Connect with us
Publicitate

ADMINISTRATIE

Primăria Alba Iulia amplasează 17 noi camere video de supraveghere, care detectează automat incidentele. Unde vor fi instalate

Publicat

Primăria Alba Iulia vrea să monteze 17 noi camere video de supraveghere în zece locații din municipiu. Camerele vor permite recunoașterea numerelor de înmatriculare și detectarea automată a incidentelor.

Printre punctele ce urmează să fie supravegheate video se numără cele cinci intrări/ieșiri din municipiu, patru parcuri de joacă pentru copii și zona Calea Moților – Kaufland.

De asemenea, se va amenaja un nou dispecerat tehnic de supraveghere pentru toate sistemele existente și cele nou instalate.

Primăria Alba Iulia a lansat miercuri, 1 septembrie, în Sistemul Electronic de Achiziții Publice (SEAP), o licitație pentru furnizarea, proiectarea, instalarea și punerea în funcțiune a unui sistem de supraveghere video stradal.

Valoarea totală este estimată la 336.000 de lei, fără TVA.

Potrivit caietului de sarcini, se urmărește realizarea unui sistem de supraveghere video stradal în 10 locații din municipiul Alba Iulia.

Este vorba despre următoarele zone:

 1. Strada Alexandu Ioan Cuza, DN 1, zona IPEC – semafor – 2 camere License Plate Recognition (LPR) – recunoaștere numere de înmatriculare (câte o cameră pentru fiecare sens) – 2 camere Automatic Incident Detection (AID) – detectarea automată a incidentelor (câte o cameră pentru fiecare sens).
 2. Strada Mărășești, trecerea la nivel cu calea ferată / Centură Alba Iulia – o cameră License Plate Recognition, instalată pe un stâlp de beton existent
 3. Strada Regimentul V Vânători, cartier Partoș – semafor – 2 camere License Plate Recognition (câte o cameră pentru fiecare sens) – 2 camere Automatic Incident Detection (câte o cameră pentru fiecare sens),
 4. Strada Garoafei, ieșire cartier Pâclișa (intersecție strada Carpenului cu strada Brândușei) – o cameră License Plate Recognition, instalată pe un stâlp de beton existent
 5. DN 74, cartierul Micești – o cameră License Plate Recognition, instalată pe un stâlp de beton existent
 6. Strada Calea Moților, zona Kaufland – 2 camere Automatic Incident Detection (câte o cameră pentru fiecare sens), instalate pe consolele de semafor existente
 7. Strada Streiului, cartierul Bărăbanț – o cameră supraveghere (IP, tip bullet) parc de joacă pentru copii, instalată pe un stâlp de beton existent
 8. Strada Liliacului, cartierul Partoș – o cameră supraveghere (IP, tip bullet) parc de joacă pentru copii, instalată pe un stâlp de beton existent
 9. Strada Nazareth Ilit – o cameră supraveghere (IP, tip bullet) parc de joacă pentru copii, instalată pe un stâlp de beton existent
 10. Strada Gheorghe Șincai – o cameră supraveghere (IP, tip bullet) parc de joacă pentru copii, instalată pe un stâlp de beton existent

În total se vor instala 7 camere License Plate Recognition (LPR) – recunoaștere numere de înmatriculare, 6 camere Automatic Incident Detection (AID) – detectarea automată a incidentelor și 4 camere IP.

Potrivit caietului de sarcini, la momentul actual, în cadrul Poliției Locale Alba Iulia există o încăpere care găzduiește echipamente de stocare, monitorizare și analiză (dispecerat). Prin aceste echipamente se monitorizează sistemele existente pe raza municipiului, astfel:

 • Izvor Bărăbanț – 1 cameră video
 • Muzeul Principia – 1 cameră video
 • Parc Liceul Sportiv – 1 cameră video
 • Parc Ampoi 3 – 1 cameră video
 • Parc Cetate – 31 camere video
 • Skate Park – 4 camere video
 • Parcare  – 6 camere video
 • Camere mobile – 6 buc. (cu funcționare prin GSM)

În majoritatea cazurilor înregistrarea se face local, pe un DVR/NVR instalat în locația camerelor video. Transmisia imaginilor către dispecerat se face printr-o rețea pusă la dispoziție de un provider local.

Echipamentele aflate în dispecerat sunt:

 • 2 x PC vizualizare și monitorizare
 • 3 x  monitoare
 • 3 x UPS
 • software video analiză

Prin noua investiție se urmărește instalarea unor sisteme profesionale de supraveghere video urbană, aplicațiile software necesare precum și integrarea lor în dispeceratul funcțional la nivelul Primăriei municipiului Alba Iulia, respectiv la sediul Poliției Locale Alba Iulia.

Tipul de camere video trebuie să permită detectarea numărului de înmatriculare al autovehiculelor care intră în zona supravegheată, producătorul autovehiculului (marca), modelul și categoria (autoturism, camion, autobuz, microbuz) acesta fiind stocat în sistemul pus la dispoziție de Primărie. De asemenea, va exista posibilitatea de căutare pe bază de filtre a tuturor informațiilor menționate anterior.

Dispecerat tehnic de supraveghere

Se va realiza un dispecerat tehnic de supraveghere pentru toate sistemele existente și cele nou instalate. Încăperea, pusă la dispoziție de către Primărie, va fi dotată cu mobilier corespunzător și instalație de climatizare.

În nou dispecerat se vor reloca / integra și echipamentele existente în dispeceratul actual.

Se va realiza o nouă rețea de alimentare cu energie electrică, separată de restul clădirii. Rețeaua pentru consumatorii vitali se va trece prin UPS-ul nou instalat. Toate aceste operațiuni cad în sarcina executantului.

Echipamentul pentru stocarea imaginilor este un echipament activ de tip server care asigură preluarea, prelucrarea și stocarea pe HDD-uri a imaginilor transmise în rețea LAN de către camerele video. Serverul se va configura într-o manieră care să asigure dezvoltarea unui sistem performant de supraveghere video de minim 128 terminale (camere video).

Se vor instala două tipuri de aplicații:

 • Aplicația software pentru management video – asigură preluarea din rețea, gestionarea și prelucrarea local a fluxurilor de informații video în vederea stocării acestora pe unitățile interne HDD. Aplicația va permite și accesarea prin rețeaua internă de comunicații LAN de către operatori, a imaginilor în timp real precum și a celor înregistrate
 • Aplicația de analiză video – rulează pe camerele de supraveghere și trebuie să permită:

– detectarea numărului de înmatriculare ale autovehiculelor care intră într-o zonă supravegheată, producătorul autovehiculului – marca, modelul și categoria (autoturism, camion, autobuz, microbuz)

– protecție perimetrală

– alertă la aglomerare de autovehicule și mișcare de mase populare

Lista echipamentelor ce urmează să fie achiziționate:

 • cameră video Automatic Incident Detection (AID) – 6 buc. (rezoluție 9 MP, target detection – detectează vehiculele cu sau fără motor, detecție facială – suportă detecție facială a șoferului și a pasagerului de lângă șofer, tip de vehicul – suportă identificarea diferitelor tipuri de vehicule, recunoaștere culoare vehicul, flux vehicule)
 • cameră video License Plate Recognition (LPR) – 7 buc. (rezoluție 5 MP)
 • cameră video IP – 4 buc. (rezoluție minim 5 MP)
 • server video (NVR) – 2 buc.
 • software analiză video și management – 1 set
 • HDD 8 TB – 16 buc.
 • lentilă cameră LPR – 7 buc.
 • iluminator IR LPR – 7 buc.
 • server LPR – 1 buc. (minim AMD Threadripper 2950x, placa video RX 580 8GB, 32 GB RAM, 1 TB SSD, monitor 42 inch)
 • software LPR – 7 buc.
 • sotware web LPR – 1 buc.
 • UPS 1500 VA – 1 buc.
 • stație de lucru – 1 buc. (i7 9400 sau similar, minim 16 GB RAM, minim 1 TB HDD)
 • dulap rack 19 inch 32U – 1 buc.
 • monitor de mari dimensiuni – 4 buc. (minim 43 inch, Full HD)
 • cabinet de protecție stradal

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24.ro și pe Google NewsDacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.


Publicitate

EVENIMENT

VIDEO: Impozitele pe proprietate vor crește cu 50% de anul viitor. Informația, confirmată de Nicolae Ciucă, la Alba Iulia

Publicat

Impozitele pe proprietate vor crește cu până la 50% de anul viitor, potrivit unui amendament depus la Parlament și asumat de Coaliția de Guvernare, respectiv de parlamentarii PSD și PNL.

Informația a fost confirmată de premierul Nicolae Ciucă, care a spus miercuri, la Alba Iulia, că decizia a fost luată în Coaliție. 

Declarația premierului poate fi urmărită la minutul 1:19:30.

Prim-ministrul a răspuns unei întrebări venite din partea unei jurnaliste a postului Realitatea Plus.

”Este un amendament care a fost discutat și la nivelul Coaliției, a fost discutat și cu reprezentanții autorităților locale și cu Uniunea Națională a Consiliilor Județene, cu asociația municipiilor, a orașelor, a comunelor, fiecare dintre dumnealor venind și ridicând problema că vechea formulă din codul fiscal prevedea o serie întreagă de demersuri tehnice, anume acea ridicare a nivelului de impozit în funcție de valoarea cuprinsă în grilele notariale, ceea ce la nivelul autorităților locale, tehnic, era imposibil de realizat până la sfârșitul anului.

De aceea s-a solicitat și s-a obținut acordul politic, această decizie să amânată, îns chimb se introduce amendamentul astfel încât acesteasă fie crescute cu 50% față de valoarea inițială” a spus premierul Ciucă.

Întrebat de ce a ales această măsură, în condițiile în care oricu, prețurile au crescut foarte mult iar populația resimte acest lucru, Nicolae Ciucă a răspuns sec: ”Este o decizie care a fost luată în Coaliție”.

Intenția autorităților este așasar ca impozitarea locuințelor să se facă după algoritmul folosit și astăzi, dar la valori majorate cu circa 50%.

Ministrul Finanțelor, Adrian Câciu, a declarat după ședința de Guvern că ”eventualele creșteri de impozite” nu vor afecta persoanele cu venituri mici.

 

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

O nouă interdicție pe WhatsApp: Utilizatorii nu vor mai putea face capturi de ecran pentru anumite categorii de mesaje

Publicat

WhatsApp îi va împiedica pe utilizatorii aplicației să facă înregistrări de ecran sau capturi. Măsura face parte din politica de protejare a confidențialității utilizatorilor.

Utilizatorii nu vor mai putea face capturi de ecran pentru mesajele temporare – „view once” – la imagini și videoclipuri, potrivit Mediafax.

Capturi se ecran se pot face, totuși, deoarece noua funcție este limitată la imaginile și videoclipurile temporare.

Nu este posibil să transmiteți, să exportați sau să salvați imagini și videoclipuri de tip view once, dar destinatarul poate totuși să facă o fotografie utilizând un dispozitiv mobil secundar pentru a obține mesajul dvs. de tip view once, așa că aveți grijă când îl trimiteți.

Noua funcție a fost lansată pentru cei care folosesc o versiune beta actualizată a TestFlight și va fi implementată pentru mai mulți utilizatori în următoarele săptămâni.

Ce se întâmplă dacă vrei să faci captură

Atunci când utilizatorii vor încerca să facă o captură de ecran, aceasta va fi complet neagră. Iar pentru unii dintre aceștia, capacitatea de a face capturi de ecran va dispărea complet.

Există câteva aspecte interesante la noua caracteristică. De exemplu, expeditorul nu va primi o notificare dacă încercarea dvs. de captură de ecran este blocată.

Și încercarea de a înregistra ecranul este, de asemenea, interzisă.

Puteți înregistra în continuare mesaje care dispar, dar nu imagini sau videoclipuri de tip „View Once”. De asemenea, nu veți putea redirecționa, exporta sau salva imagini și videoclipuri „View Once”.

„WhatsApp continuă să lucreze la îmbunătățirea detectării acelor încercări de a face capturi de ecran în tăcere și mai multe îmbunătățiri pot fi disponibile în viitor”, a explicat WABetaInfo.

Cele mai importante trucuri și sfaturi care te ajută să folosești aplicația la maxim

WhatsApp este una dintre cele mai populare aplicații din lume și este principala utilizată pentru comunicare, în România.

Aplicația are însă foarte multe trucuri, care permit utilizarea ei eficientă, la adecărata capacitate.

Alba24 a făcut un inventar al principalelor operațiuni mai puțin cunoscute, pe care le puteți face cu ajutorul aplicației. Lista completă a trucurilor pentru WhatsApp, poate fi consultată AICI.

Sfaturi și trucuri generale WhatsApp: Trimiteți locația dvs. unui contact

WhatsApp vă permite să trimiteți fotografii și videoclipuri persoanelor de contact, precum și să partajați un contact sau un document, dar vă puteți trimite și locația.

Acest lucru este foarte util dacă vă întâlniți cu un prieten undeva, mai ales dacă optezi pentru Partajare locație live, care permite contactului tău să îți vadă locația live pe durata pe care o alegi, astfel încât să te poată urmări.

Durata este setată la 15 minute, 1 oră sau 8 ore.

Cum faci asta: 

iOS: Chat > Specific chat > Tap on „+” to the left of the message box > Location > Share Live Location > Select time frame.

Android: Chat > Specific chat > Tap on the paperclip to the right of the message box > Location > Share Live Location > Select time frame.

Sfaturi și trucuri generale WhatsApp: Căutați în toate chaturile dvs

Poate că cineva ți-a trimis adresa sau ți-ai amintit că ai vorbit despre un anumit program sau film, dar nu vrei să defilezi prin toate mesajele tale pentru a încerca să găsești ceea ce cauți.

În partea de sus a tuturor chat-urilor pe iOS există o bară de căutare dacă trageți în jos.

Pe Android, există o pictogramă de căutare.

Vezi și: WhatsApp, avertisment pentru utilizatori: din octombrie aplicația nu mai funcționează pe aceste telefoane. LISTA

Poți introduce orice în bara de căutare, de la începutul numelui unui oraș dacă căutați o adresă până la un anumit cuvânt și toate chaturile cu acel cuvânt vor apărea mai jos ca mesaje specifice.

Când apăsați pe bara de căutare, veți vedea și o listă de opțiuni, de la Fotografii la Audio, permițându-vă să minimizați căutarea.

Făcând clic pe un rezultat respectiv, veți ajunge la acea parte a conversației pe care ați avut-o.

Sfaturi și trucuri generale WhatsApp: Găsește persoana cu care vorbești cel mai mult

Cine este cu adevărat persoana ta preferată? S-ar putea să nu fie cine crezi. Există o modalitate de a găsi, printre altele, persoanele cărora le trimiteți cele mai multe mesaje și cât de mult spațiu de stocare ocupă fiecare persoană.

iOS și Android: Setări > Stocare și date > Gestionare stocare > Veți vedea o listă de contacte în partea de jos, ordonate după utilizează cel mai mult spațiu de stocare.

Trucuri WhatsApp: cum ștergeți toate mesajele, fotografiile sau videoclipurile, GIF-urile, contactele, locațiile, mesajele vocale, documentele și autocolante într-un singur chat

De exemplu, puteți șterge toate mesajele dintr-un anumit chat sau chat de grup, dar lăsați toate fotografiile.

iOS și Android: Setări > Stocare și date > Gestionare stocare > Selectați Contact > Gestionați > Selectați > Bifați casetele de lângă ceea ce doriți să ștergeți (videoclipuri sau imagini) > Atingeți coșul pentru a șterge.

Este posibil să sortați după care fișiere ocupă cel mai mult spațiu, cel mai nou și cel mai vechi dacă atingeți cercul din colțul din stânga jos după ce atingeți contactul.

Examinați și ștergeți rapid elementele pentru a ajuta la eliberarea spațiului de stocare

WhatsApp facilitează gestionarea a ceea ce ocupă spațiu de stocare pe dispozitivul tău.

Nu numai că puteți vedea care chat-uri au cel mai mult spațiu de stocare ca mai sus, dar puteți vedea și ce fișiere sunt mai mari de 5 MB și ce fișiere au fost redirecționate de mai multe ori.

iOS & Android: Settings > Storage and Data > Manage Storage.

Utilizați WhatsApp pe web și desktop

WhatsApp nu se limitează la telefonul tău mobil. Există o aplicație web care sincronizează totul de pe telefon și există și o aplicație desktop.

Citeste mai mult
Publicitate

ECONOMIE

Sticle cu acid acetic și apă, vândute ca oțet din vin, în magazinele LIDL. ANPC le-a scos de pe rafturile supermarketului

Publicat

Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) a decis oprirea definitivă de la vânzare a unui lot de oteț din Lidl după ce, în urma analizelor, s-a stabilit că acesta conține acid acetic și apă, și nu provine din vin, așa cum era prezentat.

Potrivit unui comunicat al ANPC, în urma unor verificări desfășurate cu aproximativ 3 luni în urmă în lanțul de magazine Lidl au fost prelevate probe din produsul „Oțet din Vin Seineana”, Lot 1/ 17.05.2022, în vederea determinării de către un laborator acreditat a prezenței acidului acetic în produs.

