilan. Accesul spre această zonă se face din strada Calea Gorunilor.
  • Zona 2 – zona de agreement și recreere pe malul râului Cugir: situată în sud-estul localități Vinerea, în extravilan, pe malul râului Cugir. Accesul spre acest teren se face din strada Principală care se suprapune peste DJ 704.
  • Zona 3 – pistă de biciclete: situată în partea vestică a localității Vinerea, în extravilan. Se desfășoară pe partea dreaptă a variantei de ocolire a localității Vinerea în
    sensul de mers spre Cugir.

Intervențiile propuse presupun pe de o parte câștigarea terenului adiacent râului Cugir (Zona 2), prin reconversia și refuncționalizarea terenului neutilizat din acest areal și transformarea acestuia într-o zonă de petrecere a timpului liber iar pe de altă parte modernizarea zonei de agrement existentă în Poiana cu Goruni (Zona 1) și interconectarea acestor
zone între ele prin intermediul unei piste de biciclete care are ca scop crearea infrastructurii în vederea promovării mijloacelor de transport nepoluante (Zona 3).

Zone de agrement la Vinerea. Cum va arăta Poiana cu Goruni

Zona 1 – Poiana cu Goruni este una din principalele zone de petrecere a timpului liber pentru locuitorii din Cugir. Accesul se face din strada Calea Gorunilor, care va fi modernizată prin programul național Anghel Saligny.

Prin proiectul de modernizare a străzii nu au fost prevăzute spații de parcare în zonă, de aceea, prin acest proiect s-a prevăzut în partea de nord a amplasamentului o zonă pentru parcarea autoturismelor cu îmbrăcăminte din iarbă, compusă din două zone cu o capacitate de 19 locuri, pe acoperișul cărora vor fi montate panouri solare. Energia produsă de acestea va fi folosită pentru iluminatul exterior sau a construcțiilor proiectate.

Pentru Zona 1 s-a prevăzut în partea nord-vestică o zonă de acces ocazional auto. Restricționarea traficului se face cu stâlpi retractabili, fiind posibil accesul doar când au loc manifestări socio-culturale, pentru participanți. Lățimea este 3,5 m și iar la capătul acesteia este prevăzută o zonă de întoarcere, care este amenajată peisagistic.

Din aceasta se desprind traseele destinate circulației pietonale care șerpuiesc printre arborii existenții împărțind spațiul existent în diferite zone de interes. În lungul acestora precum și în zonele de intervenție peisagistică vor fi amplasate panouri de informare cu privire la speciile de plante, arborii și arbuștii care sunt plantați, precum și rolul lor în reducerea amprentei de carbon, și rolul fiecărei în păstrarea și ocrotirea naturii.

Parc de aventură și zone pentru tir cu arcul și airsoft

În partea de vest s-a prezăzut un parc aventură cu trei trasee cu cabluri la înălțime pentru adulți și copii.

În partea de sud s-a prevăzut un loc de joacă pentru copii, o zonă pentru tir cu arcul și o zonă pentru airsoft.

În zona centrală s-a propus înlocuirea scenei existente cu o nouă scenă și amenajarea unor gradene pentru spectatori atunci cand se organizează spectacole în aer liber. Aici se organizează anual Festivalul de folclor din Poiana cu Goruni precum și Festivalul „Cultură pentru Cultură” prin care se promovează tradițiile și meșteșugurile din zonă.

Apele pluviale se vor colecta în punctul de minim precum și într-un bazin special amenajat în partea de nord-est fiind reutilizată la udarea spațiilor verzi, refăcându-se astfel rezerva de apă din zonă iar prin amenajarea realizată se împiedică erziunea solului prin șiroire. Cele două zone sunt legate între ele printr-un șanț de dirijare a apelor pluvial din prima zonă de colectare spre bazinul de retenție. Acesta se va amenaja cu praguri de reducere a vitezei de scurgere din anrocament iar marginile se vor amenaja peisagistic.

O parte din gorunii existenți sunt bolnavi, s-au inventariat și s-au marcat pe planul de situație. Aceștia vor trebui înlocuiți etapizat cu material săditor nou, sănătos, de același tip.

Pavilioane din lemn, cu acoperișuri verzi

Zona va fi mobilată cu pavilioane din lemn și vetre special amenajate pentru a putea fi montate ceaune sau grătare atunci când se organizeză diferite activități socio-cultural. Pavilioanele vor fi cu acoperișuri verzi.

Zona va fi dotată cu mobilier urban din lemn (bănci, coșuri gunoi, mese pentru picnic, etc).

Deoarece suprafața Poienii cu Goruni este mult mai mare decât suprafața care face obiectul prezentului proiect, s-a analizat și amenajat în special zona centrală care nu are așa mare densitate de plantare cu arbori, și permite utilizatorilor să profite atât de câldura sorelui admirâd și simțind mirosul ierbii și a florilor dintr-o pajiste dar și răcoarea și mirosul pădurii.

În lungul traseelor pietonale, s-au ales suprafețe care vor fi plantate cu plante perene, arbuști și arbori din speciile autohtone.

Iluminatul exterior va fi pe 3 niveluri:

  • iluminat înalt în zona accesului ocazional auto, zona locului de joacă pentru copii, tir și airsoft;
  • iluminat mediu și jos în lungul traseelor pietonale;
  • iluminat ambiental pentru punerea în evidență arborilor cu un coronament impunător.

Zonele de circulație din cele două parcuri vor fi supravegheate video, camerele de supraveghere vor fi montate pe stâlpii de iluminat și stâlpi adiționali pe aleile adiacente.

Zone de agrement la Vinerea. Cum va arăta zona de recreere de pe malul râului Cugir

Zona 2, de pe malul Râului Cugir, este situată în partea de sud est a localității Vinerea. Este o zonă nevalorificată pentru potențialul ei, la ora actuală fiind plină de mărăcini. Accesul se face din strada Principală, care a fost modernizată.

Se propune realizarea unui acces auto care să permit circulația în ambele sensuri, amenajat până la limita zonei noastre de interes, care realizează și accesul în zona propusă prin proiect pentru parcare cu o capacitate de 16 locuri.

Accesul pietonal se va face prin amenajarea unui trotuar paralel cu calea de acces. Trotuarul se racordează la trotuarul existent de pe strada Principală și până la zona propusă.

Pista de biciclete propusă se va racorda la pista existentă pe strada Principală. Pista urmărește calea de acces până la zona propusă, apoi urmărește limita de proprietate pe partea vestică a amplasamentului până la limita zonei de reglementare prin PUZ.

Zona de agrement și recreere este străbătută de un traseu pietonal, aproape circular. Acesta se desfășoară în lungul pistei de biciclete și pe malul râului Cugir, fiind ca o coloană vertebrală, cu îmbrăcăminte din iarbă rezistentă la călcare.

Din aceasta se ramifică alte trasee pietonale care duc spre punctele de interes din zonă:

  • loc de joacă,
  • teren de sport,
  • zonă practicare sport în aer liber,
  • canal agreement,
  • zone de ședere, socializare și relaxare în ansambluri de pergola, etc.

Pentru a scoate în evidență structura scheletară a amenajării aceste ramificații vor avea îmbrăcămintea din iarbă rezistentă la călcare cu accente din traverse de lemn de gorun.

Canal de agrement pentru caiac

Pentru a mări gradul de atractivitate s-a prezăzut un canal de agrement pentru practicarea sportului – caiac pentru copii.

Malurile acestuia vor fi amenajate cu anrocamente plantate cunoscute sub denumirea de tehnică de „Vegetated Riprap”. Tehnica este folosită pentru protejarea zonelor împotriva eroziunii și controlul acesteia.

La capetele zonei de canal sunt două ochiuri de apă. Acestea vor avea un rol de recirculare a apei și vor fi populate cu pești din specii autohtone (ciprinide), care pe lângă rolul lor de epurare naturală a apei au rol și la păstrarea biodiversității.

Zone de agrement la Vinerea. Pista de biciclete care va lega cele două zone

Cele două zone de agreement vor fi conectate între ele printr-o pistă de biciclete. Aceasta este prevăzută pe partea dreaptă a variantei de ococlire a localității Vinerea, în sensul de mers spre Cugir.

Pe Zona 1 și Zona 2, se mai prevăd următoarele:

  • corp administrativ,
  • grup sanitar,
  • platformă pentru colectarea selectivă a deșeurilor.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

2 Comentarii

2 Comentarii

  1. Popescu

    sâmbătă, 06.04.2024 at 19:56

    Totul la Vinerea,la Cugir???????

  2. Mela

    sâmbătă, 06.04.2024 at 22:55

    prima data sa curete marginea râului de la cugir e dezastru plastic și gunoaie cât vezi cu ochi..

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate