Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

25 mai, Ziua Internațională a Copiilor Dispăruți. Câți minori au fugit de acasă în Alba și în țară

Publicat

În fiecare an, la data de 25 mai este marcată Ziua internaţională a copiilor dispăruţi. Obiectivul este de a aduce în prim-plan tragedia copiilor răpiţi și de a stopa cazurile de dispariţii voluntare în rândul copiilor.

De asemenea, părinţii sunt informați în legătură cu măsurile pe care le pot lua pentru a-şi proteja copiii.

În România, au fost înregistrate 9.902 de sesizări privind minori dispăruți, în perioada aprilie 2023-aprilie 2024. Peste jumătate reprezintă plecări voluntare din locuințele sociale, căminele școlare sau centrele DGASPC, potrivit statisticii IGPR, solicitate de Salvați Copiii România.

Dintre aceste sesizări, active mai sunt 424, iar majoritatea (295) privesc minori cu vârsta cuprinsă între 14 și 17 ani. Experții Salvați Copiii atrag atenția că aceste plecări voluntare ale copiilor sunt adesea un simptom al uneia sau mai multor experiențe negative care li se întâmplă.

Prin comparație, între 30 aprilie 2022 și 22 aprilie 2023 au fost 8.722 de sesizări referitoare la dispariția minorilor, cu 1.145 mai mult decât în anul anterior.

Vezi Cinci cauze pentru care copiii fug de acasă. Numărul disparițiilor de minori a crescut. Analiză ”Salvați Copiii”

În Alba, potrivit situației IPJ, de la începutul anului 2024, au fost înregistrate 38 de cazuri de copii care au fugit de acasă. Aceștia au fost găsiți.

În evidențele Inspectoratului de Poliție Județean Alba a mai rămas un singur caz de minor dispărut (din noiembrie 2022). În legătură cu acesta există suspiciunea că ar fi căzut în râul Mureș, pe raza municipiului Alba Iulia.

Ziua Internațională a Copiilor Dispăruți. Tendințe îngrijorătoare

În fiecare an, în Europa sunt raportați în jur de 250.000 de copii dispăruți. Cele mai recente cazuri raportate în 2023 dezvăluie că 66% dintre copiii dispăruți fie au fugit fie au fost alungați de acasă sau din instituțiile de îngrijire, evidențiind vulnerabilitatea lor profundă.

Cazurile de răpire de către părinți (18 %) și dispariția copiilor migranți (6 %), raportate la liniile telefonice de urgență, prezintă, de asemenea, tendințe îngrijorătoare care necesită atenție și sprijin imediat (Cifre și tendințe 2023).

Membrii MissingChildren Europe și-au exprimat îngrijorarea crescândă cu privire la fenomenul grooming-ului, fie online, fie offline, ca factor semnificativ care determină copiii să fugă.

Psiholog: Copiii au nevoie de adulți în care să aibă încredere

Psihologul Salvați Copiii România, Mihaela Dinu, a explicat:

“Sunt esențiale prevenția și sprijinul oferit copiilor în momentele dificile. Momentul întoarcerii acasă sau în centru este o etapă delicată în traiectoria copiilor fugari, ceea ce necesită o atenție sporită din partea familiilor și a profesioniștilor.

Tinerii au identificat momentul întoarcerii ca un pas semnificativ care le influențează decizia de a fugi din nou sau nu.

Părinții, îngrijitorii și familiile rămân cei mai importanți factori pentru prevenire și sprijin, tinerii având nevoie de comunicare deschisă, ascultare, empatie și o relație bazată pe grijă și compasiune. Copiii au nevoie de adulți în care să aibă încredere”.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax