Cugir
22 km de drumuri forestiere calamitate, din zona Cugir și Ighiu, refăcute de Direcția Silvică Alba. Valoarea investiției
Alte trei drumuri forestiere calamitate din județul Alba, aflate în zona Cugir și Ighiu (sat Țelna), vor fi refăcute de Direcția Silvică Alba. Lungimea totală a celor trei sectoare de drum este de aproape 22 de kilometri, iar valoarea investiției este de peste 15,5 milioane de lei.
APM Alba a anunțat recent depunerea solicitărilor de emitere a acordului de mediu pentru proiecte de refacere a unor drumuri forestiere calamitate, depuse de Direcția Silvică Alba. Este vorba despre drumul forestier Valea Țelna (sat Țelna, comuna Ighiu), drumul forestier Valea Sasului (orașul Cugir) și drumul forestier Valea Răchitii (orașul Cugir).
Citește și FOTO: Drum forestier calamitat din comuna Ighiu, refăcut de Direcția Silvică Alba cu peste 3 milioane de lei
Valoarea totală a investițiilor este de peste 15,5 milioane de lei, cu TVA (6.456.505,02 lei pentru Valea Țelnei, 3.219.207,49 lei pentru Valea Sasului, 5.843.202,60 lei pentru Valea Răchitii). Durata de execuție a lucrărilor pentru fiecare drum forestier este de 9 luni.
Drumul forestier Valea Țelna
Potrivit memoriului de prezentare, drumul forestier Valea Țelna este amplsat în Ocolul Silvic Alba Iulia în bazinetul hidrografic al văii Țelna. Este un drum de vale situat de-a lungul văii Țelna și se situează la nord-vestul localității Țelna – sat în subordinea administrativă a comunei Ighiu. Accesul se realizează din drumul comunal DC 70 de pe teritoriul Comunei Ighiu. Drumul comunal se termină apoi în DJ 107H, care asigură legătura cu DN 74. Cea mai apropiată localitate, situată la aproximativ 1 km faţă de locaţia drumului, este satul Telna, care este în subordinea administrativă a comunei Ighiu.
Lungimea traseului este de 10,855 km, iar suprafaţa maximă ocupată de lucrările de reabilitare a drumului forestier este de aproximativ de 51.000 mp.
În momentul de fată, starea fizică a drumului nu permite accesul corespunzător al autovehiculelor de transport al lemnului. În mare parte drumul a fost afectat de calamitățile produse în luna iunie a anului 2018.
Drumul forestier accesibilizează 672,63 ha fon forestier, din care 327,93 ha fond forestier fond forestier propietate publică de stat și 344,7 aflat în alt tip de proprietate. Volumul de masă lemnoasă accesibilizată de drum, numai pentru fondul forestier proprietate a statului este de 38.484 mc, din care volumul arboretelor cu vârsta peste 80 de ani este de 10.792 mc. Cota anuală stabilită de amenajamentul silvic în vigoare (2011-2020) este de 1030,40 mc.
Scopul realizării obiectivului în cazul de față este de a elimina vulnerabilitățile construcției existente (drumuri) cauzată de factori de risc naturali.
Prin realizarea lucrărilor se asigură condiții minimale de infrastructură care să permită:
– Exploatarea anuală a volumului important de masă lemnoasă;
– Asigurearea unei căi de acces spre proprietățile din zona de munte ale locuitorilor din satul Țelna.
Drumul forestier Valea Sasului
Drumul forestier Valea Sasului este amplasat în U.P. II Cugir, u.a. 134D, cu suprafața de 2,52 ha și lungimea de 4,2 km, fiind racordat la strada Râul Mare (fost drum industrial Cugir). Accesul la drumul forestier Valea Sasului se realizează din strada Râul Mare, (fost drum industrial Cugir), în sudul orașului Cugir şi nu există relații cu zonele învecinate, cea mai apropiată localitate față de locația drumului este orașul Cugir.
Lungimea traseului este de 4,238 km, iar suprafața maximă ocupată de lucrările de reabilitare a drumului forestier este de aproximativ de 20.000 mp.
Potrivit memoriului de prezentare, în momentul de fată, starea fizică a drumului nu permite accesul corespunzător al autovehiculelor de transport al lemnului. În mare parte drumul a fost afectat de calamitățile produse în luna iunie a anului 2018.
Drumul deservește fond forestier proprietate publică a statului, având suprafața de 375,9 ha cu un volum total accesibilizat de 123.532 mc, precum și fond forestier proprietate publică a orașului Cugir și proprietate privată a persoanelor fizice fiind și o cale de acces a locuitorilor din cătunul Goasele.
Obiective specifice:
– reducerea costurilor de operare și îmbunătățirea gradului de accesibilitate pe bazinul forestier;
– efectuarea în condiții optime a lucrărilor silvice de întreținere, igienizare și de plantare a suprafețelor exploatate;
– valorificarea superioară a produselor pădurii, materialului lemnos, produse accesorii, fructe de pădure și vânat;
– asigurarea accesului permanent cu mijloace de transport pentru efectuarea pazei, protecției pădurilor și intervenției și intervenției în cazul unor calamități naturale;
– sporirea siguranței circulației auto;
– sporirea vitezei de parcurs și implicit a timpului afectat transportului;
– condițiile de rulare corespunzătoare reduc uzura mijloacelor de transport și degradarea permanentă a acestora;
Drumul forestier Valea Răchitii
Drumul forestier Valea Răchitii se află pe teritoriul administrativ al orașului Cugir, este cuprins în patrimoniul public al statului, fiind înregistrat în MFP sub nr. 1465, în zona montană și submontană a Munților Șurianu, în bazinul Râului Mare, afluent al văii Cugir. Accesul la drumul forestier Valea Răchitii se realizează din drumul județean DJ 704 – Drumul forestier Râul Mare – Șurianu, în sudul orașului Cugir, nu există relații cu zonele învecinate, cea mai apropiată localitate față de amplasament fiind orașul Cugir.
Lungimea drumului este de 6.847 km, suprafața de teren a drumului, inclusiv cu racordurile laterale este de 44.625 m2.
Potrivit memoriului de prezentare, starea fizică a drumului nu permite accesul autovehiculelor de transport a lemnului, deoarece cantitatea de precipitații căzute în timp scurt în data de 22 iunie 2018, în intervalul orar 14-16, a determinat creșterea debitului Văii Răchitii și a afluenților acestuia, determinând distrugerea parțială a drumului și colmatarea mai multor podețe.
Drumul forestier deservește fond forestier proprietate publică a statului, având suprafața de 458 ha cu un volum total accesibilizat de 108.697 m3, din care volumul arboretelor cu vârsta peste 80 de ani este de 12.852 m3, cu o cota anuală stabilită de amenajamentul silvic în vigoare de 979 m3, fiind și o cale de acces a locuitorilor din cătunul Bocsitura, zona golului de munte Răchita.
Prin refacerea drumului vor aparea următoarele influențe favorabile:
Din punct de vedere economic:
– îmbunătățirea gradului de accesibilizre pe bazinetul forestier;
– reducerea consumului de carburant;
– reducerea uzurii anvelopelor auto;
– sporirea siguranței auto;
– durata de viață mai lungă a autovehiculelor sau pieselor de schimb;
– reducerea timpilor de parcurs;
– efectuarea în conditii optime a lucrărilor silvice de întreținere, igienizare și de plantare a suprafețelor exploatate;
– valorificarea superioară a produselor pădurii, materialului lemnos, produse accesorii, fructe de pădure și vânat.
Din punct de vedere social:
– deplasări mai rapide și sigure;
– atragerea de noi oportunități de dezvoltare a zonei.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News