Actualitate
20 MAI: Ziua mondială a Metrologiei. Importanța măsurărilor și convenția metrului
Ziua mondială a Metrologiei este sărbătorită, anual, pe data de 20 mai.
În anul 1875, în cea de-a douăzecea zi a lunii mai a fost semnată la Paris, Convenția Metrului, de către reprezentanții a 17 state.
Acesta a reprezentat primul tratat diplomatic internațional pe acest subiect.
Conferința Generală de Măsuri și Greutăți a hotărât ca, în fiecare an, la data de 20 mai, să se sărbătorească Ziua mondială a metrologiei.
Convenția Metrului – misiune
Principala misiune era asigurarea uniformității unităților de măsură și a măsurărilor în lume.
„Anul acesta, tematica propusă de organele Convenției Metrului (BIPM și CIPM) se referă la importanța măsurărilor în sănătate.
La nivel internațional, autoritățile statelor stabilesc reglementări pentru protecția persoanelor fizice și juridice împotriva măsurărilor inexacte.
În acest sens, domeniul sănătății este esențial.
Diagnosticul corect se stabilește pe baza unor măsurări cu exactitate corespunzătoare.
La nivel național, nu există laboratoare de etalonare a echipamentelor, aparatelor cu funcții de măsurare din sănătate, acreditate.
Un singur laborator, care are specialiști în acest domeniu, și-a exprimat intenția de a solicita acreditarea.
Sunt, totuși, manageri, medici, alți specialiști din sănătate care solicită astfel de etalonări pentru a fi siguri că măsurările clinice sunt corecte.
Această sărbătoare îmi oferă prilejul de a mă adresa autorităților naționale competente, de a reglementa domeniul măsurărilor în sănătate, pentru a asigura încrederea personalului medical și cetățenilor în rezultatele măsurărilor și, în final, în serviciile medicale din România”, a transmis Fănel Iacobescu, Președinte al Societății Române de Măsurări, într-un comunicat de presă.
Citește și: Definiția kilogramului a fost schimbată. Prototipul pe baza căruia era stabilită masa de un kilogram va fi retras
Convenția metrului – istoric
Este un tratat diplomatic care s-a născut din necesitatea realizării uniformității măsurilor, impusă de dezvoltarea comerțului internațional și progresul tehnologic de la mijlocul secolului al XIX-lea.
Convenția a recomandat construcția unui nou metru prototip și crearea unei comisii europene.
Totodată, a stabilit înființarea Comitetului Internațional de Măsuri și Greutăți, compus din paisprezece oameni de știință, provenind din statele membre.
Sursă foto: brml.ro
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News