Connect with us
Publicitate

Actualitate

11 centre educaţionale din Alba şi Mureş, „casă” pentru peste 250 de copii din familiile sărace. Tinerii sunt sprijiniţi să îşi continue studiile

Publicat

DSC_0686 Un număr de 275 de copii din familii sărace, aflaţi în risc de abandon şcolar, sunt sprijiniţi să îşi continue educaţia prin intermediul a 11 centre de zi educaţionale aflate sub patronajul Arhiepiscopiei Ortodoxe de Alba Iulia.

Cele 11 centre educaţionale au fost înfiinţate în cadrul proiectului „Reţea interregională de centre educaţionale” iniţiat de Asociaţia Filantropia Ortodoxă Alba Iulia şi finanţat din fonduri europene, iar după încheierea acestuia centrele îşi continuă activitate în cadrul unor parteneriate de sustenabilitate.

Astfel, cele 11 centrele continuă să funcţioneze oferind sprijin educaţional, hrană şi consiliere copiilor beneficiari şi sunt finanţate prin aportul Asociaţiei Filantropia Ortodoxă Alba Iulia şi a filialelor acesteia, a administraţiilor locale sau a Consiliului Judeţean Alba prin Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Alba.

„Proiectul pe care l-am derulat ne-a arătat nevoia reală care există în multe comunităţi de a sprijini copiii din familii sărace sau aflaţi în risc de abandon şcolar pentru a merge la şcoală şi pentru a-şi continua educaţia. Specialiştii angrenaţi în activităţile derulate în proiect au realizat studii privind abandonul şcolar şi evoluţia copiilor care au beneficiat de serviciile centrelor şi am constatat cu bucurie că a scăzut absenteismul şcolar dar totodată copiii şi-au îmbunătăţit simţitor şi rezultatele la învăţătură.

Avem aşadar o obligaţie morală faţă de aceşti copii să continuăm să îi sprijinim astfel încât toate centrele educaţionale înfiinţate în Alba şi Mureş îşi continuă activitatea” a spus părintele Nicolae Călin Ignat, preşedintele Asociaţiei Filantropia Ortodoxă Alba Iulia.

DSC_0062 În judeţul Alba, centrele educaţionale din Alba Iulia, Ocna Mureş, Roşia de Secaş, Valea Lungă, Baia de Arieş funcţionează într-un parteneriat între Asociaţia Filantropia Ortodoxă sau filialele acesteia, consiliile locale din localităţile respective şi Consiliul Judeţean Alba prin Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Alba.

Centrul educaţional de la Silivaş funcţionează în parteneriat cu Consiliul Judeţean Alba prin Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Alba, iar cel de la Sebeş prin contribuţia proprie a Filialei Filantropia Ortodoxa Sebeş.

La Aiud Centrul educaţional funcţionează în parteneriat între Consiliul Judeţean Alba -DGASPC Alba şi Asociaţia „Sfântul Prooroc Ilie Tesviteanul” Aiud.

În judeţul Mureş centrele educaţionale din Luduş şi Sângeru de Pădure funcţionează în parteneriat între Asociaţia FAER din Reghin, Filiala Filantropia Ortodoxă Luduş şi Asociaţia Filantropia Ortodoxă Alba Iulia, iar centrul educaţional din Reghin în parteneriat între Primăria oraşului Reghin şi Filiala Filantropia Ortodoxă Reghin.

Pe lângă aceste 11 centre, în cadrul proiectului „Reţea interregională de centre educaţionale”, au fost înfiinţate încă 5 centre educaţionale în judeţul Timiş, iar acestea îşi continuă şi ele activitatea după încheierea proiectului prin parteneriate între parohiile, consiliile locale şi şcoli.

DSC02819 Proiectul „Reţea interregională de centre educaţionale” a fost derulat de Asociaţia Filantropia Ortodoxă Alba Iulia la nivelul regiunilor Centru şi Vest. Scopul proiectului a fost prevenirea fenomenului de părăsire timpurie a şcolii şi menţinerea în sistemul de educaţie a 400 de elevi din regiunile Centru şi Vest.

În cadrul proiectului au fost înfiinţate 16 centre educaţionale respectiv în judeţul Alba la Alba Iulia, Baia de Arieş, Aiud, Ocna Mureş, Sebeş, Valea Lungă, Roşia de Secaş, Silivaş, în judeţul Mureş la Luduş, Sângeru de Pădure, Reghin şi în Timiş la Timişoara, Deta, Lugoj, Sânnicolau Mare şi Făget.

În fiecare centru educaţional, 25 de copii din familii sărace sau aflaţi în risc de abandon şcolar beneficiază zilnic de o masă caldă şi o gustare rece, sprijin în efectuarea temelor şi meditaţiilor pentru scăderea riscului de eşec şcolar. De asemenea, copiii primesc şi burse sociale, rechizite şi materiale didactice.

Proiectul „Reţea interregională de centre educaţionale” a fost implementat de Asociaţia Filantropia Ortodoxă Alba Iulia în parteneriat cu Arhiepiscopia Timişoarei, DGASPC Alba, DGASPC Mureş, DGASPC Timiş, Inspectoratul Şcolar Judeţean Alba, Inspectoratul Şcolar Judeţean Timiş, Asociaţia Filantropia Ortodoxă – Filiala Reghin.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. mario dopoi

    marți, 31.03.2015 at 19:14

    Aceste Centre primesc zeci de mii de euro anual din banii nostrii. Filantropia primeste vreo 2 milioane euro pe an din banii nostrii cica sa faca binefaceri.Majoritatea angajatilor sunt sotiile popilor si acolitii lor.
    Un copilas nevinovat mi-a zis ca nu si-a facut cruce odata la masa si a venit cica educatoarea,ia sucit mana si apoi la obligat fortat cu mana ei sa-si faca cruce. Cam asta face Filantropia….
    Nu mai vorbim de indoctrinarea ce se face in aceste centre… Copii merg pt mancare acolo,insa trebuia facuta o cantina sociala sau centre de profesionisti care nu au legatura cu indoctrinarea religioasa.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate