Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

STUDIU: 60 la sută dintre programele de software instalate de români sunt fără licenţe. Risc de atacuri informatice

Publicat

calculatorUtilizatorii de calculatoare din România folosesc software nelicenţiat la cote alarmante, în ciuda faptului că a fost demonstrată o strânsă legătură între software-ul nelicenţiat şi atacurile informatice, potrivit celui mai recent studiu realizat de BSA -The Software Alliance.

Studiul, denumit „Seizing Opportunity Through License Compliance”, evidențiază faptul că în România procentul de programe software instalate pe computere fără licențe corespunzătoare se ridică la 60 la sută. Aceasta reprezintă o scădere de 2 puncte procentuale, comparativ cu 2013, cifră indicată de studiul BSA anterior.

“Așa cum indică raportul, în cadrul unei companii este extrem de important să se conștientizeze ce software rulează. Mulți dintre Directorii de Tehnologia Informației (CIOs) nu cunosc pe deplin ce programe pentru calculator sunt folosite pe sistemele lor sau dacă acestea sunt legitime”, a declarat președintele și CEO al BSA – The Software Alliance, Victoria A. Espinel.

Studiul, care include în sfera de analiză consumatori, manageri IT și companii utilizatoare de PC-uri, subliniază că gradul de folosire de software nelicențiat este încă ridicat și că atât persoanele fizice, cât și companiile se joacă cu focul atunci când folosesc programe pentru calculator nelicențiate, din pricina strânsei legături care există între utilizarea de software nelicențiat și atacurile informatice. Atunci când se utilizează software nelicențiat, probabilitatea de incidență malware crește spectaculos, iar costurile gestionării incidentelor malware pot fi uriașe. De pildă, numai în 2015, atacurile informatice au adus companiilor prejudicii de peste 400 de miliarde USD.

Studiul mai arată, printre altele, că 39 de procente din software-ul instalat pe computerele din întreaga lume în 2015 nu era licențiat corespunzător, ceea ce reprezintă doar o scădere modestă față de cele 43 de procente în 2013.

Chiar și în anumite sectoare-cheie, utilizarea neautorizată de software este surprinzător de frecventă. Studiul indică o rată de 25 de procente la nivel mondial în domeniul bancar, de asigurări sau în domeniul bursier/al valorilor mobiliare.

Directorii de Tehnologia Informației (CIOs) estimează că 15% din angajați încarcă software pe rețeaua internă fără cunoștința lor, dar subestimează gravitatea situației; un număr aproape dublu – adică 26% dintre angajați – arată că încarcă software neautorizat pe rețea.

În ciuda acestor cifre, raportul relevă o conștientizare sporită a problemei:

– Directorii de Tehnologia Informației (CIOs) s-au declarat îngrijorați în primul rând de pierderea de informații aferentă unui asemenea incident de securitate.

– Ei au mai spus că tocmai evitarea pericolelor de securitate informatică este un motiv extrem de important pentru care trebuie să se asigure că software-ul de pe rețeaua lor este autorizat și licențiat pe deplin.

– În cadrul studiului aprofundat pe angajați, 60% au menționat riscurile de securitate asociate cu software-ul nelicențiat ca un motiv primordial pentru a folosi software autorizat și licențiat pe deplin.

Studiul adaugă și că firmele pot diminua riscurile de securitate informatică pe care folosirea de software nelicențiat le presupune prin verificarea dacă toate programele pentru calculator sunt achiziționate din surse legitime, precum și prin implementarea unui program intern de gestionare a activelor software (SAM – software asset management). Organizațiile care vor pune în aplicare SAM vor ști exact ce programe sunt în rețea și dacă sunt legitime și licențiate; vor optimiza utilizarea de software prin folosirea acelor programe care se potrivesc cel mai bine activității lor; vor dispune de reguli și proceduri privind achiziția, utilizarea și retragerea de programe din uz; și vor avea programul SAM perfect integrat în afacerea lor.

În ce privește zonele geografice, studiul de anul acesta evidențiază următoarele:

– Regiunea cu cea mai mare rată de utilizare de software nelicențiat este Asia-Pacific, cu o rată de 61 de puncte procentuale, o scădere de un procent față de situația din 2013, din precedentul studiu BSA.

– A doua regiune ca rată a folosirii de software nelicențiat este Europa Centrală și de Est, cu 58 de puncte procentuale (o diminuare de trei procente față de 2013), urmată de Orientul Mijlociu-Africa, cu 57 de puncta procentuale (în scădere cu două procente față de 2013).

– America de Nord rămâne zona cu rata cea mai scăzută, anume 17 procente, cu toate că și aceasta se ridică la o valoare comercială semnificativă, de 10 miliarde USD.

– În Europa de Vest, rata totală a scăzut cu un punct, ajungând la 28 de procente.

sursa: www.bsa.org

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax