Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

15 septembrie: Sfântul Ierarh Iosif cel Nou de la Partoș, ocrotitorul pompierilor din România

Publicat

În fiecare an la 15 septembrie, pompierii cinstesc pe cel pe care l-au ales ca ocrotitor şi izbăvitor – Sfântul Ierarh Iosif cel Nou de la Partoş, datorită calităţilor pe care bătrânul ierarh le-a avut de ascultător şi smerit, dar mai ales pentru faptul că s-a dovedit viteaz şi biruitor în lupta cu puterea focului.

Născut în anul 1568, în localitatea Răguza din Dalmaţia, pe malul Mării Adriatice, Iosif – pe numele lui de botez Iacob – era fiul unei familii de ortodocşi vlahi.

Tatăl său, negustor, transporta mărfuri pe Dunăre, Marea Neagră, Mediterană, Adriatică.

După moartea tatălui, familia se mută la un frate al mamei, în Orhida, unde Iacob învaţă carte şi unde, la 15 ani, intră în mănăstirea Maica Domnului.

După 5 ani de învăţătură duhovnicească pleacă la muntele Athos, intrând la Mănăstirea Pantocrator, unde urcă treptele desăvârşirii şi primeşte haina monahală sub numele de Iosif.

La cererea patriarhului Constantin, Iosif este trimis egumen la marea larvă (mănăstire) a Sfântului Ştefan de la Adrianopole, unde contribuie la reorganizarea şi punerea în orânduială a aşezământului.

Fiindu-i apreciate calităţile de bun conducător, este pus să păstorească marea larvă românească de la Cutlumas, veche ctitorie a voivodului Vlaicu-Vodă, înzestrată de Matei Basarab şi Vasile Lupu şi locuită de moldoveni, transilvăneni, bănăţeni şi munteni.

Ajuns la o vârstă înaintată, Iosif se retrage la mănăstirea Vatoped, de unde, la 1650, este hirotonisit arhiereu şi ridicat la rangul de Mitropolit al Ţării Banatului.

Punând suflet şi dragoste în toată munca sa, Iosif reorganizează mitropolia, întemeiază şcoli pentru pregătirea preoţilor, înalţă altare, ajută mănăstirile şi parohiile bănăţene, fiind un bun păstor al credincioşilor creştini.

În acea vreme, se spune că, fiind odată partea de apus a Timişoarei cuprinsă de un foc groaznic ce mistuia casele oamenilor şi ameninţa să se întindă în tot oraşul, Iosif, ieşind în faţa bisericii cu Sfintele Taine în mână şi rugându-se cu lacrimi a fost ascultat de Dumnezeu, care a trimis o ploaie puternică ce a stins focul, scăpând astfel oamenii şi aşezarea de acel mare pericol.

Aceasta minune este trecută şi în Acatistul care îi este închinat:

„Ca să arăţi marea ta milostivire pentru turma ta şi râvna ta pentru slobozirea ei din toate nevoile ce o împresurau, atunci când pârjolul focului s-a întins să cotropească toată cetatea Timişoarei, nu ai fugit ca un fricos, ci ai stat ca un viteaz, biruind puterea focului, prin rugăciunea ta mai fierbinte decât vâlvătaia focului, scăpând neatinsă biserica slujirii tale şi oprind, prin ploaie năpraznică pe care cerul a trimis-o ţie în ajutor, întinderea focului… (Icosul 7)”.

Îngreunat de povara bătrâneţii, Iosif se retrage la Mănăstirea Partoş, unde după trei ani, în 1656, trece în lumea celor drepţi, la vârsta de 88 de ani.

Tradiţia spune că, în clipa dormirii sale, clopotele mănăstirii au început să bată singure, vestind plecarea sfântului.

Trupul i-a fost aşezat într-un mormânt zidit în naosul bisericii mănăstireşti, unde o mulţime de oameni au vegheat la căpătâiul său.

Trei sute de ani mai târziu, în duminica de 7 octombrie, moaştele sale au fost mutate în catedrala Mitropoliei timişorene, sfântul valah fiind canonizat şi înscris în calendarul creştin ortodox la data de 15 septembrie.

În urma adresei Ministerului de Interne din anul 1997, Sfântul Sinod a aprobat ca Sfântul Ierarh Iosif cel Nou să fie patron al pompierilor.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24.ro și pe Google NewsDacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.


Publicitate

EVENIMENT

Profesor universitar din Cluj, despre o biserică din satul Horea: „O casă a lui Dumnezeu agonizează, stă să cadă”

Publicat

Un profesor universitar din Cluj-Napoca, originar din Munții Apuseni, atrage atenția asupra stării avansate de degradare în care se află biserica – monument Sfinții Arhangheli din satul Horea. 

„Despre dezrădăcinare

Un neam care închide sau lasă în paragină scoli sau biserici, este unul sortit pieirii.

În satul lui Horea, acolo unde drujbele, unse cu săul jupânismului politruc, nu au tăcut după 1990, acolo unde societatea a fost fracturată, în „jupâni” înarmați cu influențe care au trecut de Alba Iulia către București și „proști” cinstiți, O CASĂ A LUI DUMNEZEU AGONIZEAZĂ, stă să cadă! O biserică monument este lăsată sa pice sub nepăsarea unora care au muls comunitatea de tot ce avea mai bun!

Decăderea are formele ei, aceasta, din centrul localității Horea, jud. Alba, este numai consecință a unui „jupânism” ticălos și feroce!

P.S. 500 de km mai la Sud, frați de-ai noștri, români din Sudul Dunării, din Serbia, se luptă să poată construi biserici, cerând autorizații pentru garaje. Noi, ne batem joc de ceea ce ar trebui să fie mai sfânt: educația și credința”, a scris recent profesorul universitar dr. Irimie Popa de la UBB Cluj-Napoca, pe pagina de Facebook.

sursa, foto: Facebook (Irimie Popa)

Citeste mai mult
Publicitate

CÂMPENI

FOTO: Groapă de gunoi pe malul râului Arieș, la Bistra. O asociație din Apuseni a anunțat Garda de Mediu

Publicat

Asociația Apuseni Spirit din Câmpeni a solicitat vineri reprezentanților Gărzii de Mediu Alba să ia măsuri urgente în legătură cu o groapă de gunoi aflată pe malul râului Arieș, în comuna Bistra. 

Potrivit reprezentanților asociației, deșeurile din zona Rat – comuna Bistra ar putea fi împinse în râul Arieș sau incendiate.

Aceștia au trimis către Garda de Mediu Alba localizarea exactă a locului și imagini din zonă.

Pe fotografii se pot observa munți de gunoaie, deșeuri menajere sau provenite din construcții, împrăștiate pe malul apei.

sursa, foto: Asociația Apuseni Spirit

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Atenționare Cod Galben de vânt puternic în Alba și alte județe din țară. Rafalele pot depăși 80 -100 km/h. Zonele vizate

Publicat

Meteorologii au emis o atenționare Cod Galben de intensificări ale vântului, valabilă în județul Alba și alte județe din țară până duminică la ora 20:00. În Alba, până la ora 13:15 este vizată zona joasă a județului. 

Potrivit ANM, se vor semnala intensificări ale vântului cu viteze la rafală de 55…65 km/h și izolat de peste 70 km/h.

În Carpații Meridionali și de Curbură, în sudul Banatului, în Oltenia și în sud-vestul Munteniei vântul va avea intensificări cu viteze în general de 55 … 75 km/h, iar pe creste rafalele vor depăși 80 … 100 km/h.

Intensificări ale vântului vor fi pentru intervale scurte de timp local și în est, sud-est și centru.

Atenționări similare au fost emise și pentru județele Mureș și Sibiu.

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

FOTO: Activități desfășurate de Liceul de Arte „Regina Maria” din Alba Iulia, de Ziua Europeană a Limbilor

Publicat

Liceul de Arte „Regina Maria” din Alba Iulia a celebrat Ziua Europeană a Limbilor 2022 în parteneriat cu Şcoala Gimnazială „Vasile Goldiş” Alba Iulia şi Liceul Tehnologic Sebeş printr-o serie de activităţi antrenante și pline de culoare.

Astfel, în perioada 26-30 septembrie activitățile au constat în:

1. Alegerea unui cuvânt, cu o semnificație aparte, din diferite limbi (franceză, germană, portugheză, suedeză, bulgară etc.) însoțit de sensul acestuia notat în limba engleză și de o imagine reprezentativă pentru înțelesul cuvântului. În cadrul prezentărilor, elevii au explicat motivele alegerii cuvântului și a imaginii care l-a însoțit. (liceu)

2. Realizarea unor postere cu diferite țări (Marea Britanie, Brazilia, Franța, Italia, Australia, Grecia etc.) – incluzând următoarele elemente: steagul și conturul țării, simboluri specifice țării, câteva date de bază, limba vorbită și expresii cunoscute în limba respectivă. Lucrările au format Broșura EDL 2022. (gimnaziu)

3. Concursuri de întrebări, pe echipe, pornind de la lucrările realizate de elevi. Întrebările au fost însoțite de indicii oferite doar la cererea elevilor. Bucuria cu care au participat și spiritul de echipă sunt dovada implicării și a entuziasmului elevilor. (gimnaziu)

4.Prezentări, discuții, dezbateri pe marginea rolului învățării limbilor străine, activități pe marginea unor cântece audiate, împărtășirea unor experiențe personale privind utilizarea limbilor străine. (gimnaziu, liceu)

5. Expoziție EDL 2022 – lucrările elevilor dedicate celebrării Zilei Europene a Limbilor.

A fost acordat un premiu special elevei Soos Lujza, din clasa a XI-a B, de la Liceul de Arte ”Regina Maria”, pentru îmbinarea delicată a cuvântului și imaginii în lucrările realizate.

Echipa de proiect: prof. Greculeac Camelia, prof. dr. Albescu Nadia, prof. Apostol Nicoleta, prof. Almășan Celina, prof. Țibacov Sorina, prof. Vasiu Diana, prof. Incze Monica, prof. Paraschivescu Alina, bibliotecar – Barb Gianina, prof. Modoeanu Lucia, prof. Dreghiciu Nicoleta, prof. Stan Florentina, prof. Moldovan Mirela , prof. Henegariu Camelia, Roșca Elena (CDI).

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Statistici T5

Parteneri Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax