Connect with us
Advertisement

Educație

20 noiembrie: Ziua Mondială a Drepturilor Copiilor. Ce semnifică și cum a fost aleasă data pentru a celebra drepturile celor mici

Apare o nouă televiziune pentru copii

Publicat

Ziua de 20 noiembrie este marcată la nivel internațional ca o zi dedicată copiilor. Mai exact, ONU a stabilit data de 20 noiembrie Ziua Mondială a Drepturilor Copiilor. 

Data de 20 noiembrie este una aleasă special. În 1959, Adunarea Generală a ONU a adoptat Declaraţia Drepturilor Copilului, iar în 1989 a adoptat Convenţia privind drepturile copilului.

Ziua mondială a copilului oferă fiecăruia dintre noi un punct inspiraţional pentru a susţine, promova şi celebra drepturile copiilor, ce poate fi transpus în dialoguri şi acţiuni care vor construi o lume mai bună pentru copii. Acesta este motto-ul ONU care sta la baza zilei de 20 noiembrie.

Începând din 1990, Ziua mondială a copiilor marchează adoptarea, în aceeaşi zi, de către Adunarea Generală a ONU, atât a Declaraţiei, cât şi a Convenţiei pentru Drepturile Copilului. Primul Summit mondial pentru Copii s-a desfăşurat în 1990, la New York.

În 2019 s-au împlinit 30 de ani de la semnarea Convenţiei pentru Drepturile Copilului, tratatul internaţional cu cea mai largă ratificare.

Convenţia pentru Drepturile Copilului a fost adoptată, până în prezent, de 196 de ţări, membre ale Organizaţiei Naţiunilor Unite, convenție care semnează şi ratifică Convenţia se obligă să aplice integral şi corespunzător standardele juridice în domeniul promovării şi protecţiei drepturilor copiilor.

UNICEF și campania la nivel mondial

UNICEF – Fondul pentru Copii al Organizaţiei Naţiunilor Unite este organizaţia care se ocupă de promovarea şi coordonarea acestei zile speciale. UNICEF lucrează în cele mai dificile locuri din lume pentru a ajunge la cei mai dezavantajaţi copii şi adolescenţi şi pentru a proteja drepturile fiecărui copil, pretutindeni.

Unul dintre cei mai mari furnizori de vaccinuri din lume, UNICEF sprijină sănătatea şi nutriţia copiilor, sursele de apă potabilă şi canalizarea, educaţia de calitate şi dezvoltarea de competenţe, prevenirea şi tratamentul HIV pentru mame şi bebeluşi şi protecţia copiilor şi adolescenţilor împotriva violenţei şi exploatării.

Înainte, în timpul şi în urma situaţiilor de urgenţă umanitară, UNICEF este la faţa locului, aducând ajutor şi speranţă salvatoare copiilor şi familiilor lor.

Declaraţia pentru Drepturile Copilului

Declaraţia pentru Drepturile Copilului, adoptată la 20 noiembrie 1959, defineşte drepturile copiilor la protecţie, educaţie, sănătate, joacă, adăpost şi o alimentaţie potrivită. Preocupată de vulnerabilitatea femeilor şi a copiilor în situaţii de urgenţă şi de conflict, Adunarea Generală a invitat, în 1974, statele membre să respecte Declaraţia privind protecţia femeilor şi a copiilor aflaţi în situaţii de urgenţă şi conflicte armate.

Declaraţia interzicea atacurile sau închisoarea femeilor civile şi a copiilor şi susţinea în totalitate drepturile femeilor şi copiilor în timpul conflictelor armate.

În 1978, Comisia pentru Drepturile Omului a prezentat un proiect de Convenţie privind Drepturile Copilului în vederea examinării, unui grup de lucru al statelor membre, agenţiilor şi organizaţiilor interguvernamentale şi neguvernamentale.

Anul 1979 a fost declarat Anul internaţional al copilului, pentru a marca împlinirea a 20 de ani de la adoptarea Declaraţiei pentru Drepturile Copilului.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement