Contacteaza-ne si pe
Publicitate

ACTUALITATE

10-12 mai | Concursul Național de Drumeție Montană „PerPedes”, în județul Alba. Vezi traseul și regulile de participare

Publicat


Pentru a XXXIII-a oară, cei care iubesc muntele se vor aduna în județul Alba pentru a străbate, cu piciorul, cele mai frumoase trasee turistice și nu numai, la Concursul Național de Drumeție Montană „PerPedes” 2013. Concursul este organizat de Clubul de Ecologie și Turism Montan Albamont și se desfășoară între 10 și 12 mai, în zona Brădești – Ponor – Cheia, județul Alba.

Anual, începând cu 1980, CETM Albamont organizează Concursul Naţional de Drumeţie Montană „PerPedes”. Obiectivele acestei manifestări sunt promovarea turistică a zonelor montane ale judeţului Alba, educarea tinerilor pe direcţia practicării unui turism responsabil, promovarea sporturilor montane, organizarea unui spaţiu de întâlnire între reprezentanţii organizaţiilor de profil din ţară etc.

Concursul „PerPedes” atrage anual sute de participanţi, maximul înregistrat fiind de 700 de iubitori ai muntelui. În acest an, concursul este compus din 7 probe, iar participanții trebuie să dețină echipament special. Vedeți mai jos regulamentul de participare.

Unde se află tabăra „PerPedes”?

Tabăra „PerPedes 2013” se află în apropiere de vârful Tarcău, la 10 minute distanţă de DJ 107I, între Râmeț și Brădești. Este recomandat ca și cale de acces DJ 107I din Aiud, aproximativ 30 km, asfaltat doar până la Pădurea Sloboda. Este posibil accesul din Teius prin Geomal, cariera Geomal, apoi Râmeț, însă acest drum are o porţiune de 2 km cu gropi multe și pantă abruptă, înainte de intrarea în drumul județean. De asemenea, este posibil accesul și din Valea Arieșului prin Salciu – Valea Largă – Ponor – Brădești. Traseul spre tabară va porni de la un monument de piatră de pe marginea drumului și va fi marcat cu plăcuțe indicatoare și bandă de semnalizare.

Reguli de participare

A. OBIECTIVELE CONCURSULUI

1. Cunoaşterea cadrului natural şi valorificarea potenţialului turistic a munţilor din judeţul Alba.

2. Întărirea legăturilor de prietenie şi colaborare între cluburile şi cercurile de turism din ţară, între cei care iubesc muntele.

3. Educarea turiştilor în spiritul protejării naturii şi a patrimoniului turistic naţional.

4. Atragerea unui număr cât mai mare de oameni, la activitatea de practicare a unui turism civilizat şi de petrecere a timpului liber în mijlocul naturii.

5. Popularizarea zonelor turistice mai puţin cunoscute

6. Deprinderea turiştilor cu activitatea de a-şi realiza jurnale de călătorie, albume foto, filme turistice, etc.

B. PARTICIPANTII

La concurs pot participa asociaţii care au între activităţi şi turismul montan. Fiecare asociaţie poate participa cu mai multe echipe a câte trei membri fiecare, dintre care cel puţin unul trebuie sa fie major. La concurs pot totusi participa si persoane din afara unor asociatii si care si-au manifestat interesul de a participa.

În afară de concurs şi în zonele taberelor de plecare şi sosire pot participa şi alte persoane.

Concurenţii trebuie să aibă următorul echipament:

1. Echipamentul general necesar pentru echipă:

– 1 cort;

– 1 busolă;

– 1 trusă de prim ajutor;

– 1 telefon mobil;

– 1 aparat foto digital (minim telefon camera foto)

2. Echipamentul necesar pentru concurent:

– 1 rucsac;

– 1 sac de dormit;

– 1 saltea termoizolantă;

– 1 pereche de bocanci pentru tură;

– 1 pelerină;

– 1 lanternă;

– alimente pentru 3 zile;

De acest echipament răspund participanţii.

C. PROBELE DE CONCURS

I. Drumeţie şi turism montan.

Aceasta probă constă în parcurgerea unui traseu de aproximativ 5 ore, trecerea prin punctele de control cu arbitri şi prin cele fără arbitri, în punctele fără arbitri concurenţii fiind nevoiţi să îşi ştampileze singuri fişele de concurs. Pe parcursul probei de regularitate se va desfăşura şi proba teoretică. Echipele trebuie să parcurgă traseul într-o marjă de timp dinainte stabilită, astfel nu se va ţine cont de ordinea sosirii în tabără.

II. Cunoştinţe teoretice

Echipajele vor primi formulare cu întrebări, la care trebuie să răspundă în timp limitat. Pentru fiecare întrebare se va acorda câte un punct. Testele vor fi din geografie, fauna, floră, obiective turistice de pe traseu, regulile turismului montan, prim ajutor, sporturi montane, biodiversitate, legislaţie etc., conform bibliografiei.

III. Orientare în teren

Se vor atinge 10 posturi, se vor da coordonatele şi numărul de paşi. Punctarea se va realiza în funcţie de numărul de posturi identificate şi de timp.

IV. Proba de tehnică alpină (căţărare)

Va consta în parcurgerea pe timp a unui traseu de alpinism în sistem manşă, traseu de dificultate medie.

V. Proba de tehnică speo

Va consta în parcurgerea pe timp a unui traseu echipat cu ajutorul blocatoarelor şi a coborâtorului.

VI. Proba foto

Presupune realizarea de către participanţi a trei fotografii cu ocazia parcurgerii traseului de regularitate, conform instrucţiunilor care vor fi primite la momentul oportun.

VII. Proba culturală

Cântece, scenete, poezie şi proza cu tematica montană.

Câştigătorul concursului „PerPedes” va fi desemnat în funcţie de numărul de puncte realizat la probele de concurs.

E. DISPOZITII FINALE

Eliminarea echipajelor din concurs se face în următoarele situaţii:

– încălcarea disciplinei turistice şi sportive;

– comportament nepotrivit cadrului natural şi nespecific acestui gen de activitate;

– echipament necorespunzător;

– necunoaşterea şi nerespectarea regulamentului de concurs;

– neacordarea primului ajutor dacă este necesar, indiferent dacă persoana accidentată este sau nu din echipajul propriu;

– comiterea de acte care să deterioreze natura;

Se atrage atenţia concurenţilor că pe porţiunile de pe traseu cu grad mare de dificultate vor primi indicaţiile necesare, iar în caz de nerespectare îşi vor asuma întreaga răspundere în eventualitatea unui accident.

Vedeți mai multe detalii pe site-ul concursului.


Vezi cele mai interesante video Alba24.ro


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

EVENIMENT

Un bărbat de 37 de ani a murit la secția de Urgențe a Spitalului Județean Alba. Anchetă a poliției după reclamația rudelor

Publicat

s

Polițiștii din Alba au declanșat, vineri, o anchetă in rem pentru ucidere din culpă în urma unei plângeri formulate de o femeie din Alba care a declarat că soțul său, în vârstă de 37 de ani, a murit joi seara la Spitalul Județean de Urgențe Alba Iulia după ce a fost ținut prea mult timp […]

Citește mai departe
Publicitate

ACTUALITATE

Salariul minim din UE, între 300 și 2.000 de euro. România, printre statele europene cu cele mai scăzute salarii minime

Publicat

euro

Salariul minim în statele europene este între 300 și 2.000 de euro. Luxemburg are cel mai ridicat salariu minim, iar în Albania, aspirantă la aderarea la clubul european, este cel mai scăzut salariu minim. România se află, alături de Bulgaria și Ungaria, printre țările cu cele mai scăzute salarii minime. Publicația spaniolă Cope, preluată de […]

Citește mai departe
Publicitate

ACTUALITATE

O nouă destinație de vacanță cu zbor direct din Sibiu, în sezonul de vară 2020. Orarul de zbor către Monastir, Tunisia

Publicat

Aeroportul Internațional Sibiu, împreună cu reprezentanții Amara Tour, a anunțat lansarea unei noi destinații de vacanță cu zbor direct de la Sibiu spre Monastir – Tunisia, în sezonul de vară 2020. Zborurile pe ruta Sibiu – Monastir vor fi operate de compania aeriană Jasmin Airways în regim de curse charter, cu o frecvență săptămânală, în […]

Citește mai departe
Publicitate

ACTUALITATE

Cele mai periculoase boli infecţioase din ultimii ani. Pentru una nu s-a găsit până acum tratament

Publicat

laborator

Coronavirusul nu este primul virus misterios cu care se confruntă omenirea în ultimele două decenii. Ultimele știri aduc aminte de epidemia SARS, care a infectat aproximativ 8.000 de oameni la nivel global. Sindromul Acut Respirator Sever (SARS) este fără îndoială una dintre cele mai periculoase boli infecţioase din ultimii ani, a cărei evoluţie este de […]

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate