Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

A început sezonul de schi. Pârtiile de pe Domeniul Şureanu, pregătite să primească turiştii. La Arieșeni, în sfârșit, a nins

Publicat

Iubitorii sporturilor de iarnă pot să îşi lustruiască schi-urile şi snowboard-urile, deoarece pe Domeniul Schiabil Şureanu a nins. Miercuri dimineaţa, stratul de zăpadă măsura aproximativ 7-8 centimetri, pe drumul dintre Oaşa şi Şureanu. Zonele destinate practicării sportului alb în judeţul Alba au făcut obiectul unor investiţii importante, în ultimul timp, iar acum sunt pregătite să primească turiştii. Singurul impediment îl reprezintă încă drumurile greu accesibile, în anumite zone, dar putem spune că, turiştii se află doar la o ninsoare distanţă de pârtiile din judeţul Alba.

Ce oferă Domeniul Schiabil Şureanu

Domeniul Schiabil Şureanu este situat la cea mai mare altitudine din ţară, la 1.900 de metri. Schiorii au aici la dispoziţie şapte pârtii cu diferite grade de dificultate şi lungimi. Cea mai lungă dintre pârtii, de 1.700 de metri are grad de dificultate uşor, porneşte de la altitudinea de 1.825 de metri şi ajunge la 1.650 de metri.

Două pârtii au aceeaşi lungime, 1.200 de metri şi aceeaşi altitudine de plecare, 1.900 de metri. Una are grad de dificultate ridicat, iar cealaltă este medie. O a patra pârtie, în lungime de 800 de metri, este de grad mediu, iar alte două pârtii, care au fiecare lungimea de 650 de metri sunt de asemenea medii ca grad de dificultate. Cea mai scurtă dintre pârtii, de 600 de metri are grad uşor de dificultate, pleacă de la 1.825 de metri şi coboară la 1.750 de metri.

Administratorii domeniului schiabil au anunţat că, în vacanţa elevilor, respectiv în săptămâna 31 ianuarie – 6 februarie, instalaţiile vor funcţiona zilnic, între orele 10.00 şi 16.00. De asemenea, aceştia au precizat că în zonă au mai apărut câteva unităţi de cazare. Cei care doresc să îşi prelungească sejurul pot afla numele de telefon la care pot face rezervare de pe pagina de internet a Domeniului Schiabil Şureanu (www.schisureanu.ro).

O mare parte dintre casele de vacanţă existente la Luncile Prigoanei, la cinci kilometri de pârtii, au fost transformate de către proprietari în locuri de cazare cu regim de pensiune, iar unele au şi posibilităţi de servire a mesei. Sunt în amenajare două hoteluri şi zece pensiuni la Luncile Prigoanei şi alte trei la Poarta Raiului. Hotelurile au o capacitate de cazare de aproximativ 150-200 de persoane.

Domeniul schiabil Şureanu se află la 82 de kilometri de Sebeş şi la doar trei kilometri de Poarta Raiului. Muntele Şureanu este situat în extremitatea sudică a judeţului Alba, aproape de limita cu Sibiu şi Vâlcea.

Proiecte de dezvoltare a turismului pe Valea Sebeşului

Pârtiile sunt doar o parte din marele proiect de dezvoltare a turismului pe Valea Sebeşului. Consiliul Judeţean Alba, în colaborare cu primăriile din Săsciori, Şugag, Cugir şi Pianu de Jos vor extinde proiectul pentru a pune în valoare monumentele naturale deosebite din zonă. Poarta Raiului, Vârful Şureanu, Luncile Prigoanei, Lacul Şureanu şi Lacul Oaşa sunt doar câteva din minunile naturii care vor fi promovate pentru turism. De altfel, investiţii importante au făcut în zonă, în afara întreprinzătorului Ionuţ Popa, şi SDE Electrica Alba, prin extinderea reţelei de electrificare până la Luncile Prigoanei, respectiv Poarta Raiului, în cadrul unui proiect mai mare, de 2 milioane de euro, dar şi oameni de afaceri, ca patronul „Grup Corint”, Dan Sabău antreprenorul general al lucrarilor din Cetatea Alba Iulia, care a demarat construcția unor hoteluri de cazare. Cu toate acestea, drumul de urcare până în zona Şureanu, de la barajul Oaşa rămâne unul anevoios, neasfaltat şi deteriorat în mare parte de utilajele de transport forestier ce utilizează frecvent această cale de acces .

Zăpadă şi la Arieşeni

Zona „tradiţională” pentru practicanţii sporturilor de iarnă,  reprezentată de pârtiile de schi de la Arieşeni a „primit” precipitaţii sub formă de ninsoare, joi dimineaţa stratul fiind de aproximativ 10 centimetri, iar spre seară, 30 cm.

În zona Vârtop, Pârtia Mare (1.000 metri) şi Piatra Grăitoare (1.340 m) au sistem de iluminare nocturnă, iar urcarea se asigură cu teleschiul, în cazul pârtiei Mari şi telescaun, la Piatra Grăitoare. Ultima cursă cu telescaunul este în jurul orei 19.50, capacitatea acestuia fiind de 1.400 de persoane pe oră.

Spaţiile de cazare sunt numeroase şi variate, în funcţie de buzunarul şi aşteptările fiecăruia. Felurile de mâncare tradiţională sunt o altă atracţie a zonei, de la balmoş şi sarmale, până la plăcinte cu brânză sau ţuică de casă, toate produsele sunt recomandate cu căldură de oamenii locului, care se întrec în ospitalitate şi diversitatea condiţiilor de cazare. Preţurile sunt accesibile, între 40 şi 140 de lei pe noapte.

Arieşeni este situată la graniţa a dintre judeţele Alba şi Bihor, la distanţă de 116 km de Oradea, 119 km de Turda şi 100 km de Alba Iulia, pe DN 75. Drumul este asfaltat și în general foarte bine întreținut.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax