Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Unul dintre acționarii de la Polaris Holding, firma care face salubrizarea în Alba Iulia, arestat de FBI pentru o șpagă de 1 milion de dolari

Publicat

Dumitru Martin, unul dintre acţionarii Polaris M Holding,  firmă care se ocupă cu salubrizarea și în Alba Iulia, a fost arestat de FBI şi acuzat de mituirea unui ofiţer din cadrul Forţelor Aeriene (US Air Force), cu un milion de dolari, pentru obţinerea unui contract în valoare de 10,35 milioane dolari la baza Kogălniceanu, scrie presa americană. Modelul românesc de 10% șpagă dintr-un contract n-a fost tentant pentru americani, care i-au dat pe mâna FBI. Nepotul lui Dumitru Martin, deptatul PSD Eduard Martin este şi el trimis în judecată de procurorii DNA, alături de fostul primar al Constanţei, Radu Mazăre, într-un dosar de corupţie în care este acuzat că l-a mituit pe Mazăre cu 7 milioane de euro, prin firma sa, Polaris M Holding.

Dumitru Martin, acţionar la Polaris M Holding, ar fi plătit o mită de 1 milion de dolari pentru a obţine un contract de peste 10 milioane de dolari cu armata americană. În urma contractului firma Polaris trebuia să devină furnizorul de containere de transport şi depozitare pentru forţele americane din baza Mihail Kogălniceanu, pentru o perioadă de cinci ani, potrivit publicaţiei Sacramento Bee.

Potrivit unei  declaraţii a agentului special FBI Matthew Young, Polaris a virat banii în 19 septembrie, într-un cont bancar acoperit, creat de FBI, iar aceştia au fost retraşi ca probă în 14 octombrie.

Dumitru Martin a fost arestat de FBI pe 1 decembrie, la Aeroportul Internaţional din San Francisco, unde ajunsese de la New York. El fusese invitat la o întâlnire la San Francisco de către agenţi sub acoperire, care s-au prezentat drept mijlocitori în acest aranjament în vederea mituirii.

Firma lui Martin, Polaris M Holding, a plătit în urmă cu trei luni, suma de 100.000 de dolari – ultima tranşă – unui membru al comandamentului  escadronului contractor de la baza aeriană Travis, dar care potrivit unor documente judiciare, cooopera cu FBI.

Dumitru Martin a fost arestat în urma unei anchete a FBI care a durat 17 luni şi în cadrul căreia au fost folosiţi doi agenţi sub acoperire. „Am deschis o anchetă asupra familiei lui Martin şi a altor persoane, în iulie 2014”, scrie agentul special în declaraţie.

Cei doi agenţi sub acoperire s-au întâlnit pentru prima dată cu doi reprezentanţi ai firmei Polaris la Suisun City, pe 27 octombrie 2014, când s-a oferit un „comision” de 10% în schimbul garantării faptului că acel contract avea să fie încredinţat firmei lui Martin, scrie Young în declaraţie. Cei patru au mers la baza Travis, situată în apropiere, unde s-au întâlnit cu comandantul escadronului, care a insistat ca proprietarul firmei să semneze contractul şi să plătească mita. În aceeaşi noapte, Martin a venit cu un avion în California pentru a se întâlni cu comandantul, se mai arată în declaraţie.

Agentul descrie în continuare alte şase întâlniri, în următorul an, la San Francisco, New York, Budapesta (Ungaria) şi Sacramento, şi oferă informaţii provenind din e-mailuri schimbate între cei implicaţi. Young mai scrie în declaraţia sa că FBI deţine înregistrările întâlnirilor şi citează, de asemenea, din ”abundenţă” din e-mailuri.

„În cadrul anchetei mi s-a comunicat că autorităţile române investigau Polaris pentru corupţie şi dare de mită către autorităţi locale şi funcţionari români ai statului”, precizează Young.

În acest moment,  aranjamentul a intrat în impas, din cauza anchetei de corupţie din România, iar contractul respectiv a fost acordat altei firme, însă relaţiile au fost reluate ulterior, pe tema unei licitaţii fictive, în vederea acordării contractului cu privire la containere.

Martin şi comandantul au semnat, pe 11 septembrie, atât un contract de aprovizionare militară a bazei Travis, cât şi alte două contracte menite să ascundă mita, se arată în declaraţie.

Când Martin, în vârstă de 55 de ani, s-a întâlnit cu agenţi FBI, la San Francisco, el credea că urma să participe la o nouă întâlnire din seria de întâlniri la care a luat parte atât el, alţi reprezentanţi ai Polaris, oficialul militar de la Travis şi alte două persoane, care erau de fapt agenţi sub acoperire. Unul dintre agenți intenţionează să ceară clemenţă când se va pronunţa sentinţa, pentru că a acceptat mită în calitate de agent pentru contracte militare. Celălalt acţiona ca om de afaceri interesat să obţină contracte în România din partea Guvernului român.

Martin a fost prezentat pentru prima dată în faţa unui judecător federal, la San Francisco, în 2 decembrie şi a fost dus în custodie la Sacramento, unde a apărut marţi în faţa judecătoarei federale Carolyn K. Delaney.

El a compărut din nou în faţa lui Delaney miercuri, la o audiere, în vederea unei eliberări pe cauţiune, însă procurorul adjunct federal Todd Pickles a cerut ca Martin să fie menţinut în detenţie fără posibilitatea eliberării pe cauţiune, iar avocatul apărării, John Balazs, a cerut eliberarea pe cauţiune în condiţii stricte. Audierea urmează să continue luni.

Dumitru Martin este fratele fostului prefect al judeţului Constanţa din perioada 2002 – 2005 Gheorghe Martin şi unchiul deputatului PSD Eduard Martin.

Firma familiei Martin, trimisă în judecată în România pentru mituirea fostului primar Radu Mazăre cu 7 milioane de euro

Familia Martin deţine societatea Polaris M Holding, care se ocupă de serviciul de salubrizare în municipiul Constanţa din 1998. Polaris M Holding are contracte de salubrizare şi în alte oraşe din ţară, între careAlba Iulia, Arad, Târgu Jiu, Eforie, Năvodari, Mangalia, Alexandria, Roşiori de Vede, Turnu Măgurele, Videle, Zimnicea,  Bumbeşti-Jiu, Slobozia, dar şi cu Consiliul Judeţean Timiş

Deputatul Eduard Martin, asociat al SC Polaris M Holding S.R.L, a fost trimis în judecată de procurorii DNA, miercuri, fiind suspectat că i-ar fi dat mită opt milioane de euro fostului primar din Constanţa Radu Mazăre, în vederea facilitării emiterii unor documente şi înlesnirii câştigării unei licitaţii sau încheierea unor contracte.

În acest dosar au fost trimişi în judecată, miercuri, şi Radu Mazăre, aflat sub control judiciar, mai mulţi funcţionari din cadrul Primăriei Constanţa, precum şi omul de afaceri Sorin Strutinsky, acesta din urmă sub control judiciar, pentru trei infracţiuni de complicitate la luare de mită.

De asemenea, în acest dosar a fost trimisă în judecată şi SC Polaris M Holding S.R.L.

surse: gandul.info, digi24.ro, Sacramento Bee

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. Anonymous Rx89

    vineri, 11.12.2015 at 09:04

    si la alba o venit cu spaga casa preia in loc de salprest.

    va oferit vrajeala de pret mai mic si acum are foarte mare fata de salprest…

    o rusine pentru alba sa vie o firma mafiota din costanta sa va fure din portofel 😉 o meritati ca sunteti prosti, mi scarba de romania ! sunt 2 tipuri de romani , corupti ce fura si proati ce tac si se lasa furati…..

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax