Actualitate
”O mie de ani în Ardeal, o sută în România”, contra-sloganul UDMR la Centenarul Unirii. Kelemen Hunor: ”nu vrem să sărbătorim 2018”
Liderul UDMR, Kelemen Hunor, a acordat un interviu publicației de limba maghiară Szabadsag.ro în care a spus că „Românii trebuie sa accepte ca noi nu vom putea și nici nu vrem să sărbătorim 2018. Această acceptare ar trebui să fie parte a înțelegerii și respectului reciproc”.
Cele mai interesante declarații din interviu:
”Sunt sigur că dacă statul român în ultimii 100 de ani nu ar fi încercat în mod permanent și deschis să asimileze minoritățile și să lichideze orice ce nu este român, atunci generația de astazi s-ar poziționa altfel față de acest subiect. Dar pentru că între cele două războaie mondiale și sub regimul Ceaușescu această intenție a fost una clară, iar după 1989 deseori s-a putut sesiza acest scop neexprimat expres, este evident ca se regenerează fricile: românilor este frică ca noi vrem să rupem Ardealul, iar maghiarii se tem ca românii vor să ne ia identitatea etnică”.
”Cea mai mare eroare ar fi dacă în anul 2018 am adopta poziția ariciului și ne-ar fi frică în toată această perioadă, ne-am plânge și am sta crispați. Trebuie sa evităm cumva această stare, pentru ca din frică și din plânsete nu putem să construim, trebuie să adoptam discursul cinstit și sincer. Trebuie sa spunem ce gândim și ce așteptăm de la statul român după 100 de ani.”
”Considerăm că trebuie să organizăm conferințe științifice în care acești 100 de ani să fie analizați, diseminați, dezbătuți de istorici și specialiști, să înțelegem, să reanalizam și reformulăm tot ce s-a întâmplat, ceea ce poate desigur fi reformulat în astfel de ocazii.”
”În acealași timp pregătim publicații prin care arătăm cu ce am contribuit noi, ce am făcut, cu ce am contribuit în ultimii 100 de ani în evolutia Ardealului, a României – în toate domeniile suntem creatori de valori pe care dorim să le prezentăm. Titlul acestui set de publicații este O mie de ani in Ardeal, o sută în România”.
”Românii trebuie să accepte că noi nu vom putea și nici nu vrem să sărbătorim 2018. Această acceptare ar trebui s- fie parte a înțelegerii și respectului reciproc”.
”Periodic mă tem că din cauza faptului că în România nu prea avem ce rezultate să prezentăm în anul centenarului, acest an va fi trecut cu un naționalism de prost gust”.
Nu vor putea să spună că am construit 1800 de km de autostradă, am legat după 100 de ani regiunile istorice prin infrastructură. Nu putem să raportăm ca dacă ne urcam astăzi în tren în București, vom ajunge la Blaj mai repede decât acum 100 de ani. Vor putea să spună că durează mai mult călătoria cu o oră și jumătate de la Blaj la București decât acum 100 de ani. Deci, din acest punct de vedere pentru mine este o mare întrebare ce poate să prezinte statul român, în afara faptului că există și după 100 de ani. În astfel de situații există tendința să sărbătoreasc cu tot felul de retorici naționaliste cei 100 de ani”.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News
Conştiinţa vie.
duminică, 06.08.2017 at 13:19
ROMÂNIA TREBUIE SĂ INTERZICĂ PARTIDELE CONSTITUITE PE CRITERII ETNICE (gen U.D.M.R.). ASTFEL DE PARTIDE SUNT O RUŞINE PENTRU DEMOCRAŢIE!