Actualitate
8 noiembrie: Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril. Sărbătoare mare în calendarul ortodox
Duminică, 8 noiembrie, creștinii ortodocși prăznuiesc Soborul Sfinţilor Arhangheli Mihail şi Gavril, una dintre cele mai mari sărbători ale creștinismului. În calendarul creștin ortodox sărbătoarea este notată cu cruce roșie.
În calendarul bizantin Sărbătoarea Sfinților Arhangheli, cu referire la sfântul Mihail și sfântul Gabriel este notată în data de 8 noiembrie, iar în cel latin pe 29 septembrie.
Vezi și MESAJE de Sfinţii Arhangheli MIHAIL și GAVRIL 2024. Felicitări și urări pentru oameni dragi. Colegi, rude, prieteni
La creştinii ortodocşi, Sfinţii Mihail şi Gavril sunt sărbătoriţi potrivit calendarului bizantin, respectiv pe 8 noiembrie.
Soborul Sfinţilor Arhangheli Mihail şi Gavriil este sărbătoarea pe care Biserica o dedică îngerilor.
Numele complet al sărbătorii este Soborul mai-marilor Arhistrategi (căpetenii) Mihail şi Gavriil şi a tuturor Puterilor cereşti celor fără de trupuri.
Cu alte cuvinte, nu îi prăznuim doar pe Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil, ci, totodată, toate cetele îngereşti.
Sfântul Arhanghel Mihail este cel care a pus capăt căderii îngerilor răi şi, totodată, este unul dintre cei care i-au vestit lui Lot pierirea Sodomei şi Gomorei.
Vezi și 8 noiembrie: Sfinţii Arhangheli MIHAIL şi GAVRIIL. Tradiţii şi superstiţii despre sărbătoarea îngerilor
Tot el este cel care a venit şi l-a întărit pe Iosua, fiul lui Navi, înainte de începerea cuceririi Canaanului.
Cât despre Sfântul Arhanghel Gavriil, acesta este binevestitorul Naşterii Domnului şi al celui mai important prooroc: Sfântul Ioan Botezătorul.
Tot Sfântul Arhanghel Gavriil a vestit naşterea Fecioarei Maria. El a hrănit-o pe Preasfânta Născătoare de Dumnezeu în Sfânta Sfintelor.
În Minei se precizează că există mărturii cum că Sfântul Arhanghel Gavriil este cel care a prăvălit piatra de la uşa mormântului Mântuitorului şi a şezut deasupra ei.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News