Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

5-6 octombrie: Sesiunea de comunicări „Centenarul romanului românesc”, la Universitatea „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia


Publicat

roman

Cele mai bune romane românești apărute în cei 100 de ani de la fondarea Statului Național Român vor fi prezentate la Alba Iulia, în perioada 5-6 octombrie, în cadrul unei ample sesiuni de comunicări moderată de Nicolae Manolescu, președintele Uniunii Scriitorilor din România.

Având ca temă ,,Centenarul romanului românesc – cele mai bune romane românești apărute în cei 100 de ani de la fondarea Statului Național Român”, cea de-a XI-a ediție a Colocviilor Romanului Românesc Contemporan se va desfășura în perioada 5-6 octombrie 2018 și va aduce la Alba Iulia nume consacrate ale culturii scrise din România. Ampla sesiune de comunicări ce se va derula pe parcursul a doua zile va fi găzduită de aula mare a Universității ,,1 Decembrie 1918” și va fi moderată de criticul și istoricul literar Nicolae Manolescu, președinte al Uniunii Scriitorilor din România.

Prima zi a colocviilor va debuta la ora 17:00 și vor conferenția scriitorii Adriana Lesenciuc, Gabriel Chifu, Horia Gârbea, Răzvan Voncu, Daniel Cristea-Enache, Mihai Zamfir, Cristian Pătrășconiu, Nicolae Prelipceanu, Dan Stanca și Aurel Maria Baros. Cea de-a doua zi a colocviului va debuta la ora 10:00 și vor susține lucrări scriitorii Vasile Spiridon, Adrian Alui Gheorghe, Irina Petraș, Cornel Ungureanu, Gheorghe Schwartz, Ioan Lascu, Flavius Predescu, Aurel Pantea și Cornel Nistea.

Colocviile Romanului Românesc Contemporan sunt organizate de Consiliul Județean Alba, Uniunea Scriitorilor din România, Filiala Alba – Hunedoara a Uniunii Scriitorilor din România și Biblioteca Județeană ,,Lucian Blaga” Alba. În acest an proiectul se bucură de sprijinul financiar al Ministerului Culturii și Identității Naționale. Parteneri în proiect sunt doua importante instituții de învățământ din județul Alba: Universitatea ,,1 Decembrie 1918” din Alba Iulia și Inspectoratul Școlar Județean Alba.

„În anul sărbătoririi Marii Uniri era firesc ca Alba Iulia să găzduiască unul dintre cele mai importante proiecte din sfera culturii scrise – Colocviile Romanului Românesc Contemporan – și de asemenea era mai mult decât firesc ca Biblioteca Județeană ,,Lucian Blaga” Alba să se numere printre principalii organizatori. Ne bucurăm că această ,,Mare Adunare” a celor mai importanți scriitori români are loc la Alba Iulia și că noi, oamenii din cetatea cărții, fie că ne numim scriitori sau bibliotecari, suntem parte a acestui important proiect” , a declarat Silvan Stâncel, manager al Bibliotecii Județene „Lucian Blaga” Alba.

„Proiectul Colocviile Romanului Românesc Contemporan este o sărbătoare a cărții și a scriitorilor iar în acest an evenimentul va fi moderat integral de una dintre cele mai importante personalități ale culturii române, criticul și istoricul literar Nicolae Manolescu, președinte al Uniunii Scriitorilor din România. Desfășurat sub semnul Centenarului Marii Uniri, colocviile aduc la Alba Iulia în cele două zile de desfășurare, 20 de scriitori importanți ai literaturii române care vor susține o amplă sesiune de comunicări pe tema Centenarul Romanului Românesc – cele mai bune romane românești apărute în cei 100 de ani de la fondarea Statului Național Român. Suntem onorați să-i avem la Alba Iulia, în cealaltă capitală a neamului românesc și am fi bucuroși să participe cât mai mult public interesat”, a declarat Cornel Nistea, președintele Filialei Alba – Hunedoara a Uniunii Scriitorilor din România.

Evenimentul se va desfășura în Aula mare a Universității „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia.

 

Program:

Vineri, 5 octombrie, ora 17:00

  • Moderator: Nicolae Manolescu
  • Conferențiază: Adrian Lesenciuc, Gabriel Chifu, Horia Gârbea, Răzvan Voncu, Daniel Cristea-Enache, Mihai Zamfir, Cristian Pătrășconiu, Nicolae Prelipceanu, Dan Stanca, Aurel Maria Baros

Sâmbătă, 6 octombrie, ora 10:00

  • Moderator: Nicolae Manolescu
  • Conferențiază: Vasile Spiridon, Adrian Alui Gheorghe, Irina Petraș, Cornel Ungureanu, Gheorghe Schwartz, Ioan Lascu, Angelo Mitchievici, Flavius Predescu, Aurel Pantea, Cornel NisteaȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

LIVE VIDEO Conferință de presă Klaus Iohannis. Declarații despre noul record al infectărilor cu SARS-COV și alegerile locale

Publicat

Președintele Klaus Iohannis susține astăzi, de la ora 18:00, o conferință de presă. Declarațiile și răspunsurile șefului statului la întrebărilor jurnaliștilor acreditați pot fi urmărite live la Alba24.

Președintele României și-a făcut un obicei în ultima perioadă din a susține în fiecare miercuri o conferință de presă.

Este de așteptat ca acesta să se refere la pandemia de coronavirus care a atins astăzi în România un nou record, la situația politică sau economică, dar și la alte subiecte de interes general.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Opt proiecte ale Spitalului Județen Alba vor fi finanțate din fonduri europene. Anunțul ministrului Nelu Tătaru, la Alba Iulia

Publicat

Vești bune pentru Spitalul Județean de Urgență Alba Iulia, aduse de către ministrul Sănătății, domnul Nelu Tătaru, în urma unei discuții cu ministrul Fondurilor Europene, Marcel Boloș. 

Opt proiecte de investiții majore ale SJU Alba Iulia, care vizează lucrări de edificare, extindere sau dotare cu aparatură medicală, vor fi finanțate din fonduri europene nerambursabile. Informațiile au fost postate pe contul de Facebook al instituției sanitare. 

Care sunt cele 8 obiective:

1. Relocarea și modernizarea activității secției de Oncologie (cu înființare comp. Radioterapie și Îngrijiri paliative) și înfiintare compartiment Cardiologie intervențională – edificarea unui nou corp de cladire;

2. Bloc Operator – extinderea și modernizare;

3. Secții Neonatologie și Obstretică Ginecologie – lucrări de modernizare și dotare cu aparatură medicală;

4. Secții Pediatrie și Oftalmologie – lucrări de modernizare și dotare cu aparatură medicală;

5. Secție Ortopedie și Traumatologie – lucrări de modernizare și dotare cu aparatură medicală;

6. Boli Infectioase – edificarea unei noi clădiri;

7. Psihiatrie-cronci – edificarea unei noi cladiri;

8. Reparație capitală și schimb de destinație din Școala Postliceală Sanitară în secție de Recuperare, Medicină Fizică și Balneologie și extindere ambulator.

”Odată cu realizarea acestora Spitalul din Alba Iulia va fi unul dintre cele mai moderne spitale”, a spus ministrul Sănătății, prezent marți la  Alba Iulia, ocazie cu care i s-au prezentat secțiile, procedurile și stadiul lucrărilor la proiectele aflate în derulare.

Vești bune pentru Spitalul Județean de Urgență Alba Iulia, aduse de către ministrul Sănătății, domnul Nelu Tătaru, în…

Geplaatst door Spitalul Judetean de Urgenta Alba op Woensdag 23 september 2020

 

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

”Bani de liceu” în anul școlar 2020-2021: Termenul limită pentru depunerea cererilor, acte necesare și condiții

Publicat

pensii bani

Programul ”Bani de liceu” este continuat de Ministerul Educației și în anul școlar 2020-2021. Cererile pot fi depuse până vineri, 25 septembrie.

Ajutorul de 250 de lei pe lună este destinat elevilor care urmează învăţământul liceal, cursuri de zi, însă au acces doar cei în cazul cărora venitul maxim pe membru de familie este de 500 de lei pe lună.

La stabilirea venitului brut lunar / membru de familie se iau în calcul toate veniturile cu caracter permanent, realizate de membrii familiei, în ultimele luni anterioare depunerii cererii, cu excepţia alocaţiei de stat, a alocaţiei suplimentare pentru familiile cu mulţi copii, burselor de studii sau sociale.

CALENDARUL de desfăşurare al programului naţional de protecţie socială „Bani de liceu” 2020-2021

Depunerea cererilor pentru programul naţional de protecţie socială „Bani de liceu” – 15-25 septembrie

Efectuarea anchetelor sociale şi evaluarea eligibilităţii cererilor depuse de către comisii: 26 septembrie – 15 octombrie

Centralizarea cererilor, prin intermediul portalului dedicat: 26 septembrie – 16 octombrie

Afişarea pe internet a listei beneficiarilor: 17 octombrie

Depunerea contestaţiilor: 18-21 octombrie

Rezolvarea contestaţiilor: 22 -25 octombrie

Bani de Liceu 2020-2021 – acte necesare:

1. Venit brut lunar pe membru de familie realizat în lunile iunie, iulie și august – maximum 500 RON.

– Adeverințe de venit de la locul de muncă al părinților sau

– Declarație notarială pe proprie răspundere de la părintele care nu a realizat niciun venit lunar permanent, în ultimele trei luni; sau de la amândoi, dacă sunt în această situație; declarația trebuie dată și de frații majori care locuiesc împreună cu familia, dacă nici ei nu au avut venituri

2. Copie după certificatele de naștere sau C.I./B.I. ale părinților și fraților.

3. Adeverințe din care să rezulte că frații/surorile sunt elevi/studenți, eliberate de instituțiile de învățământ unde studiază aceștia.

4. Copie a certificatului de deces al părintelui, pentru elevii orfani.

5. Copie dupa Certificatul de revoluționar al părintelui, dacă este cazul.

6. Adeverința medicală a elevului – dacă este cazul, pentru bolile prevăzute de lege (informații suplimentare la secretariat).

7. Cerere tip completată de elev cu autorizarea reprezentantului legal.

8. Ancheta socială făcută de primărie.

9. Copie după C.I./B.I. al elevului care solicită ”bani de liceu”.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Afacerea măștilor pentru persoanele defavorizate, ANCHETATĂ de DNA. Nelu Tătaru: Am furnizat toate informațiile solicitate

Publicat

Achiziția celor 103 milioane de măști pentru persoanele defavorizate de la firma Naguma Medical Supply SRL face obiectul unei anchete a DNA.

Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a declarat, miercuri, că ministerul a furnizat toate informațiile pe care DNA le-a cerut în legătură cu această achiziție.

„Noi am furnizat toate informațiile pe care DNA le-a cerut în speța acestei achiziții. Noi suntem deschiși să oferim documentațiile. Avem și noi în anchetă internă contractele în desfășurare și, în măsura în care vom finaliza, vom direcționa către organele de anchetă”, a declarat Nelu Tătaru într-o intervenție telefonică la Antena 3.

Premierul Ludovic Orban a confirmat, sâmbătăt, că au fost recepționate cele 103 milioane de măști pentru persoanele defavorizate achiziționate de la firma Naguma Medical Supply SRL.

Naguma Medical Supply SRL a anunțat vineri, într-un comunicat, că a finalizat livrarea la nivel național a celor 103 milioane de măști medicale destinate românilor din categorii defavorizate.

Anunțul a venit în ultima zi din perioada de grație de 15 zile acordată, conform contractului, de Ministerul Sănătății, după ce a notificat compania omului de afaceri Michael Topolinksi să respecte termene contractuale și după ce Naguma a acuzat ministerul că vrea să rezilieze contractul în beneficiul firmei Best Achiziții.

Sursă: G4Media.ro

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate