Connect with us
Advertisement

Actualitate

Festivalul Internațional Întregalde Folk: Recitaluri cu artiști consacrați, ateliere, concurs de interpretare cu premii de peste 800 de euro

Publicat

Patru zile cu muzică de calitate, activități interesante în natură, aer curat, o priveliște superbă și multă relaxare și voie bună. Asta propune cea de-a doua ediție a Festivalului Internațional „Întregalde Folk”, desfășurat între 9 și 12 iulie, în satul Ivăniș din comuna Întregalde, județul Alba.

Concerte cu artiști consacrați, concurs de interpretare cu premii de peste 800 de euro, minicursuri de cules ciuperci și plante medicinale, de copt pupuri, de chitară sau tobe, dar și discuții despre justiție sau prim ajutor și jocuri de echipă sunt doar câteva dintre activitățile de care se vor putea bucura cei care vor participa la festival.

Festivalul a fost prezentat marți, 1 iulie 2014, într-o conferință de presă, de către organizatorii Stelian Maria din Suedia – director și sponsor al festivalului, Alexandra Onița – director artistic al festivalului și Daniel Oprița – artist invitat la festival.

Festivalul „Întregalde Folk” a ajuns în acest an la cea de-a doua ediție, se desfășoară în natură, pe un teren aflat în proprietatea familiei organizatorilor. Festivalul este finanțat integral de către artistul Stelian Maria, iar suma aproximativă alocată evenimentului este de 30.000 lei.

Ideea de bază a organizării festivalului, potrivit organizatorului principal, este susținerea acestui gen de muzică, dar și a comunității locale, care are oportunitatea de a câștiga bani din vânzarea produse sau închirierea camere pentru cei care vor veni la festival.

„Când am văzut acel teren am spus <Wow, aici trebuie organizat ceva>. Până anul trecut, acolo era o plantație de cartofi. S-a renunțat la cartofi pentru acest festival. […] Nu am pornit de la ideea de a face bani. Vrem să facem o tabără internațională a trubadurilor, iar de anul viitor avem în vedere și un concurs de poezie. Vrem să îi sprijinim pe localnici, dar și pe tinerii artiști, pentru care am pregătit un concurs cu o mulțime de premii”, a spus Stelian Maria.

„Facem acest festival din prietenie, ne propunem să strângem cât mai mulți oameni într-un loc, să ne cunoaștem, să ne bucurăm de natură și de muzică. Ne propunem să sprijinim și comunitatea locală, care poate are de câștigat dacă în zonă vor veni câteva sute de oameni care vor cumpăra câte ceva de la ei, sau chiar se vor caza la ei”, a spus Alexandra Onița, director artistic al festivalului.

Artiștii invitați la ediția din acest an a „Întregalde Folk”

Artiștii invitați anul acesta în festival, cu recitaluri, sunt: Glenn Silverious John – Pakistan, Mario Ovidiu Madius – Suedia, Magda Pușkaș, Emeric Imre, Walter Dionisie, Raluca Cismaru, Tituș Constantin și Iulia Em (laureați ai festivalului „Om Bun” de la București), Adi Mitescu, Puiu Bretoiu și Daniel Opriță din Teiuș, trupa Alergic din Sebeș, Nelu Pitic, Daniel Julean și prietenii – Arad, Buido Show Zoltan, Cristi Dănileț – judecător la CSM, Cătălin Stepa, Nicu Zotta – Arad, Felicia Pop – Alba Iulia, Stelian Maria – Suedia, Oana Dragomir – Arad, Flaviu Tuliciu – Baia Mare, Denisa Moga – marea câștigătoare a ediției 2013 a Întregalde Folk, Cristi Bordaș și Laura Gașpar – Arad și Fășangii de la Cetea – trupă de dans tradițional.

Concurs de interpretare cu premii de peste 800 de euro

În cadrul festivalului va fi organizat și un concurs de folk, adresat în principal tinerilor, dar deschis oricărui doritor, cu premii de peste 800 de euro.

Principalele premii sunt: – Premiul mare „Întregalde Folk” – 300 euro

– Premiile secondare „Tatiana Stepa”, „Florian Pittiș”, „Vali Sterian”, „Alexandru Zărnescu”, fiecare în valoare de 100 de euro

– Premiul „Cel mai bun instrumentist” – un amplificator pentru chitară

– Premiul special al juriului – 90 euro

– Premiul pentru cel mi tânăr concurent – 65 euro

La concursul de interpretare poate participa orice pasionat de muzică, care cântă individual sau în trupă, indiferent de vârstă. Înscrierile se fac până în data de 9 iulie, ora 13.00, la adresa de email alina.musatoiu@gmail.com, sau direct la fața locului, fără nicio taxă de înscriere.

Programul, pe scurt

În prima zi a festivalului, miercuri, 9 iulie, va avea loc o preselecție a participanților la concurs, din care vor fi aleși 20 de artiști. Joi și vineri, aceștia vor deschide programul evenimentelor cu recitalurile lor, după care pe scenă vor urca artiștii invitați în festival, care vor susține concerte. Sâmbătă, vor avea loc doar concerte cu artiștii invitați, iar juriul, al cărui președinte este artistul Mario Ovidiu Madius din Suedia, va acorda premiile.

Activități în natură și jocuri de echipă

În plus, în timpul fiecărei zile a festivalului, participanții vor avea ocazia de a participa la o mulțime de activități inedite și variate, cum ar fi workshop-uri de chitară cu Adi Mitescu sau tobe cu Puiu Bretoiu, discuții pe teme de justiție „Judecător printre oameni” cu Cristi Dănileț – judecător la CSM, copt pupuri și pâine la cuptor cu Nana Milie – localnică din Ivăniș, cules de ciuperci cu Anca Maria și cules de plante medicinale pentru ceai, cu Alina Mușătoiu.

„Prima ediție a festivalului a mers pe ideea unei întâlniri între prieteni, prieteni care ne-au ajutat să facem mult mai multe decât am fi reușit prin intermediul sponsorilor. Asta ne-a dat curaj să continuăm și iată-ne, așadar, la ediția nr. 2. Ne-am propus să facem o tabără folk internațională, unde experiența să fie pasată, ca o minge de fotbal, de la artist la artist. Vrem să promovăm în primul rând tinerele talente, deoarece de acolo trebuie să începem dacă vrem ca muzica și poezia să dăinuie. Cu toate acestea, festivalul nostru are porțile și brațele deschise pentru toată lumea”, a spus Stelian Maria, principalul organizator și sponsor al festivalului.

De asemenea, în  incinta festivalului participanții vor avea la dispoziție echipamente pentru jocuri de echipă – badminton și Kubbspelet – un joc tradițional suedez, datând de pe vremea vikingilor.

Pentru intrare și câteva servicii în cadrul festivalului, se vor percepe taxe, iar banii colectați vor fi folosiți pentru a completa valoarea premiilor.

Prețuri: Acces festival – 5 lei/zi, campare – 10 lei/noapte, parcare pe platoul festivalului – 5 lei/zi, mâncare la cazan – 5 lei porția, cafea – 1 leu paharul.

În incinta festivalului va fi amenajat și un punct de prim ajutor, coordonat de Daniel Oprița, și un spațiu privat cu dușuri portabile.

Accesul până la locul festivalului se poate face cu mașina (chiar până în satul Ivăniș, la festival) sau cu autobuzul până în Întregalde, iar restul de 4 km până în Ivăniș se parcurg pe jos.

Festivalul „Întregalde Folk” a strâns, la prima sa ediție, în 2013, aproximativ 450 de oameni, iar anul acesta organizatorii estimează un număr dublu de participanți.

Vedeți mai jos câteva imagini de la prima ediție a festivalului:

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

2 Comentarii

2 Comentarii

  1. Yo

    marți, 01.07.2014 at 16:35

    Flaviu Tuliciu este din Baia Mare, e de al nostru 😀

  2. dan suciu

    miercuri, 09.07.2014 at 15:02

    In sfarsit un festival organizat din sponsorizare, nu pe bani publici! Un festival care are un concept excelent, un program bine gandit, care implica comunitatea nu se foloseste de ea doar pentru decor!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement