Actualitate
11 decembrie, Ziua internațională a munților. Salvamont: La mulți ani și doar amintiri frumoase
Ziua internaţională a munţilor, celebrată la 11 decembrie, a fost proclamată în 2003 de Adunarea Generală a ONU prin Rezoluţia 57/245 şi urmăreşte să încurajeze comunitatea internaţională de a organiza evenimente la toate nivelurile pentru a sublinia importanţa dezvoltării durabile a zonei montane.
Proclamarea acestei zile este rezultatul succesului Anului internaţional al munţilor desfăşurat în 2002. Iniţiativa a condus la crearea de comitete naţionale şi alianţe, cu scopul declarat al creării Parteneriatului internaţional pentru punerea în valoare a regiunilor montane.
„Astăzi este Ziua Internațională a Muntelui, prilej cu care dorim să vă transmitem tuturor, deopotrivă, iubitori ai muntelui, practicanți ai sporturilor montane, lucrători care desfășurați diverse activități profesionale pe munte sau admiratori ai muntelui și ai activității Salvamont , La Mulți Ani și doar amintiri frumoase de pe munte”, au transmis reprezentanții Salvamont România.
Munţii joacă un rol important în direcţia spre o creştere economică sustenabilă. Aceştia nu doar furnizează mijloace de subzistenţă şi asigură un trai decent pentru milioanele de oameni din întreaga lume care trăiesc la munte, dar alte câteva milioane de persoane beneficiază de pe urma acestei bogăţii naturale.
De asemenea, furnizează apă dulce, energie şi hrană – resurse care vor deveni insuficiente în următoarele decenii. Totuşi, în zonele muntoase se înregistrează şi o incidenţă ridicată a sărăciei, aceste zone fiind extrem de vulnerabile în faţa schimbărilor climatice, a defrişărilor, a degradării terenului şi a dezastrelor naturale.
- Județul Alba este acoperit de relief montan în procent de 52% din suprafața totală, având înălțimi ce ating peste 2000 de metri în sudul județului și peste 1800 de metri în nordvest. Parcul Natural Apuseni este cel mai antropizat areal protejat din România și o destinație turistică importantă pentru iubitorii de munte și de natură. De asemenea, există foarte multe localități atât în zona parcului ca de altfel și în restul Munților Apuseni. Zona de sud a județului Alba a cunoscut și ea o dezvoltare turistică importantă, Munții Șureanu fiind, datorită domeniului schiabil existent, o destinație turistică pentru practicarea sporturilor de iarnă preferată de mulți turiști
Provocarea pentru viitor este reprezentată de identificarea oportunităţilor durabile care pot aduce beneficii atât comunităţilor din zonele înalte, cât şi a celor din zonele joase, precum şi de ajutorul în eradicarea sărăciei fără o contribuţie la degradarea ecosistemelor fragile din munţi.
Citește și: TRASEE turistice spectaculoase în județul Alba. Unde poți descoperi minunății ale naturii sălbatice
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News