Connect with us
Publicitate

EDUCAȚIE

2 septembrie – Noaptea Muzeelor la Sate: Trei muzee din Alba incluse în program. Incursiune în lumea neştiută a spaţiului rural

Publicat

Trei muzee din Alba participă la Noaptea Muzeelor la Sate, eveniment aflat la prima ediţie care are loc în data de 2 septembrie. Noaptea Muzeelor la sate propune publicului peste o sută de obiective, evenimente culturale şi programe educative organizate de entităţi muzeale sau organizaţii private, în spaţii cu valoare istorică şi de patrimoniu din satele şi comunele din 32 de judeţe.

Premieră la nivel european: noaptea muzeelor la sate

O premieră la nivel european, noua marcă culturală propusă de Reţeaua Naţională a Muzeelor din România (RNMR) invită vizitatorii să descopere o lume neştiută a spaţiului rural: muzee şi colecţii muzeale, case memoriale, gospodării ţărăneşti conservate in situ, castele, domenii nobiliare, cetăţi, biserici fortificate sau de lemn, colecţii de artă şi istorie religioasă ale unor ansambluri mănăstireşti, muzee parohiale, centre de artă, ateliere, centre culturale, mori, mausolee, hambare, centre de pompieri.

Cu ocazia evenimentului, Reţeaua Muzeelor a lansat şi o campanie naţională de dezvoltare de programe educative adresate copiilor şi tinerilor din comunităţile rurale, potrivit unui comunicat despre eveniment.

Noaptea muzeelor la sate:  cele trei muzee din Alba care au fost incluse în program

  • Muzeul Etnografic „Pamfil Albu” din Lupșa,
  • Muzeul memorial „Avram Iancu”, Inceşti, comuna Poșaga
  • Muzeul Mineritului, Roșia Montană, Alba

Noaptea Muzeelor la Sate: Muzeul Etnografic „Pamfil Albu” din Lupșa

Vizitarea se poate face între orele 16:00 – 00:00 (ora anunţată pentru închidere reprezentând ora de intrare a ultimului vizitator).

Publicul este invitat să viziteze colecția de bază a muzeului și o mini-expoziție temporară organizată special pentru Noaptea Muzeelor la Sate, în colaborare cu Muzeul Național de Istorie a României, pentru promovarea patrimoniului cultural material și imaterial din Țara Moților.

Vor avea loc ateliere de istorie orală cu elevii din Lupșa în spațiile muzeului precum și în curtea sa.

Situat în centrul comunei, lângă Biserica Sf. Gheorghe, muzeul este unul dintre cele mai însemnate muzee etnografice sătești din țara noastră și este, în cea mai mare măsură, rod al strădaniei învățătorului Pamfil Albu.

Prin grija lui, în anul 1937 a început colecționarea pieselor existente azi în muzeu, iar în anul 1950 colecția a fost donată statului român.

În anul 1952 a început organizarea Muzeului Etnografic „Panfil Albuˮ Lupșa, dată la care se consemnează înființarea muzeului.

Partener și sponsor al evenimentului: Muzeul Național de Istorie a României, Consiliul Local și Primăria Lupșa, Școala Gimnazială „Dr. Petru Șpan” Lupșa, Parohia Lupșa, Asociația ,,Cneazul Cândea” a Fiiilor Satului Lupșa, Grupul de Lupșeni Centenari.

Noaptea muzeelor la sate: Muzeul memorial „Avram Iancu”, Inceşti, comuna Poșaga

Muzeul este adăpostit în casa părintească, construită în jurul anului 1800, de către părinții lui Avram Iancu: Alexandru și Maria Iancu. Este o casă tipic moțească cu acoperiș țuguiat și terminat cu patru arcade semicirculare.

Anexele au fost construite în anul 1924 de către Asociația ASTRA din Sibiu. Până în 1972 anexele casei au servit ca săli de clasă pentru școala primară din satul Incești.

În 1972, la centenarul morții lui Avram Iancu, muzeul s-a reorganizat, realizându-se într-o anexă expoziții de istorie și etnografie. Sunt expuse fotografii, documente de familie, obiecte personale, tunul, săbiile și fluierul lui Iancu, arme, drapele.

Aici sunt păstrate și certificatele sale școlare de la Gimnaziul Crăiesc din Zlatna, protocolul crăiesc în care se află înregistrat Avram Iancu, testamentul lui, documente referitoare la pregătirea și desfășurarea Revoluției de la 1848 – 1849 din Transilvania.

Expoziția etnografică cuprinde port moțesc, vase specifice zonei, unelte cu care se confecționau ciubere, tulnice, căruțe.

Noaptea Muzeelor la Sate: Muzeul Mineritului, Roșia Montană

Cel de-al doilea muzeu implicat este Muzeul Mineritului, Roșia Montană, Alba. Vizitarea se poate face între orele 17:00 – 00:00 (ora anunţată pentru închidere reprezentând ora de intrare a ultimului vizitator).

Pe 2 septembrie vă așteptăm de Noaptea Muzeelor la Muzeul Mineritului din Roșia Montană, sit inclus în Patrimoniul Mondial UNESCO, cu următorul program:

17:00 Tur ghidat al clădirilor de patrimoniu din Centrul istoric, ne întâlnim în Piața Centrală și vom încheia la Muzeul Mineritului;

18:00-22:00 Tururi ghidate la Galeria Romană de la Muzeul Mineritului (acces pe bază de bilet, 15 lei/pers.);

20:30 Teatru „Take, Ianke și Cadîr”, o comedie a literaturii interbelice care arată relaţiile inter-etnice dintre un român, un evreu şi un turc, piesă susținută de Teatru Național Turda la Muzeul Mineritului;

22:00 Concert de muzică clasică la Muzeul Mineritului.

Acces liber (*se va achita doar intrarea la tururile ghidate de la Galeria Romană în valoare de 15 lei/pers. pentru cei care doresc să le viziteze)

Obiectivele de la muzeu vor fi iluminate architectural.

Partener și sponsor al evenimentului: Asociația Roșia Montană în Patrimoniul Mondial, Roșia Montană Community, Administrația Fondului Cultural Național, Casa Petri Roșia Montană, Adoptă o Casă la Roșia Montană, Noaptea Muzeelor la Sate.

sursa foto: noapteamuzeelor.org

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax