Connect with us
Publicitate

Actualitate

15 octombrie: Ziua Mondială a Spălatului pe Mâini. Un obicei mic, cu o importanță foarte mare

Publicat

15 octombrie: Ziua Mondială a Spălatului pe Mâini. Această celebrare se adresează importanței acestui obicei aparent banal, dar atât de important pentru igiena noastră și prevenirea transmiterii de viruși și boli.

Deși această zi este celebrată din anul 2008, relevanța ei a crescut odată cu izbucnirea pandemiei de COVID-19, în anul 2020.

Până la 80% dintre infecții sunt transmise prin intermediul mâinilor murdare, potrivit Institutului Național de Sănătate Publică.

Ziua Mondială a Spălatului pe Mâini: Istoricul celebrării

Ziua Mondială a Spălatului pe Mâini a fost fondată de Parteneriatul Global pentru Igienizarea Mâinilor, o asociere de agenții guvernamentale, organizații multilaterale, corporații, organizații nonguvernamentale și instituții academice din întreaga lume, scrie National Today.

Această zi reprezintă o oportunitate de a concepe și implementa modalități creative de a-i încuraja pe oameni să se spele pe mâini, mai ales în perioade critice, cum este o pandemie.

Ziua Mondială a Spălatului pe Mâini a fost celebrată pentru prima dată în anul 2008.

De atunci, atât societatea civilă, cât și liderii naționali și influencerii au folosit această ocazie pentru a răspândii înțelegerea și conștientizarea importanței igienizării mâinilor.

Celebrarea continuă să crească de la an, la an, mesajele legate de aceasta fiind preluate de școli, guverne, instituții internaționale, companii private și organizații nonguvernamentale.

Anul acesta celebrarea se va desfășura sub sloganul “Uniți pentru igiena universală a mâinilor”.

Ziua Mondială a Spălatului pe Mâini: De ce este bun acest obicei

Spălatul pe mâini este esențial pentru menținerea sănătății și prevenirea răspândirii bolilor. Iată câteva motive pentru care este important:

  1. Eliminarea germenilor și bacteriilor: Mâinile noastre intră în contact cu numeroase suprafețe și obiecte pe parcursul zilei, acumulând germeni și bacterii care pot provoca infecții. Spălatul corect pe mâini cu apă și săpun elimină majoritatea acestor microorganisme.
  2. Prevenirea bolilor infecțioase: Multe boli, cum ar fi gripa, răceala, diareea, hepatita A sau infecțiile respiratorii, se răspândesc prin mâinile murdare. Spălatul regulat ajută la prevenirea contaminării cu aceste virusuri și bacterii.
  3. Protejarea celor din jur: Prin menținerea igienei mâinilor, reducem riscul de a transmite germeni către alte persoane, mai ales atunci când pregătim mâncare, îngrijim copii sau persoane vulnerabile.
  4. Reducerea răspândirii infecțiilor în comunitate: Spălatul pe mâini este un obicei simplu, dar extrem de eficient, care ajută la limitarea răspândirii epidemiilor sau pandemiilor, cum s-a observat în timpul pandemiei de COVID-19.
  5. Prevenirea contaminării alimentelor: Manipularea alimentelor cu mâinile murdare poate introduce bacterii periculoase în mâncare, provocând intoxicații alimentare.

Spălatul corect pe mâini, timp de cel puțin 20 de secunde, folosind apă și săpun, este o măsură simplă, dar puternică pentru protecția sănătății personale și publice.

Foto: Arhiva Alba24

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate