EVENIMENT
28 septembrie: Ziua Mondială a Dreptului de a Ști. Cum o putem celebra
28 septembrie: Ziua Internațională a Dreptului de a Ști este celebrată anual la această dată. Importanța acestei zile este una enormă, mai ales în contextul actual, accesul la informație fiind extrem de facil, iar conținutul foarte vast.
În această zi este celebrat dreptul fiecăruia dintre noi de a naviga internetul, de a căuta informații, de a le obține și de a le posta pe rețelele de socializare și blogurile personale.
Originile Zilei Internaționale a Dreptului de a Ști
Decizia de a sărbători şi de a promova ziua de 28 septembrie ca Zi internaţională a dreptului de a şti a fost luată în ultima zi a Conferinţei despre libertatea de informare, care s-a desfăşurat la Sofia, în Bulgaria, între 26 şi 28 septembrie 2002.
La conferinţă au luat parte reprezentanţi ai organizaţiilor pentru Libertatea de Informare (FOI) din 15 de ţări, dar şi reprezentanţi ai organizaţiilor internaţionale active în domeniul informării, scrie Agerpress.
La 28 septembrie 2002, activiştii FOI au înfiinţat reţeaua internaţională „International Freedom of Information Advocates Network” (FOIAnet).
Membrii FOIAnet au căzut de comun acord să colaboreze pentru promovarea dreptului individual de acces la informaţii şi au adoptat un memorandum care stabileşte obiectivele şi activităţile reţelei.
În prezent, peste 200 de organizaţii şi grupuri civile din întreaga lume sunt membrii FOIAnet şi fac schimb de cunoştinţe şi de experienţe şi se angajează în iniţiative internaţionale pentru a obţine un acces mai larg în standardele de informare.
Activişti FOI din întreaga lume organizează o varietate de evenimente pe 28 septembrie pentru a sensibiliza populaţia cu privire la dreptul de informare.
Au loc conferinţe, traininguri, concursuri, acordarea de premii, concerte rock şi pop, spectacole de teatru, filme, lansări de campanii prin care se solicită informaţii şi noi site-uri web, cu scopul de a promova în continuare acest drept fundamental al omului şi de a încuraja cetăţenii, jurnaliştii şi ONG-urile în căutările lor pentru a obţine informaţii.
Ulterior, această zi a fost proclamată de Adunarea Generală a Organizației Națiunilor Unite în anul 2019, sub denumirea de „Ziua Accesului Universal la Informație”, scrie National Today.
Ziua Mondială a Dreptului de a Ști: cum o putem celebra
Pentru a celebra Ziua Internațională a Dreptului de a Ști trebuie să utilizăm internetul și tehnologia, în general, pentru a ne documenta cu privire la diverse subiecte și pentru a ne mări bagajul de cunoștințe.
De asemenea, putem folosi rețelele de socializare și blogurile pentru a transmite și împărtășii informații pentru familie, prieteni și comunitățile în care trăim. Astfel, devenim promotori activi ai acestei zile.
Nu în utlimul rând, este extrem de important să fim la curent cu evenimentele și evoluțiile din jurul nostru, indiferent dacă acestea au legătură cu sportul, politica, cultura sau economia.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News
Dacă ți-a plăcut articolul:
ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.