Connect with us
Advertisement

Actualitate

20-21 mai: „Sărbătoarea Narciselor” în Munţii Apuseni. Legenda păsării măiestre şi a penelor fermecate. Detalii din programul evenimentului

Publicat

sarbatoarea narciselor 2017 În perioada 20-21 mai, sunteţi invitaţi la o sărbătoare tradiţională în Munţii Apuseni, cu origini în vremuri de legendă. În Poiana Narciselor din comuna Negrileasa, florile şi buna dispoziţie vor fi în centrul atenţiei. Se organizează „Sărbătoarea Narciselor”, eveniment prin care obiceiurile, tradiţiile şi valorile populare sunt evidenţiate într-un cadru de basm.

În aceeaşi perioadă, se desfăşoară şi prima etapă a concursului „Cultură pentru cultură”, organizat de Centrul de Cultură „Augustin Bena”.

Pe lângă aerul curat şi peisajul deosebit, buna dispoziţie va fi întreţinută şi de artişti care vor susţine recitaluri pentru public.

Din program:
Sâmbătă, 20 mai

Orele 17.00-18.00/ 19.00-20.00 Marius Faur şi Formaţia „Fratii Leahu”
Orele 18.00-19.00/ 20.00-21.00 Distracţie la maxim cu Minodora şi formaţia
Ora 21.00 Discotecă
Duminică, 21 mai

Ora 10.00 Spectacol Concurs “Cultură pentru Cultură”
Ora 13.00 Ionuţ Bledea şi Diana Cârlig
Ora 14.00 Invitat special Călin Crişan
Minodora, Ionut Bledea si Diana Carlig , Calin Crisan

Poiana Narciselor a fost declarată din anul 1995 arie protejată şi se află în custodia Asociaţiei de Turism şi Ecologie Trascău Corp Zlatna. Pentru turiştii care au venit cu corturi a fost amenajat un loc special de campare.

 

poiana narciselor negrileasa Rezervaţia se află în Munţii Metaliferi, la est de Vârful Vâlcoi (1.348 m), între Valea Negrilesei şi Valea Grozei. Poienile cu narcise ocupă culmea şi versantul nord-vestic al Dealului Buciumanilor, la altitudini cuprinse între 1.150 şi 1.250 metri. După o mică întrerupere, ele se continuă pe versantul sud-estic al muntelui Vâlcoi. Rezervaţia are o suprafaţă de aproximativ 45 de hectare.

Se ajunge în poiană din DN 74 Alba Iulia – Abrud, pe DJ 107, modernizat, care duce la Bucium. De aici se urmează drumul comunal spre satul Valea Negrilesei, din care se desprinde un drum forestier până la limita rezervaţiei.

Se mai poate ajunge urmărind DN 74 Alba Iulia – Abrud până în satul Feneş apoi pe Valea Feneşului se trece după 10 km prin Rezervaţia “Cheile Feneşului” iar dupa încă 15 km, pe un drum forestier se ajunge la “Poiana Narciselor“.

Legenda de la Negrileasa

Încă din strămoși, toți cei de aici din Apuseni povestesc cu farmec despre cum Negrileasa, un munte aflat la granița dintre comunele Mogoș și Bucium s-a făcut cunoscut datorită imensei coroane de narcise care an de an în luna mai albesc toate poienile din vârful muntelui.

Pe vremuri, ca și acum, poienile acestui munte reprezintă locul în care ciobani din toate părțile se întâlnesc, își povestesc peripețiile și se pregătesc pentru un nou an. Tot așa se zvonește că a apărut și legenda Negrilesei, din întâmplarea unor ciobani care mai apoi au povestit totul urmaşilor și astfel a ajuns până în zilele noastre.

Se spune că, în vremuri îndepărtate, o pasăre măiastră care zbura din depărtări, doar o dată în an, în acești munți, pentru a vesti sărbătorile de cântec și joc ale anului, s-a oprit în Poiana Negrilesei, așa pe când se îngâna ziua cu noaptea, pentru a se odihni după atâta drum. Era vremea când ciobani din zonă pregăteau cina în jurul focului de cetină, iar unul dintre ei, mai bătrân, văzu pasărea și, prin sunet de tulnic, își chemă camarazii ca să o prindă, pentru a-și împodobi pălăriile cu penele ei. Pasărea măiastră, frântă de osteneală, așteptă ca păstorii să se aproprie și le rosti cu grai omenesc și înțelept:

Știu că vreți să-mi luați viața, pentru penele mele, cu care să vă împodobiți pălăriile, dar de mi-ți cruța, voi umple aceste poieni cu aceste pene și an de an ele vor răsări mai frumoase și mai multe pentru voi, astfel încât copiii, nepoții și strănepoții voștri vor avea, cât vor fi acești munți, podoaba penelor mele”.

La aceste vorbe minunate, ciobanii au lăsat pasărea în viață. Și-a luat zborul și nu s-a mai oprit decât pe Muntele Găina, dar nu a uitat să își scuture penele fermecate, astfel încât de atunci și până acum, în aceste poieni din Negrileasa, cresc an de an, ca să vestească venirea verii, frumoasele narcise, dezmierdând cu frumusețea și mirosul lor pe toți trecătorii și mai ales pe cei care vin la Sărbătoarea Narciselor din luna mai.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement