Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Ordonanța ”Traseiștilor”: Doi primari ar putea pleca din ACL Alba la ”chemarea” PSD. Unul de la PDL, iar cel de-al doilea din PNL

Publicat

acl alba Liderii județeni ai ACL se așteaptă ca în urma Ordonanței ”Traseiștilor” să plece doar doi primari, unul de la PDL, iar al doilea de la PNL. Mircea Hava, primarul municipiului Alba Iulia şi co-președintele ACL Alba s-a referit, vineri, în conferinţă de presă, la posibile „migrări” ale unor aleşi locali spre PSD, în următoarea perioadă. Hava a precizat deține informații că două persoane ar avea gânduri să plece din rândul partidelor care formează Alianţa Creştin Liberală, în speranţa că „vor primi ceva”.  Preşedintele PSD Alba, Ioan Dîrzu declara cu o zi în urmă că ordonanţa de urgenţă (privind „migraţia” aleşilor locali  – n.r.)  este ca o a doua şansă de întoarcere pentru edilii care au părăsit partidul.

”Am auzit de nu ştiu cine, cred că cineva care a venit de la ei (PSD – n.r.) şi se duce înapoi acasă, nu ştiu sigur. De la noi, de la municipiu şi de aicea nu pleacă nimeni. S-ar putea poate de la PNL, dar asta nu e problema mea, dar de la noi nu pleacă nimeni”, a declarat Mircea Hava, în conferinţă de presă.

Primarul a completat că ”avem şi alte discuţii cu un primar, a unei localităţi cu 300 şi ceva de suflete”.

În primul caz, ar putea fi vorba despre primarul din Râmeţ, Vasile Raica (PDL), care a confirmat pentru Alba24 că este în discuţii cu reprezentanţii PSD pentru a se întoarce în partidul în care a activat înainte de 2012, pe vremea când era viceprimar tot la aceeaşi primărie. Raica susţine că se confruntă cu o situaţia grea, că nu are bani de salarii pentru angajații primăriei şi că se gândeşte serios să profite de ordonanța care permite traseismul aleșilor locali  pentru a treace în barca puterii pentru a rezolva problemele comunităţii.

„Nu am plătit salariile, e a treia lună fără bani şi mă gândesc serios la varianta oferită de ordonanţă, pentru trecerea la PSD. Mă mai gândesc şi îmi pare rău de situaţie, dar dacă va fi să iau o asemenea decizie este în interesul comunităţii, pentru că acum, cu banii pe care-i primim, nu ne putem descurca”, a declarat Vasile Raica pentru Alba24.ro.

Primarul a amintit că Râmeţul este zonă defavorizată și  din această cauză încasează doar jumătate din impozitele şi taxele colectate și că trecerea la PSD ar putea fi o soluție prin care ar putea influența schimbarea situației în care se află comuna.

Vasile Raica este reprezentant PDL din 2012, când a fost ales primar la Râmeţ. Anterior, a fost membru PSD şi viceprimar în această localitate.

„Nu sunt atras de o anumită culoare politică, nu este vorba despre vreo aroganţă care să mă atragă spre anumită zonă a politici, mă interesează doar să avem bani pentru comunitate”, mai susţine Raica.

Al doilea caz de migrație politică ar putea proveni de la PNL, dar liderii organizației din Alba spun că nu sunt siguri că primarul respectiv va face pasul spre PSD și că deocamdată nu pot spune că au pierdut un vector de influență în localitatea respectivă. Primarul respectiv ar fi din Apuseni, dintr-o localitate săracă, un bazin electoral intens vânată și pe care PSD se bazează la alegeri.

Ordonanţa de urgenţă 55/2014 care permite migraţia politică a aleşilor locali nu a trecut la vot în plenul Camerei Deputaţilor. Miercuri, OUG 55/2014 a fost supusă votului final, însă nu a întrunit numărul necesar de voturi favorabile pentru a fi adoptată. Forul decizional pentru acest act normativ este camera Senatului.

La sfârşitul lunii august, Guvernul a adoptat ordonanţa de urgenţă care permite migraţia aleşilor locali pentru 45 de zile, fără ca aceştia să-şi piardă mandatul. Ioan Dîrzu a declarat că acest act normativ este în vigoare şi legal.

Ioan Dîrzu vede această ordonanţă de urgenţă, care totodată permite şi traseismul politic, ca o şansă pentru foşti primari PSD, în jur de 30 care au plecat la PDL în urmă cu opt ani.

Dîrzu a confirmat că sunt edili şi consilieri locali, care sunt în „curs de alăturare, acum îşi pregătesc documentele să se alăture unui partid care a dovedit că este de partea cetăţeanului”.

„Dorim ca acestor primari să le oferim posibilitatea să aleagă unde vor să meargă alături de cei de la ACL care vor pierde alegerile sau să se regrupeze şi să se alăture la o politică aşa cum o simt ei, la o social democraţie. Timp de 45 de zile vor avea această oportunitate. Eu cred că este o măsură bună aleatorie şi chiar ţinem la acest lucru”, spune preşedintele PSD Alba.

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax