Connect with us
Advertisement

Eveniment

2 noiembrie: Sâmbăta Morților sau Moșii de Toamnă. Tradiții și superstiții

Publicat

2 noiembrie: Sâmbăta Morților sau Moșii de Toamnă este o sărbătoare creștin-ortodoxă dedicată pomenirii celor trecuți din viață. Aceasta are loc în prima sâmbătă din noiembrie și este una dintre cele mai importante zile de pomenire a morților din calendarul ortodox, alături de Moșii de Iarnă, Moșii de Vară și Moșii de Primăvară.

Semnificația și tradițiile de Sâmbăta Morților

În tradiția ortodoxă, această zi are o semnificație profundă deoarece este considerată un moment potrivit pentru a se ruga pentru sufletele celor decedați, astfel încât aceștia să primească iertare pentru păcatele lor și odihnă veșnică.

Sâmbăta Morților sau Moșii de Toamnă. Tradiții:

Pomenirea la biserică: Credincioșii duc colivă, colaci, vin și lumânări la biserică, iar preotul le sfințește în timpul slujbei de pomenire. Coliva este făcută din grâu fiert, simbolizând învierea și speranța vieții veșnice.

Împărțirea de pomeni: După slujba de pomenire, oamenii împart bucate celor săraci și nevoiași. Tradiția spune că mâncarea și darurile oferite în memoria celor decedați aduc pace și iertare sufletelor.

Aprinderea lumânărilor: Aprinderea lumânărilor este un ritual simbolic pentru călăuzirea sufletelor pe drumul veșniciei. Se obișnuiește să se aprindă lumânări atât la biserică, cât și la mormintele celor decedați.

Vizita la cimitir: Mulți oameni vizitează cimitirele, curățând mormintele și așezând flori, lumânări și tămâie. Este un gest de respect față de cei dragi care nu mai sunt printre noi.

Moșii de Toamnă în cultura populară

Pe lângă aspectele religioase, Moșii de Toamnă au și o semnificație culturală. În tradițiile românești, această zi era văzută ca un moment în care lumea celor vii și lumea celor morți sunt mai apropiate.

De aceea, în unele zone se credea că sufletele celor morți se întorc pe pământ pentru a fi alături de cei dragi.

Este o ocazie de comuniune spirituală între cei vii și cei decedați, un moment de reculegere și de mulțumire pentru toți cei care au făcut parte din viața noastră și au plecat din lumea aceasta.

Credincioșii din România sărbătoresc 20 de zile de Moși pe parcursul unui an

În spațiul românesc există 20 de zile care au în denumirea lor cuvântul „Moși”, toate având drept scop pomenirea celor trecuți în neființă.

Denumirea de „moși” provine de la cuvântul „strămoși”. Aceasta nu se referă doar la cei decedați, ci și la sărbătorile care le sunt dedicate și pomenile făcute, scrie CreștinOrtodox.ro.

Dintre zilele consacrate defuncților putem aminti umrătoarele:

  • „Moșii de primavară” (de Măcinici);
  • „Moșii de vară” (sâmbăta dinaintea Rusaliilor);
  • „Moșii de iarnă” (sâmbăta dinaintea Duminicii lasatului sec de carne)

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement