Actualitate
11 aprilie: Ziua internațională a celor eliberați din lagărele de concentrare și intrarea armatei americane la Buchenwald
La data de 11 aprilie, este marcată în fiecare an Ziua internațională a celor eliberați din lagărele de concentrare fasciste.
În 11 Aprilie 1945, soldații americani au doborât zidurile a lagărului de la Buchenwald, simbol al ororilor naziste, supranumit și ”fabrica morții”.
Citește și: 27 ianuarie: 75 de ani de la eliberarea Lagărului de la Auschwitz. Povestea unei fotografii care a șocat lumea
Evenimentul constituie o invitație la reflecție asupra a ceea ce a reprezentant Holocaustul și asupra efectelor pe care le-au avut actele antisemite și xenofobe manifestate la acea vreme asupra lumii întregi: șase milioane de evrei, un numar indefinit de reprezentanți ai altor minorități au fost exterminați în camerele de gazare și lagărele de concentrare în perioada 1933 – 1945.
Vezi și: Irina Berenstein şi-a văzut părinţii, bunicii şi şapte fraţi intrând pe uşa camerei de gazare de la Auschwitz. Fiică a unui bijutier, Irina Berenstein, născută Aron, originară din Alba Iulia, a fost deportată la vârsta de 20 de ani, în martie 1944. A scăpat ca prin minune. Femeia din Alba Iulia care a supraviețuit infernului de la Auschwitz. Povestea tristă a Irinei Berenstein
Lagărul de concentrare Buchenwald a fost un lagăr de concentrare nazist înființat pe muntele Ettersberg lângă Weimar, Thuringia, Germania, în iulie 1937, unul din cele mai mari astfel de lagăre de pe pământ german. Primul comandant al lagărului a fost Karl-Otto Koch.
Deținuții erau folosiți pentru muncă forțată în fabricile locale de armament.
Aceștia erau evrei, deținuți politici, homosexuali, romi, martori ai lui Iehova, deținuți religioși, criminali, și prizonieri de război.
Printre deținuți se numărau scriitori, medici, artiști etc. Majoritatea deținuților politici proveneau din țări ocupate și erau membri ai rezistenței.
Foto: Memorialul Buchenwald
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News