Acidul acetic este un acid slab, cel mai simplu acid din clasa acizilor carboxilici, având formula brută C2H4O2 și formula chimică CH3-COOH.

Problema aici este faptul că nu provine din vin, așa cum spune eticheta.

Lotul a fost oprit temporar de la comercializare până la finalizarea controlului.

„În urma analizării probelor depuse la laborator, s-a constatat că produsul prezentat și vândut consumatorilor ca provenind din vin, nu are nicio legătură cu acesta, fiind de fapt o soluție obținută din acid acetic și apă”, arată ANPC.

Astfel, măsura opririi temporare de la comercializare a fost transformată de comisarii ANPC în cea de oprire definitivă de la comercializare și retragerea din circuitul consumului uman a produsului.

„Am convingerea că, până la urmă, toți marii operatori economici înțeleg că suntem în aceeași tabără. Vrem consumatorii mulțumiți, la adăpost de orice pericol și încrezători în produsele și serviciile puse pe piață.

Iată o dovadă în plus că trebuie să strângem rândurile și să verificăm umăr la umăr toate produsele aflate pe raft. Falșii producători și cei ce se dovedește a avea intenții rele trebuie eliminați de pe piață, împreună cu produsele sau serviciile lor.

Toți furnizorii trebuie auditați și suntem la dispoziția celor ce ne solicită sprijinul în acest sens”, a declarat Horia Constantinescu, președintele ANPC.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

FOTO: Cum arată Tăul Mare de la Roșia Montană, după ce pompierii au scăzut nivelul apei cu doi metri și jumătate

Publicat

Intervenția la barajul lacului de acumulare piscicolă Tăul Mare – Roșia Montană continuă, au transmis reprezentanții ISU Alba. 

Se realizează refularea apei din lacul de acumulare piscicola cu 4 motopompe de mare capacitate, 1 motopompă va interveni la nevoie pentru evacuarea apei din zona îngustă a albiei pe raza localității Roșia Montană (zona locuită) iar 1 motopompă este pregătită să intervină în rezerva operativă.

Cota apei în lacul de acumulare a scăzut cu 246 de centimetri, față de cea înregistrată la începutul evacuării apei cu motopompe, conform măsurătorilor efectuate azi de reprezentanții SGA.

VIDEO din dronă de la Tăul Mare din Roșia Montană: Cum se vede de la înălțime barajul și operațiunea de golire parțială a lacului

În cursul zilei de astăzi s-au continuat lucrările de decolmatare curs de apă în aval de baraj pentru a asigura evacuarea apei și a fost instalată a doua scurgere a apei prin sifonare cu diametrul de 110 mm.

În gospodăriile din zona care ar putea fi în pericol de a fi inundată, locuiesc un total de 268 persoane, din care 158 s-au autoevacuat, 105 au refuzat evacuarea și 5 persoane au fost evacuate în spații puse la dispoziție de autoritățile publice (internatul școlar de la liceul din Abrud).

Forțe și mijloace angrenate la acest moment:

ISU Alba: 1 ofițer, 11 subfițeri și soldați, 2 camioane cu 2 motopompe, 1 microbuz, 2 autoturisme, 1 autospecială de interventie, 1 barcă BP 4;

ISU BH – 2 militari, 1 camion, 1 motopompă;

ISU MS – 3 militari, 1 camion, 1 motopompă;

ISU HD – 3 militari, 1 camion, 1 motopompă;

ISU CJ – 3 militari, 1 camion, 1 motopompă;

IJJ Alba – 4 jandarmi cu 2 auto;

IPJ Alba – 4 polițiști cu 2 auto;

SGA- 3 persoane cu 1 auto.

Totodată, au fost constituite 4 echipe mixte (ISU, IPJ, IJJ) în vederea informării populației privind importanta evacuării preventive.

CLSU Roșia Montană intervine cu un excavator pentru amenajarea si coborarea motopompelor mai aproape de luciul apei.

Directorul SGA Alba împreună cu personalul efectuează măsurători.

Sursă: ISU Alba

CITEȘTE ȘI: UPDATE VIDEO: Cum arată fisura care s-a format în barajul lacului Tăul Mare din Roșia Montană. Autoritățile caută soluții

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Statistici T5

Parteneri Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax