Actualitate
7 mai, Ziua mondială a râsului. Beneficii pentru sănătate ale terapiilor prin râs
În prima duminică a lunii mai, se sărbătoreşte Ziua mondială a râsului. În acest an, ziua este marcată pe 7 mai.
Numeroase beneficii ale manifestării veseliei au fost descoperite de cercetători şi medici. Potrivit acestora, râsul stimulează producţia de hormoni ai stării de alertă, numiti catecolamine, care declanşează secreţia de endorfine. Acestea din urmă induc o stare profunda de relaxare şi bunăstare emoţionala, având şi un efect natural de anesteziere a durerilor.
Dintre beneficiile pentru sănătate, amintim reducerea nivelului de hormoni ai stresului în organism, întârirea sistemului imunitar, relaxarea musculară, ameliorarea durerilor, scăderea tensiunii arteriale, prevenirea şi controlul bolilor vasculare, prevenirea şi tratarea depresiei.
La nivel mental, terapia prin râs îmbunătăţeşte starea de spirit, combate anxietatea, elibereaza psihicul de stres, înlătură teama şi creşte rezistenţa psihică. Umorul consolidează relaţiile interumane, crescând nivelul de atracţie între două sau mai multe persoane, soluţionând conflicte şi facilitand adeziunea grupurilor.
Se mai spune şi că 10-15 minute de râs pe zi te fac să consumi până la 40 de calorii.
Cu prilejul Zilei mondiale a râsului, în lumea întreagă sunt programate evenimente menite să stârnească zâmbete și hohote de râs, precum spectacole de muzică și dans ori concursuri pentru desemnarea celui mai molipsitor râs sau al celui mai lipsit de talent cântăreț. Principalii ”inamici” sunt inhibiția, timiditatea, sensibilitatea exagerată și, evident, tristețea sau supărarea.
Primul club de terapie prin râs a fost înființat de Madan Kataria în anul 1995, într-un parc din Mumbai, numărând șase persoane. În prezent, există peste 6.000 de Cluburi de Râs în peste 100 de țări, inclusiv în România.
surse: digi24.ro, agerpres.ro, sfatulmedicului.ro
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News