Eveniment
17 octombrie: Ziua Internațională a Eradicării Sărăciei. Sute de milioane de oameni trăiesc cu mai puțin de 2 de dolari pe zi
17 octombrie: Ziua Internațională a Eradicării Sărăciei. Această zi a fost creată pentru a aduce atenția opiniei publice greutățile și starea de fapt a milioane de oameni de pe planetă.
Aproximativ 700 de milioane de oameni (aproximativ 9% din populația globală) trăiesc în condiții de sărăcie extremă, adică cu mai puțin de 1,90 dolari pe zi.
Banca Mondială folosește adesea acest reper de 1,90 de dolari pe zi, drept un prag de sărăcie absolută.
Efectele pe care sărăcia le generează în viața unei persoane sunt extrem de dramatic. Aceste includ lipsa educației, a unui loc de muncă, a unei locuințe, violență și alte tipuri de abuzuri.
Fenomenul sărăciei este prezent în toate țările din lume, însă cele mai afectate sunt statele din lumea a treia.
Cauzele acesteia sunt multiple, fiind legate de mediul familial, oportunitățile pe care societatea le oferă, calitatea slabă a serviciilor sociale, crize economice, calamități naturale sau războaie.
17 octombrie: Ziua Internațională a Eradicării Sărăciei. Istoric
Prima celebrare a Zilei Mondiale pentru Eradicarea Sărăciei a avut loc pe 17 octombrie 1987, când peste 100.000 de oameni s-au adunat la Paris, la Trocadéro, pentru a onora victimele sărăciei, violenței și foametei.
Locația aleasă a coincis cu locul semnării Declarației pentru Drepturile Omului, în anul 1948, potrivit National Today.
În 1992, Adunarea Generală a ONU a adoptat rezoluția care stabilea această zi ca un moment de mobilizare internațională împotriva sărăciei.
Ziua este dedicată nu doar evidențierii problemelor legate de sărăcie, ci și oferirii de soluții pentru eradicarea ei, în conformitate cu Obiectivele de Dezvoltare Durabilă (ODD) stabilite de ONU, printre care eradicarea sărăciei extreme până în 2030 este un obiectiv central.
Ziua Mondială pentru Eradicarea Sărăciei ne amintește că sărăcia nu este doar o problemă economică, ci și una legată de drepturile fundamentale ale omului, demnitatea și solidaritatea socială.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News