Abrud
28 iulie: Festivalul-concurs de interpretare vocală a muzicii tradiționale românești „Inimi fierbinți în Țara de piatră”, la Abrud
Cea de-a XL-a ediție a Festivalului-concurs de interpretare vocală a muzicii tradiționale românești „Inimi fierbinți în Țara de piatră” va avea loc pe 28 iulie, începând cu ora 17:30, la Abrud.
Se anunță o competiție foarte strânsă între 22 de concurenți, înscriși din 12 județe ale țării.
Citește și Festivalul Național de Folclor ”Inimi fierbinți în Țara de piatră” Abrud, în 28 iulie. 22 de concurenți vor concura pentru trofeu
Juriul este format din personalități marcante ale României, care, prin activitatea susținută din ultimele decenii, au contribuit și contribuie substanțial la promovarea, valorificarea și conservarea elementelor de Patrimoniu Cultural imaterial:
- Elise Stan – etnomuzicolog, realizator și producător de emisiuni folclorice la Televiziunea Română, membru în juriul talent-show-ului ,,Vedeta populară” – TVR1
- Floarea Calotă – interpret de folclor muzical din Generația de Aur a României
- Alina Stan – lector universitar dr., catedra de Cânt popular şi modul Muzică vocală tradiţională din cadrul Academiei Naționale de Muzică ,,Gheorghe Dima” Cluj-Napoca
Recitaluri de excepție vor fi susținute de către invitații speciali ai acestei ediții: Floarea Calotă și Felicia Stoian, cât și de soliștii Ansamblului Folcloric al Județului Alba: Roxana Reche, Floricica Moga, Dorina Narița și Nicolae Plută.
Acompaniamentul muzical va fi asigurat de către Orchestra Ansamblului Folcloric al Județului Alba, dirijată de Alexandru Pal.
Seara se va încheia cu decernarea premiilor celei de-a XL-a ediții a Festivalului-concurs de interpretare vocală a muzicii tradiționale românești „Inimi fierbinți în Țara de piatră” și cu concertul extraordinar Sweet Kiss.
„Vino și petrece o seară minunată alături de reprezentanții a nu mai puțin de 4 generații de interpreți de folclor muzical din România: tineri concurenți, tineri cu rezultate remarcabile obținute la concursurile din ultimii ani, parte din elita tinerei generații de interpreți și interpreți consacrați”, au transmis organizatorii, Centrul de Cultură „Augustin Bena”, Consiliul Județean Alba și Primăria orașului Abrud.
Centrul de Cultură ,,Augustin Bena” și Consiliul Județean Alba instituie două noi premii speciale în cadrul festivalului de la Abrud:
- Premiul ”In Memoriam Avram Iancu, Erou Al Națiunii Române”
- Premiul ”In Memoriam Nicolae Tuhuț”
Interpretul Nicolae Gabriel Tuhuț s-a stins din viață la doar 47 de ani
Nicolae Gabriel Tuhuț, originar din Abrud, a fost solist vocal al Ansamblului Folcloric al Județului Alba din cadrul Centrului de Cultură ,,Augustin Bena” încă de la înființare, din anul 2007. Și a reprezentant cu cinste zona Munților Apuseni pe plan național și internațional.
A fost colaborator al emisiunii Tezaur Folcloric din momentul obținerii Trofeului ,,Moștenitorii” organizat de Marioara Murărescu și TVR.
A câștigat de-a lungul timpului mari premii la cele mai importante festivaluri-concurs de interpretare a cântecului tradițional românesc, dintre care: Premiul I la Festivalul ,,Mureș, pe marginea ta” de la Ocna Mureș, Marele Premiu la Festivalul ,,Inimi fierbinți în Țara de Piatră” de la Abrud, Trofeul Festivalului ,,Ion Cristoreanu” de la Cluj.
Alături de Orchestra Ansamblului Folcloric al Județului Alba dirijată de Alexandru Pal a înregistrat primul său album audio care cuprinde o reală moștenire folclorică muzicală din zona Munților Apuseni.
Nicolae Gabriel Tuhuț s-a stins din viață în data de 21 iunie 2024, la doar 47 de ani, au anunțat organizatorii.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News