Connect with us
Advertisement

Actualitate

Absolvenții de şcoli profesionale își găsesc joburi cu salarii de două ori mai mari față de cei cu facultate

locuri munca

Publicat

Un electrician proaspăt absolvent de şcoală profesională se angajează cu un salariu brut de minim 3.500 – 4.000 de lei pe lună, în timp ce un absolvent de facultate primeşte imediat după terminarea cursurilor oferte de muncă la nivelul salariului lunar minim brut pe economie, de 2.230 de lei, potrivit declaraţiilor unor antreprenori participanţi la seria de conferinţe „Pactul pentru Muncă”, organizate de Confederaţia Naţională pentru Antreprenoriat Feminin (CONAF).

Potrivit unui comunicat al confederaţiei, preşedintele CONAF, Cristina Chiriac, a solicitat, în cadrul conferinţei „Pactul pentru Muncă”, dezvoltarea şcolilor profesionale şi a criticat transformarea claselor profesionale în clase de liceu teoretic.

„Cred că este important să reînvăţăm că meseria este brăţară de aur şi că şcolile profesionale tehnice nu sunt doar pentru cei cu media 5, că poţi să înveţi o meserie respectabilă, bine remunerată în ţara ta. Să nu uităm că dintotdeauna meseriile au susţinut naţia, contribuind la dezvoltarea durabilă a ţării. În acest sens, trebuie asigurate criterii de bune practici, cum ar fi flexibilizarea, respectiv asigurarea condiţiilor pentru implementarea unor modele variate de abordare la nivel naţional, nicidecum transformarea claselor de la profesională în clase de liceu. Avem nevoie de un sistem centrat pe nevoile elevilor şi angajatorilor, un sistem care să pună accentul pe oferirea de şanse tinerilor indiferent de categoria socială, de a se califica într-o profesie care să le aducă beneficii şi satisfacţie pe termen lung şi pe interesele angajatorilor de a avea acces la forţa de muncă bine calificată, cu competenţe specifice solid asimilate”, a comentat Cristina Chiriac.

Conform Institutului Naţional de Statistică, în ultimii zece ani, populaţia şcolară din România a înregistrat o scădere de peste 30%. În anii ’90, peste 300.000 de elevi urmau cursurile unei şcoli profesionale, în timp ce în anul şcolar 2019/2020 numărul acestor elevi era de doar puţin peste 100.000, adică de aproximativ trei ori mai puţin faţă de acum trei decenii, se precizează în comunicatul CONAF.

„Dacă la începutul anilor ’90 şcolile şi universităţile din România numărau peste 5 milioane de elevi şi studenţi, în acest an şcolar numărul acestora a ajuns la 3,5 milioane. Din rândul elevilor claselor I-XII au dispărut aproape 1,5 milioane, un declin dramatic al cifrei populaţiei şcolare. Imediat după Revoluţie, erau peste 4 milioane de elevi, din care, în învăţământul primar şi gimnazial, mai mult de jumătate, iar în cel liceal aproape un milion. A crescut, în schimb, numărul de studenţi: de la circa 200.000 în 1990 la peste 500.000 studenţi în prezent”, spune în comunicatul CONAF.

sursă: Agerpres

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. pilu

    marți, 04.08.2020 at 13:30

    Pai cum sa angajezi habarnisti cu facultate facuta pe bani, care nu au nici notiuni elementare.
    Cineva a vrut sa angajeze un contabil si anuntat postul. Au venit mai multi.
    Primul este intrebat cat face 7×3 ? Raspunde 22. Bine, urmatorul.
    Iese omul afara si scoate telefonul si constata ca face 21.
    Dupa o saptamana este sunat si i se comunica ca a reusit. Omul curios intreaba, cum de s-au stabilit la el?
    I se raspunde : Ati fost cel mai aproape de adevar !

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement