Connect with us
Advertisement

Actualitate

A crescut cu 60 la sută numărul firmelor care nu mai plătesc contribuțiile pentru angajați. De ce s-au înmulţit restanţele

Publicat

angajatori În ultimul an și jumătate, numărul firmelor care nu au dat la timp banii pentru contribuţiile de sănătate, pensie ori şomaj ale salariaţilor a crescut cu peste 60 la sută. Restanţele au crescut după ce aceste fapte nu mai sunt încadrate ca evaziune fiscală. Aşa că patronii nu mai merg la închisoare, ci plătesc o amendă.

Dacă angajatorul nu achită la timp şi corect contribuţiile către bugetul de sănătate, pensie şi şomaj, salariaţii au de suferit. Se pot trezi că li se calculează o pensie mai mică sau că nu pot beneficia de servicii medicale la stat.

Contribuţiile de asigurări nu erau plătite, societăţile respective poate funcţionau un an sau doi, generau profit, apoi intrau în insolvenţă, iar persoanele care au lucrat în acele instituţii pur şi simplu nu aveau niciun drept, nu le era recunoscut niciun drept de asigurări sociale, de şomaj, fiindcă firma angajatoare nu plătea”, declară Adrian Cuculis, avocat.

Numărul cazurilor în care firmele şi-au încalcat obligaţiile de virare a contribuţiilor sociale este în creştere rapidă. Asta după ce, de la jumătatea anului 2015, reţinerea impozitelor şi contribuţiilor şi neplata acestora în termen de 30 de zile de la scadenţă nu se mai pedepseşte cu închisoarea. Cu alte cuvinte, nu reprezintă faptă de evaziune fiscală.

La bugetul pentru pensii, restanţele au ajuns la peste 14 miliarde şi jumătate de lei în septembrie anul trecut, faţă de 2 miliarde de lei, cât erau în septembrie 2015. Şi numărul datornicilor a crescut la 116.000 de datornici, faţă de puţin peste 70.000 de datornici în 2015.

La bugetul pentru asigurările de sănătate, restanţele au crescut de peste 6 ori, la aproape 4 miliarde de lei, în condiţiile în care numărul datornicilor a crescut cu peste 48.000.

S-a mărit şi numărul firmelor care au restanţe la plata contribuţiilor pentru şomaj. Cele mai recente date ale ANAF arată că peste 112.000 de firme sunt în această situaţie, cu datorii totale de peste un miliard de lei.

Fostul Guvern voia să reincrimineze neplata la timp a contribuţiilor, pentru că această practică afectează angajaţii şi bugetul, însă noul şef de la Finanţe spune că e nevoie de o lege a evaziunii fiscale modernă.

Această lege trebuie să ţintească recuperarea banilor cuveniţi la bugetul de stat şi nu neapărat pedepsirea persoanei care se face vinovată de evaziune”, declară Viorel Ştefan, ministrul Finanţelor.

În cazul în care doriţi să aflaţi dacă angajatorul este la zi cu plata contribuţiilor, atunci puteţi să vă verificaţi situaţia la ANAF sau pe site-ul instituţiei. Pentru asta, aveţi nevoie de un cont în Spaţiul Privat Virtual.

Verifică AICI dacă angajatorul a plătit contribuțiile

Bugetul asigurărilor sociale de stat (CAS)

Anul 2015: 70.148 datornici (2 mld. lei restanţe)

Anul 2016: 116.282 datornici (14,7 mld. lei)

Bugetul asigurărilor sociale de sănătate (CASS)

Anul 2015: 67.375 datornici (643 mil. lei)

Anul 2016: 115.536 datornici (3,9 mld. lei)

Bugetul asigurărilor pentru șomaj

Anul 2015: 56.931 datornici (88 mil. lei)

Anul 2016: 112.829 datornici (1,1 mld. lei)

sursa: digi24.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement