Connect with us
Publicitate

Eveniment

6 octombrie – Ziua mondială a mersului pe jos. Plimbările sunt gratis și aduc beneficii extraordinare pentru sănătate. Studii

6 octombrie - Ziua mondială a mersului pe jos

Publicat

Ziua mondială a mersului pe jos este programată pentru data de 6 octombrie în acest an. Ziua este marcată în primul weekend al lunii octombrie și reprezintă o iniţiativă a Asociaţiei Internaţionale a Sportului pentru Toţi (TAFISA).

Ziua mondială a mersului pe jos se adresează persoanelor din lumea întreagă, indiferent de vârstă, condiţie socială sau abilităţi fizice.

Este încurajat, în special, mersul pe jos şi, în general, este promovată activitatea fizică, o condiţie importantă a unei vieţi sănătoase.

Mesajul pe care Ziua mondială a mersului pe jos îl transmite nu este doar despre beneficiile mersului pe jos şi combaterea sedentarismului, ci şi despre unitate şi cauze comune, transmite worldwalkingday.org.

Activitatea fizică şi sportul contribuie atât la bunăstarea individuală, cât şi la dezvoltarea mentalităţii de echipă, la armonia socială, la prietenia între oameni şi popoare.

În 2023, oameni din 91 de ţări de pe diverse continente au marcat, activ, Ziua mondială a mersului pe jos, arată tafisa.org.

Sărbătorită încă din anul 1991, Ziua mondială a mersului pe jos promovează sănătatea prin mişcare şi atrage, an de an, milioane de participanţi de pe mapamond.

Pe lângă mersul pe jos, cei ce iau parte la aceste evenimente sunt încurajaţi să folosească şi biciclete, skateboarduri, role etc.

Mersul pe jos reprezintă o metodă uşoară de a face mişcare, disponibilă atât persoanelor cu o condiţie fizică bună, cât şi celor care suferă de diferite afecţiuni.

Nu implică nici un cost, are un risc minim de accidentare şi poate fi extrem de agreabil atunci când este practicat alături de alte persoane.

6 octombrie – Ziua mondială a mersului pe jos: beneficii considerabile pentru sănătate

Potrivit specialiștilor, doar 10 minute de mers pe jos zilnic aduc beneficii considerabile pentru sănătate.

Mai întâi, ne menţinem inima sănătoasă, căci mersul scade tensiunea arterială, reglează colesterolul şi nivelul de zahăr din sânge, potrivit doc.ro.

În plus, mersul îmbunătăţeşte capacitatea de concentrare şi atenţia, stimulează oxigenarea corectă a corpului şi capacitatea pulmonară.

Scăderea stresului, prin creşterea nivelului de endorfine, este un alt avantaj al celor care aleg să meargă pe jos. Totodată, mersul pe jos ajută la asimilarea vitaminei D prin expunerea la razele solare şi îmbunătăţeşte tonusul muscular, potrivit telegraph.co.uk. Nu în ultimul rând, mersul pe jos este o activitate sustenabilă şi prietenoasă cu mediul înconjurător.

Spaţiile publice deschise, în aer liber, reprezintă nu doar un mediu optim în care să creştem, să descoperim lumea, să ne facem prieteni, să ne distrăm şi să învăţăm, ci au şi un potenţial uriaş pentru o viaţă activă, oferind un mediu prietenos şi sigur pentru mersul pe jos.

Din acest stil de viaţă nu vor avea de câştigat doar cetăţenii, la nivel individual, ci întreaga societate şi economie, la nivel global.

Un studiu publicat în numărul din iunie 2024 al jurnalului ştiinţific Lancet arată că mersul pe jos ar putea reprezenta o modalitate ieftină şi uşoară de a preveni durerile de spate recurente.

Specialiştii în fizioterapie ai Universităţii Macquarie din Australia au descoperit că persoanele care au mers pe jos de cinci ori pe săptămână, în medie timp de 30 de minute pe zi, sub îndrumarea unui fizioterapeut, au resimţit de două ori mai puţine dureri comparativ cu cele care nu au primit niciun tratament.

De asemenea, mersul pe jos în mod regulat a îmbunătăţit calitatea vieţii pacienţilor şi, potrivit cercetătorilor, timpul în care au fost nevoiţi să se învoiască de la serviciu aproape s-a înjumătăţit.

Aproximativ 800 de milioane de persoane din întreaga lume suferă de dureri lombare, iar şapte din zece persoane care se recuperează după un astfel de episod au recidive în decurs de un an.

6 octombrie – Ziua mondială a mersului pe jos: Studiu de 10 ani despre plimbările mai lungi

O altă cercetare, publicată în revista JAMA Network Open, în luna martie 2023, a arătat că mersul pe jos circa 8.000 de paşi, adică aproximativ 6,4 kilometri, o dată sau de două ori pe săptămână, reduce semnificativ riscul de deces prematur.

Cercetătorii de la Universitatea din Kyoto şi de la Universitatea California din Los Angeles au analizat date despre 3.101 adulţi americani.

Citește și: De ce este bine să consumăm fructe și legume de sezon

Ei au constatat că cei care au mers 8.000 de paşi sau mai mult, o dată sau de două ori pe săptămână, au avut un risc cu 14,9% mai mic de a muri într-o perioadă de 10 ani decât cei care nu au atins acest nivel.

În cazul celor care făceau aceste plimbări lungi de trei până la şapte ori pe săptămână, riscul de deces a scăzut şi mai mult, cu 16,5%.

Evenimentele dedicate Zilei mondiale a mersului pe jos sunt susţinute la nivel internaţional, printre alţii, de Organizaţia Mondială a Sănătăţii, Comitetul Olimpic Internaţional şi UNESCO.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate