ECONOMIE
25 mai, termen limită pentru depunerea Declarației Unice. Persoanele fizice, obligate să își declare veniturile extra-salariale
Persoanele fizice trebuie să depună până marţi, 25 mai, Declaraţia unică aferentă veniturilor realizate în anul 2020 şi/sau estimate pentru 2021.
Potrivit consultanţilor Deloitte, persoanele fizice care obţin venituri, de regulă, extra-salariale sunt obligate să depună anual declaraţia unică privind impozitul pe venit şi contribuţiile sociale aferente.
„Pentru veniturile realizate în anul 2020 şi/sau estimate în cursul acestui an, termenul de depunere a fost stabilit la 25 mai 2021, astfel că cei vizaţi şi-au pregătit sau ar fi trebuit să îşi pregătească până în acest moment documentaţia necesară întocmirii calculului şi completării declaraţiei unice – documentele care atestă veniturile obţinute, dovada plăţii impozitului în statul sursă (acolo unde este cazul), documentele care atestă stabilirea rezidenţei fiscale etc.
Şi, pentru a evita aglomeraţia de ultim moment, contribuabilii ar fi trebuit să depună deja acest formular la autorităţile fiscale”, arată Radu Derscariu, director, şi Diana Mihai, consultant senior, Global Employer Services, Deloitte România, într-un material de opinie transmis recent AGERPRES.
Potrivit Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF), Declaraţia se completează şi se depune şi de către persoanele fizice care nu realizează venituri şi care optează pentru plata contribuţiei de asigurări sociale de sănătate.
În cazul contribuabililor care încep o activitate în cursul anului fiscal sau al celor care obţin venituri din cedarea folosinţei bunurilor din patrimoniul personal, altele decât veniturile din arendare pentru care impunerea este finală şi care nu au avut, până la acea dată, obligaţia depunerii declaraţiei unice, documentul se depune în termen de 30 de zile de la data producerii evenimentului.
Pe de altă parte, Ministerul Finanţelor a anunţat, la jumătatea lunii mai, că Declaraţia unică precompletată poate fi descărcată prin intermediul Spaţiului Privat Virtual (SPV).
„Rubricile precompletate conţin veniturile realizate pentru anul 2020, impozitul pe venit şi contribuţiile sociale eventual datorate pentru anul 2020, respectiv veniturile estimate pentru anul 2021.
Sumele sunt completate în funcţie de datele deja declarate de contribuabil, cum ar fi existenţa unui contract de închiriere, derularea unei activităţi independente sau a unei activităţi agricole.
Descărcarea şi transmiterea declaraţiei unice se pot realiza prin intermediul Spaţiului Privat Virtual (SPV – ANAF).
Acei contribuabili care nu au depus încă declaraţia unică pentru anul 2020 vor primi, începând de vineri (14 mai, n.r.), declaraţia precompletată.
Aceştia vor fi notificaţi despre încărcarea sa în SPV, dacă au acceptat comunicarea prin e-mail de la ANAF atunci când se primesc mesaje noi în portal”, menţionează MF, într-un comunicat.
Conform sursei citate, documentul transmis are rol orientativ. Acesta nu garantează nici corectitudinea sumelor, nici faptul că toate veniturile sau obligaţiile fiscale care trebuie declarate se găsesc deja în forma precompletată a declaraţiei unice.
Sumele realizate şi obligaţiile fiscale trebuie verificate şi completate de contribuabili în baza datelor efective, cunoscute de aceştia. MF precizează că neprimirea declaraţiei precompletate în contul SPV nu înseamnă că nu există obligaţia depunerii declaraţiei unice de către contribuabil.
Pentru descărcarea declaraţiei unice precompletate, persoana fizică trebuie să aibă cont în portalul SPV.
Tot în cadrul SPV, se pot găsi şi informaţii despre veniturile anilor anteriori, impozitate la sursă, precum cele din salarii, din dividende, din dobânzi sau altele.
Descărcarea și trimiterea declarației unice
Descărcarea și transmiterea declarației unice se pot realiza prin intermediul Spațiului Privat Virtual (SPV – ANAF). Acei contribuabili care nu au depus încă declarația unică pentru anul 2020 vor primi, începând de astăzi, declarația precompletată.
Aceștia vor fi notificați despre încărcarea sa în SPV, dacă au acceptat comunicarea prin e-mail de la ANAF atunci când se primesc mesaje noi în portal.
Documentul transmis are rol orientativ. Acesta nu garantează nici corectitudinea sumelor, nici faptul că toate veniturile sau obligațiile fiscale care trebuie declarate se găsesc deja în forma precompletată a declarației unice.
Sumele realizate și obligațiile fiscale trebuie verificate și completate de contribuabili în baza datelor efective, cunoscute de aceștia.
Neprimirea declarației precompletate în contul SPV nu înseamnă că nu există obligația depunerii declarației unice de către contribuabil.
Pentru descărcarea declarației unice precompletate, persoana fizică trebuie să aibă cont în portalul SPV.
Tot în cadrul SPV, se pot găsi și informații despre veniturile anilor anteriori, impozitate la sursă, precum cele din salarii, din dividende, din dobânzi sau altele.
Este important de subliniat că fiecare contribuabil trebuie să verifice datele precompletate în declarație pentru a se asigura că sumele declarate sunt cele corecte.
Responsabilitatea finală privind sumele incluse în declarația unică aparține contribuabililor.
În eventualitatea în care, ulterior transmiterii declarației unice, se constată erori și se dorește corectarea acestora, poate fi depusă declarația unică rectificativă.
Aceasta are ca obiect veniturile aferente exercițiului anului 2020, veniturile estimate pentru anul 2021, iar termenul de depunere este data de 25 mai din anul 2021 pentru veniturile anului trecut.
Desigur, dacă se începe o activitate pe parcursul anului, se va depune o declarație estimativă de venit în termen de 30 de zile de la începerea activității.
Categoriile de venituri aflate în sfera depunerii declarației:
Pentru a veni în ajutorul persoanelor fizice care au obligaţia depunerii, în anul 2021, a declaraţiei unice, Agenţia Naţională de Administrare Fiscală pune la dispoziţie mai multe modele pentru completarea acesteia, respectiv în cazul:
✓ persoanelor care obţin venituri din activităţi independente impuse în sistem real;
✓ persoanelor care obţin venituri din activităţi independente impuse la norma de venit;
✓ persoanelor care obţin venituri din cedarea folosinţei bunurilor (contracte de închiriere în lei şi valută);
✓ persoanelor care obţin venituri din cedarea folosinţei bunurilor (contract de închiriere în lei);
✓ persoanelor fără venituri care optează pentru plata contribuţiei la sănătate.
Fiecare model de completare poate fi descărcat gratuit de pe portalul-ul Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscale din Secţiunea asistenţă pentru contribuabili, Subsecţiunea Servicii oferite contribuabililor/Ghiduri curente şi alte materiale informative/Modele de completare a declaraţiei unice. Acestea conţin indicaţii vizuale pentru completarea secţiunilor declaraţiei unice în funcţie de venitul obţinut.
Pentru completarea şi depunerea declaraţiei unice contribuabilii pot solicita sprijin organelor fiscale astfel:
✓ apelând Serviciul central de asistenţă telefonică a contribuabililor – Callcenter, la numărul de telefon 031.403.91.60;
✓ prin e-mail, accesând Formularul de contact disponibil pe portal https://www.anaf.ro/asistpublic/ şi în serviciul Spatjul Privat Virtual.
Procedura de depunere – declarația se poate depune astfel
✓ prin intermediul serviciului „Spaţiul privat virtual”, disponibil pe site-ul www.anaf.ro;
✓ prin intermediul serviciului „Depunere declaraţii”, disponibil pe portalul www.e-guvernare.ro pe baza certificatului digital calificat;
Declaraţia unică se poate depune şi în format hârtie, direct la registratura organului fiscal sau prin poştă, cu confirmare de primire.
Foarte important: persoanele fizice cu handicap ce realizează venituri din activități independente, activități proprietate individuală, activități agricole, silvicultură și piscicultură au obligația depunerii declarației chiar dacă veniturile sunt scutite de impozit conform Codului fiscal.
În anul 2020 profesioniștii definiți conform Codului civil au primit mai multe categorii de indemnizații finanțate din bugetul fondului de șomaj – OUG nr. 30/2020, OUG nr. 132/2020.
sursa: AGERPRES
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News
Dacă ți-a plăcut articolul:
ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.