Connect with us
Advertisement

Economie

A intrat în vigoare noul regulament de cadastru și carte funciară. Care sunt modificările. DOCUMENT

teren agricol

Publicat

Noul Regulament de recepție și înscriere în evidențele de cadastru și carte funciară a intrat în vigoare din 14 februarie, anunță ANCPI.

Potrivit Agenției Naționale de Cadastru și Publicitate Imobiliară (ANCPI), noul regulament aduce schimbări importante în fluxul de lucru din cadrul oficiilor de cadastru și publicitate imobiliară.

Citește și Se modifică regulile la înscrierea în evidențele de cadastru și carte funciară. O semnătură, eliminată din documente

Printre acestea se află semnarea de către inspector sau de către inginerul-șef a încheierilor de carte funciară emise ca urmare a soluționării cererilor de înscriere/reexaminare înregistrate pe fluxul integrat.

Altă noutate este înregistrarea în sistemul integrat de cadastru și carte funciară a imobilelor înscrise în cărțile funciare deschise conform Decretului-lege nr. 115/1938, pentru unificarea dispozițiilor privitoare la cărțile funciare prin intermediul a două documentații cadastrale distincte, respectiv:

  • documentație cadastrală de primă înregistrare
  • documentație cadastrală de înregistrare în planul cadastral, în cazurile expres prevăzute de lege.

Recepția planului topografic pentru terenurile scoase din circuitul agricol sau fondul forestier

De asemenea, oficiile teritoriale fac recepția planului topografic cu evidențierea suprafețelor solicitate pentru scoaterea definitivă sau temporară din circuitul agricol sau din fondul forestier național și a planului de situație necesar la redarea în circuitul agricol, a precizat Hajnalka Ildiko Vig, președinte-director general al ANCPI.

Principalele reglementări vizate de noul regulament:

  • procedura de lucru pentru înregistrarea cererilor de recepție și/sau înscriere online în sistemul integrat de cadastru și carte funciară și pentru comunicarea documentelor emise ca urmare a soluționării acestora
  • procedura de lucru pentru înregistrarea în sistemul integrat de cadastru și carte funciară a imobilelor situate în zona de aplicare a Decretului-lege nr. 115/1938, respectiv introducerea documentației cadastrale de înregistrare în planul cadastral
  • semnarea de către inspector sau de către inginerul-șef a încheierilor de carte funciară emise ca urmare a soluționării cererilor/cerilor de reexaminare înregistrate pe flux integrat de cadastru și carte funciară
  • procedura de lucru privind anularea numerelor cadastrale
  • înscrierea imobilelor din fondul forestier național și ale imobilelor supuse exproprierii
  • efectuarea unor operațiuni de notare și de radiere în/din cartea funciară
  • clarificarea unor aspecte referitoare la construcțiile care se reprezintă pe PAD și se înscriu în sistemul integrat de cadastru și carte funciară
  • procedura referitoare la recepția de către oficiile teritoriale a planului topografic cu evidențierea suprafețelor solicitate pentru scoaterea definitivă sau temporară din circuitul agricol/scoaterea definitivă sau temporară din fondul forestier național și a planului de situație necesar la redarea în circuitul agricol
  • tipurile de lucrări care se recepționează de către Centrul Național de Cartografie și conținutul documentațiilor referitoare la lucrările de specialitate utilizând scanarea laser și a celor din domeniul fotogrammetriei.

Modificările au fost făcute prin Ordinul nr. 600/2023 pentru aprobarea Regulamentului de recepţie şi înscriere în evidenţele de cadastru şi carte funciară, intrat în vigoare din 14 februarie.

Regulamentul cuprinde procedurile de lucru privind înscrierea în evidenţele de cadastru şi carte funciară a imobilelor, avizarea şi recepţia lucrărilor de specialitate.

Aceste proceduri se aplică persoanelor fizice şi juridice care execută lucrări de specialitate. De asemenea, sunt obligatorii şi pentru oficiile teritoriale, respectiv angajaților acestora cu atribuţii de avizare, recepţie şi înscriere a imobilelor în cartea funciară.

Sistemul integrat de cadastru şi carte funciară include evidenţa tehnică, economică şi juridică a imobilelor din aceeaşi comună, oraş sau municipiu.

Vezi integral: Regulament cadastru_M.O. 14 feb

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. Ion

    luni, 20.02.2023 at 23:00

    am voie sa chem an judecată pe inspector daca șanț doua măsurători cadastrale diferite peste un anscris an CF.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement