Connect with us
Advertisement

Actualitate

Duminică începe Universitatea de vară la Bucium. Studiu fotografic, restaurarea şcolii vechi şi concursuri pentru studenţii de la arhitectură

Publicat

În perioada 20 iulie – 4 august, Asociația Rencontres du Patrimoine Europe-Roumanie (RPER) organizează la Bucium, judeţul Alba, cea de-a treia ediție a „Universității de Vară de restaurare de monumente și situri”, sub înaltul patronaj al Academiei Române. Deschiderea oficială va avea loc duminică, 21 iulie, începând ora 16.00, la Primăria comunei Bucium.

Unul dintre obiectivele centrale de preocupare și studiu ale Universităţii de Vară este Școala Veche Bucium, edificiu construit în perioada 1884 – 1900 de către un arhitect italian necunoscut și care a avut în timp multiple funcţiuni importante.

În cadrul deschiderii va fi prezentat conceptul Universităţii de Vară Bucium, vor fi lansate Caietul II Repertoriu Patrimoniu Rural Bucium din ediția a II-a, concursul pentru localnici „Casa cea mai dichisită”, ediția a II-a, precum și un concurs de desene pentru copii. Invitați de onoare sunt reprezentanţii partenerilor de proiect şi ai administraţiei locale şi judeţene, alături de locuitorii comunei.

Programul Universităţii de Vară 2013 cuprinde activități practice, în vederea realizării inventarierii obiectelor de arhitectură vernaculară, laice și sacre: studiu fotografic, analize de caracteristici morfologice și constructive, localizare GPS, relevee, completarea fișelor analitice de inventariere (FAI-M) pentru obiectele selectate, dintre care unele, cu prioritate sau cu valori memoriale, fac obiectul dosarelor de propunere de clasare ca monument istoric. În paralel, pe șantierul de reabilitare a Casei Colda, cursanții deprind procesele și procedurile de restaurare și reconceptualizare în situ a unei case tradiționale. Activitățile didactice sunt susținute de specialiști și cadre universitare prin conferinţe, dezbateri şi colocvii, ce au loc zilnic pe toată perioada universității.

Festivitatea de închidere a Universităţii de vară este organizată sâmbătă, 3 august, ora 16.00 când se vor decerna certificate de participare cursanţilor și premii câștigătorilor concursului „Casa cea mai dichisită” și, de asemenea, se vor prezenta concluziile primelor trei ediţii la Bucium. Toţi cei prezenţi la evenimentul final se vor putea delecta şi cu un spectacol tradiţional buciuman și cu o masă câmpenească.

Comuna Bucium este situată în partea central-vestică a judeţului Alba, Ţara Moților şi se compune din 30 de sate de tip răsfirat, pe dealuri şi de tip înşirat, de-a lungul cursurilor de apă. Atestată documentar în 1585, comuna prezintă urme de locuire datând încă din Epoca Bronzului.

Actualmente, datorită colaborării dintre RPER și Primăria Bucium, aceasta beneficiază de protecție climaterică temporară, de studiu de fezabilitate și de expertiză tehnică, în căutarea fondurilor necesare reabilitării în tehnici de restaurare şi reconceptualizării spațiilor sale. Se preconizează transformarea sa în Centru de studii de arheologie, arhitectură și agricultură montană, cu ateliere-şcoală de meserii tradiţionale și spatii de cazare aferente.

Documentele sintetizate în cadrul Universităţii de Vară 2011 au făcut obiectul tipăririi Caietului I, Repertoriu Patrimoniu Rural Bucium, Ediţia I (ISBN 978-973-0-13019-5).  Documentele sintetizate în 2012 fac obiectul Caietului II, Repertoriu Patrimoniu Rural Bucium, Ediţia II, care va fi lansat la Bucium în cadrul festivității de deschidere oficială a Universităţii de Vară 2013 și stau la baza întocmirii dosarelor de clasare ca monument istoric a 6 troițe și cruci de drum, de o mare valoare memorială și simbolică.

Documentele sintetizate în acest an vor face obiectul Caietului III Repertoriu Patrimoniu Rural Bucium, Ediţia III.

Iniţiat în 2011 pe fondul unei crize acute de preocupare în legătură cu moştenirea culturală, oglindită în absența unei legislaţii restrictive privind protejarea patrimoniului rural precum și a fondurilor de subvenționare a restaurărilor, proiectul, continuat în 2012 și 2013, îşi propune sensibilizarea societăţii româneşti asupra importanţei prezervării patrimoniului rural încă existent şi încurajarea demersurilor ce ţin de identificarea, inventarierea, reabilitarea in situ şi promovarea acestei moşteniri.

Conceptul proiectului este inspirat de Modelul european de restaurare a patrimoniului rural in situ ca motor economic de dezvoltare teritorială, de declaraţia ICOMOS – Salvarea spiritului locului – de la Québec, din 4 octombrie 2008, precum şi de obiectivele asociației Fondation du Patrimoine și se poate constitui ca model adaptabil în orice comună din țară.

Continuarea  ediţiilor din 2011, 2012, 2013 asigură cursanților, în majoritate studenți-arhitecți, absolvenți-arhitecți, dar și sociologi, politologi și antropologi, ca viitori actori ai politicii de patrimoniu, un program multidisciplinar de pregătire post-universitară, în contextul percepției și tratării patrimoniului rural neclasat românesc, aflat într-un decalaj de 68 de ani față de cel vest-european.

În cadrul ediției din 2012 studiul arhitectural s-a extins și la studiul de peisaj cultural, prin repertorierea patrimoniului construit integrat în cadrul său natural. În cadrul ediției Universitatea de Vară 2013 se va realiza și un studiu de caz asupra patrimoniului construit cu statut de proprietate incert și, prin urmare, neglijat și supus degradării. Studiul ar putea sta la baza adoptării unor măsuri legislative privind facilități fiscale în măsură să stimuleze clarificarea succesiunii.

 foto: patrimoniu-rper.com

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement