Actualitate
12 mai, ZIUA TATĂLUI în 2019. Recunoaștere a contribuției fiecăruia dintre părinți în familie
A doua duminică a lunii mai este data la care se sărbătoreşte Ziua Tatălui. Aceasta a fost marcată în mod oficial, începând cu anul 2010. Anul acesta, săbătoarea coincide cu data de 12 mai.
Ziua Tatălui a fost instituită în 2009, prin decret semnat de preşedinte. Actul a promulgat și Legea privind instituirea Zilei Mamei, care se sărbătorește, începând cu anul 2010, în prima duminică a lunii mai.
Dintre cele 27 de state ale Uniunii Europene, doar România nu sărbătorea Ziua tatălui, în timp ce Ziua mamei este asimilată Zilei Femeii – 8 martie, în lipsa unei sărbători distincte.
Legea a fost dezbătută și aprobată în Camera Deputaților la 29 septembrie 2009. Inițiativa pentru instituirea acestor două sărbători a avut-o, în luna iunie 2009, Alianța Antidiscriminare a Tuturor Tăticilor (TATA), precum și un grup de opt parlamentari.
În acest mod, inițiatorii legii au dorit să sublinieze rolul jucat de un tată în viața copilului său, în familie, dar și în societate, iar România era printre puținele state care până în anul 2009 nu au avut o astfel de tradiție în mod oficial.
Ziua Tatălui are o semnificație importantă, deoarece ajută la recunoașterea contribuției individuale a fiecăruia dintre cei doi părinți la viața de familie, în particular, și la construirea societății, în general.
Pe plan mondial, nu există o tradiție bine conturată în cazul celebrării zilei tatălui în jurul unei date anume.
Zilele tatălui recunoscute oficial diferă de la țară la țară. În România, Ziua Tatălui a fost sărbătorită oficial, pentru prima dată, la 9 mai 2010.
Potrivit OUG nr. 111/2010, de indemnizația pentru creșterea copilului poate beneficia oricare dintre părinții copilului, dacă sunt îndeplinite condițiile necesare prevăzute în această Ordonanță. Indemnizația de maternitate se suportă integral din bugetul asigurărilor sociale de stat.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News