Connect with us
Publicitate

CUGIR

22 km de drumuri forestiere calamitate, din zona Cugir și Ighiu, refăcute de Direcția Silvică Alba. Valoarea investiției


Publicat

Alte trei drumuri forestiere calamitate din județul Alba, aflate în zona Cugir și Ighiu (sat Țelna), vor fi refăcute de Direcția Silvică Alba. Lungimea totală a celor trei sectoare de drum este de aproape 22 de kilometri, iar valoarea investiției este de peste 15,5 milioane de lei. 

APM Alba a anunțat recent depunerea solicitărilor de emitere a acordului de mediu pentru proiecte de refacere a unor drumuri forestiere calamitate, depuse de Direcția Silvică Alba. Este vorba despre drumul forestier Valea Țelna (sat Țelna, comuna Ighiu), drumul forestier Valea Sasului (orașul Cugir) și drumul forestier Valea Răchitii (orașul Cugir).

Drum forestier Valea Țelna

Citește și FOTO: Drum forestier calamitat din comuna Ighiu, refăcut de Direcția Silvică Alba cu peste 3 milioane de lei

Valoarea totală a investițiilor este de peste 15,5 milioane de lei, cu TVA (6.456.505,02 lei pentru Valea Țelnei, 3.219.207,49 lei pentru Valea Sasului, 5.843.202,60 lei pentru Valea Răchitii). Durata de execuție a lucrărilor pentru fiecare drum forestier este de 9 luni.

Drumul forestier Valea Țelna

Potrivit memoriului de prezentare, drumul forestier Valea Țelna este amplsat în Ocolul Silvic Alba Iulia în bazinetul hidrografic al văii Țelna. Este un drum de vale situat de-a lungul văii Țelna și se situează la nord-vestul localității Țelna – sat în subordinea administrativă a comunei Ighiu. Accesul se realizează din drumul comunal DC 70 de pe teritoriul Comunei Ighiu. Drumul comunal se termină apoi în DJ 107H, care asigură legătura cu DN 74. Cea mai apropiată localitate, situată la aproximativ 1 km faţă de locaţia drumului, este satul Telna, care este în subordinea administrativă a comunei Ighiu.

Lungimea traseului este de 10,855 km, iar suprafaţa maximă ocupată de lucrările de reabilitare a drumului forestier este de aproximativ de 51.000 mp.

În momentul de fată, starea fizică a drumului nu permite accesul corespunzător al autovehiculelor de transport al lemnului. În mare parte drumul a fost afectat de calamitățile produse în luna iunie a anului 2018.

Drum forestier Valea Țelna

Drumul forestier accesibilizează 672,63 ha fon forestier, din care 327,93 ha fond forestier fond forestier propietate publică de stat și 344,7 aflat în alt tip de proprietate. Volumul de masă lemnoasă accesibilizată de drum, numai pentru fondul forestier proprietate a statului este de 38.484 mc, din care volumul arboretelor cu vârsta peste 80 de ani este de 10.792 mc. Cota anuală stabilită de amenajamentul silvic în vigoare (2011-2020) este de 1030,40 mc.

Scopul realizării obiectivului în cazul de față este de a elimina vulnerabilitățile construcției existente (drumuri) cauzată de factori de risc naturali.

Prin realizarea lucrărilor se asigură condiții minimale de infrastructură care să permită:

– Exploatarea anuală a volumului important de masă lemnoasă;

– Asigurearea unei căi de acces spre proprietățile din zona de munte ale locuitorilor din satul Țelna.

Drumul forestier Valea Sasului

Drumul forestier Valea Sasului este amplasat în U.P. II Cugir, u.a. 134D, cu suprafața de 2,52 ha și lungimea de 4,2 km, fiind racordat la strada Râul Mare (fost drum industrial Cugir). Accesul la drumul forestier Valea Sasului se realizează din strada Râul Mare, (fost drum industrial Cugir), în sudul orașului Cugir şi nu există relații cu zonele învecinate, cea mai apropiată localitate față de locația drumului este orașul Cugir.

Lungimea traseului este de 4,238 km, iar suprafața maximă ocupată de lucrările de reabilitare a drumului forestier este de aproximativ de 20.000 mp.

Potrivit memoriului de prezentare, în momentul de fată, starea fizică a drumului nu permite accesul corespunzător al autovehiculelor de transport al lemnului. În mare parte drumul a fost afectat de calamitățile produse în luna iunie a anului 2018.

Drumul deservește fond forestier proprietate publică a statului, având suprafața de 375,9 ha cu un volum total accesibilizat de 123.532 mc, precum și fond forestier proprietate publică a orașului Cugir și proprietate privată a persoanelor fizice fiind și o cale de acces a locuitorilor din cătunul Goasele.

Obiective specifice:

– reducerea costurilor de operare și îmbunătățirea gradului de accesibilitate pe bazinul forestier;

– efectuarea în condiții optime a lucrărilor silvice de întreținere, igienizare și de plantare a suprafețelor exploatate;

– valorificarea superioară a produselor pădurii, materialului lemnos, produse accesorii, fructe de pădure și vânat;

– asigurarea accesului permanent cu mijloace de transport pentru efectuarea pazei, protecției pădurilor și intervenției și intervenției în cazul unor calamități naturale;

– sporirea siguranței circulației auto;

– sporirea vitezei de parcurs și implicit a timpului afectat transportului;

– condițiile de rulare corespunzătoare reduc uzura mijloacelor de transport și degradarea permanentă a acestora;

Drumul forestier Valea Răchitii

Drumul forestier Valea Răchitii se află pe teritoriul administrativ al orașului Cugir, este cuprins în patrimoniul public al statului, fiind înregistrat în MFP sub nr. 1465, în zona montană și submontană a Munților Șurianu, în bazinul Râului Mare, afluent al văii Cugir. Accesul la drumul forestier Valea Răchitii se realizează din drumul județean DJ 704 – Drumul forestier Râul Mare – Șurianu, în sudul orașului Cugir, nu există relații cu zonele învecinate, cea mai apropiată localitate față de amplasament fiind orașul Cugir.

Lungimea drumului este de 6.847 km, suprafața de teren a drumului, inclusiv cu racordurile laterale este de 44.625 m2.

Potrivit memoriului de prezentare, starea fizică a drumului nu permite accesul autovehiculelor de transport a lemnului, deoarece cantitatea de precipitații căzute în timp scurt în data de 22 iunie 2018, în intervalul orar 14-16, a determinat creșterea debitului Văii Răchitii și a afluenților acestuia, determinând distrugerea parțială a drumului și colmatarea mai multor podețe.

Drumul forestier deservește fond forestier proprietate publică a statului, având suprafața de 458 ha cu un volum total accesibilizat de 108.697 m3, din care volumul arboretelor cu vârsta peste 80 de ani este de 12.852 m3, cu o cota anuală stabilită de amenajamentul silvic în vigoare de 979 m3, fiind și o cale de acces a locuitorilor din cătunul Bocsitura, zona golului de munte Răchita.

Prin refacerea drumului vor aparea următoarele influențe favorabile:

Din punct de vedere economic:

– îmbunătățirea gradului de accesibilizre pe bazinetul forestier;

– reducerea consumului de carburant;

– reducerea uzurii anvelopelor auto;

– sporirea siguranței auto;

– durata de viață mai lungă a autovehiculelor sau pieselor de schimb;

–  reducerea timpilor de parcurs;

– efectuarea în conditii optime a lucrărilor silvice de întreținere, igienizare și de plantare a suprafețelor exploatate;

– valorificarea superioară a produselor pădurii, materialului lemnos, produse accesorii, fructe de pădure și vânat.

Din punct de vedere social:

– deplasări mai rapide și sigure;

– atragerea de noi oportunități de dezvoltare a zonei.ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

Gică Hagi, omagiu pentru Maradona: Simt o tristețe fără margini la moartea unui geniu. Cum s-au cunoscut cei doi

Publicat

Gheorghe Hagi a postat pe Facebook un mesaj emoționant după vestea morții lui Diego Armando Maradona, alături de o fotografie în care apar cei doi mari fotbaliști în timpul partidei Argentina-România, de la Campionatul Mondial din Italia, 1990.

„Este o zi de doliu pentru fotbal și pentru întreaga omenire. Simt o tristețe fără margini la moartea unui geniu care, și mai nedrept, a dispărut prea repede. Dumnezeu să-l odihnească pe unicul Diego Maradona!”, a scris Gheorghe Hagi pe Facebook.

Citește și: Legendarul Diego Armando Maradona a MURIT la vârsta de 60 de ani. Argentina, în lacrimi

„Eu l-am cunoscut în ’84, cand a jucat naționala României cu echipa celor mai buni stranieri din Spania, eram foarte tânăr atunci… la Vigo, înainte de turneul final european din Franța. S-a terminat la egalitate, el a marcat din penalty, spectaculos, avea o tehnică specială și la executarea penalty-urilor… atunci l-am cunoscut…

Avea o tehnică în regim de viteză incredibilă, dusă la perfecțiune. Un geniu pe teren! Avea putere, a condus echipe, le-a făcut să câștige, el, de unul singur, unde a jucat a tras echipa după el la victorie, mi-a plăcut ca era un luptător, avea caracter puternic, nu se ferea de contacte, îi placea foarte mult duelul și avea o viteză de gândire nativă extraordinară.

În ’90 a fost o mare provocare pentru mine. Pentru el era ceva obișnuit, era Maradona cel mare, eu eram Maradona cel mic, din Carpați și, personal, am avut o mare provocare” a declarat Gheorghe Hagi pentru Fanatik, în urmă cu trei săptămîni, la împlinirea vârstei de 60 de ani de către Maradona.

Citeste mai mult
Publicitate

ADMINISTRATIE

VIDEO ȘTIREA TA: Cum a încercat Poliția Locală din Alba Iulia să ridice o mașină, dar șoferul a refuzat să coboare din ea

Publicat

Un cititor Alba24 a susprins imagini inedite, miercuri seară, la Alba Iulia. Polițiștii locali au încercat să ridice o mașină parcată în zona străzii Arnsberg, însă șoferul era înăuntru, cel puțin în momentul filmării. 

Polițiștii locali nu au știut cum să rezolve această situație astfel încât la fața locului au fost chemațe mai multe forțe de ordine, care au înconjurat zona.

Autoturismul a fost urcat pe mașina specială de transport, însă șoferul a refuzat să iasă din mașină, în ciuda eforturilor polițiștilor.

În final, mașina a fost coborâtă.

Potrivit reglementărilor în vigoare, ”transportul la locul de depozitare nu se mai execută dacă, până la iniţierea acestuia, proprietarul sau utilizatorul vehiculului ridicat se prezintă la locul ridicării şi este de acord cu suportarea cheltuielilor efectuate, respectiv contravaloarea operaţiunii de ridicare”. Mai multe detalii legate de modul în care Poliția Locală poate face ridicarea unui autoturism parcat pe domeniul public, AICI.

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

Firmele ar putea fi sprijinite de stat să-și schimbe flotele de mașini cu unele electrice. Ce spune ministrul Mediului

Publicat

Ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Mircea Fechet, a declarat, miercuri, că în anii următori companiile care au flote mari de autoturisme care circulă în mediul urban, cum sunt cele de taxi sau de curierat, ar putea să primească un ajutor de la stat pentru schimbarea maşinilor vechi cu unele electrice.

Ministrul Mircea Fechet a declarat, într-o conferinţă de presă, că acest program are ca scop reducerea poluării în marile oraşe şi îmbunătăţirea calităţii aerului.

„Ne propunem pentru anii care vor urma să nu finanţăm doar autoturisme (electrice – n.r.) pentru persoane fizice, aşa cum se întâmplă astăzi, sau pentru persoane juridice câte una, două, ci să găsim nişte soluţii, nişte mecanisme eficiente de ajutor de stat, pentru ca societăţile de taximetrie, societăţile de curierat şi orice societate care are o flotă consistentă de maşini şi care circulă cu precădere în oraşe să poată să primească o bonificaţie de la Fondul de Mediu, sub formă de ajutor de stat, şi să înlocuiască, dacă se poate şi cu totul, flota respectivă cu maşini electrice”, a spus ministrul.

El a afirmat că „anual, în România, din nefericire, peste 23.000 de oameni mor prematur din cauza poluării aerului”.

„Alocăm toate resursele pe care le avem prin Fondul de Mediu pentru a diminua valorile poluanţilor din atmosferă şi pentru a încerca să sprijinim astfel populaţia”, a spus Mircea Fechet.

Ministrul a subliniat că „anul 2020 a fost anul autoturismelor electrice din România”.

„Practic, Fondul de Mediu a reuşit să finanţeze de la începutul anului mai multe maşini electrice decât a finanţat de la începutul deschiderii acestui program. Peste 6.000 de autoturisme electrice au fost deja rezervate de către români, aici participă şi bonificaţia consistentă oferită de statul român, aproape 10.000 de euro, oferim 45.000 de lei la achiziţia fiecărui autoturisme electric din România”, a spus Fechet.

În legătură cu transportul public în comun, ministrul a arătat că una dintre priorităţile Fondului de Mediu este de a finanţa înlocuirea parcurilor de autobuze, troleibuze sau tramvaie, „cu unele prietenoase cu mediul”.

„Acolo unde nu permite infrastructura să avem transport în comun electric, ar trebui să avem în cel mai rău caz transport hibrid, care să asigure astfel mai puţină poluare mai ales în oraşele cu mari probleme. Am avut un prim apel, în jur de 100 milioane de euro, ca valoare, a finanţat municipiul Bucureşti, pe de o parte, pe de altă parte a finanţat municipiile Iaşi şi Braşov, pentru că acolo aveam cele mai mari probleme. Urmează să alocăm 480 milioane de lei, care înseamnă peste 100 de milioane de euro, pentru municipalităţile şi aglomerările urbane care au astăzi depăşiri constante de valori ale poluanţilor, mai ales pentru oxizii de azot, acesta este un poluant care vine cu precădere din traficul auto şi care pune în pericol sănătatea populaţiei”, a mai precizat ministrul Mediului.

sursă: Agerpres

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

ALBA: LISTA localităților din care provin cele 199 de noi cazuri de COVID-19 înregistrate în ultimele 24 de ore

Publicat

În ultimele 24 de ore, în județul Alba, s-au înregistrat 199 de noi cazuri de COVID-19, potrivit datelor transmise de DSP Alba. 

În total, de la începutul pandemiei, 9438 de persoane au fost confirmate pozitiv.

Dintre acestea 6584 de persoane s-au vindecat. De asemenea 246 de persoane au pierdut lupta cu virusul.

Marți, în Alba au fost prelucrate 950 de teste, 550 la DSP si 400 la SJU. Numărul total de teste efectuate pana în prezent în județ a ajuns la 122106.

Aiud – 10

Alba Iulia – 62

Blaj – 28

Câmpeni – 5

Cugir – 19

Ocna Mures – 2

Sebeș – 17

Teiuș – 7

Bucerdea Grânoasă – 2

Bucium – 2

Cergău – 1

Cetatea de Baltă – 1

Ciugud – 2

Crăciunelu de Jos – 1

Cricău – 2

Daia Română – 3

Ighiu – 3

Jidvei – 1

Lopadea Nouă – 1

Lupșa – 1

Mihalț – 2

Pianu – 1

Sântimbru – 2

Săsciori – 1

Șona – 5

Șpring – 1

Stremț – 1

Unirea – 1

Vințu de Jos – 1

+11 cazuri noi în focare rezidențiale și sociale deja raportate

+3 AE in derulare

 

 

 

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate