Connect with us
Publicitate

Actualitate

Acasă, „la mama”: Tinerii români stau cu părinţii până la 30 de ani. Ce arată statisticile Eurostat

Publicat

pe canapeaua mamei Majoritatea tinerilor din România stau cu părinţii până în preajma vârstei de 30 de ani. Sunt concluziile desprinse din statistici Eurostat, care arată că în această situaţie sunt 75% dintre băieţi şi 50% dintre fete. Dacă tinerii motivează că nu-şi permit financiar să se întreţină singuri în propria locuinţă, specialiştii avertizează că părinţii sunt cei care sunt prea protectori cu copiii.

Am putea spune că trăim vremuri grele, în sensul în care un tânăr din România nu găseşte foarte uşor un job pe măsura pregătirii sau măcar care să-i asigure un trai decent. Iar investiţia într-o locuinţă, fie şi ea cu chirie, poate reprezenta, în unele cazuri, un lux.

Dacă în Bucureşti, cheltuielile înseamnă cel puţin 250 euro lunar, la care se mai adaugă banii de mâncare şi facturile curente, diferenţa un este foarte mare în oraşele de provincie.

Iar ca să poţi accesa un credit imobiliar pentru cumpărarea unei locuinţe, condiţiile de venituri nu pot fi îndeplinite, în multe cazuri.

„Tinerii îşi doresc de la început să aibă un job foarte bine plătit şi pe o poziţie înaltă. Prea puţini dintre ei acceptă voluntariat, poziţii de junior, poziţii de internship în companii, pentru că ei consideră că odată ce au terminat o facultate sunt eligibili pentru o poziţie de manager”, afirmă Corina Diaconu, specialist în resurse umane, citat de Digi24.ro.

Astfel, tinerii români însă sunt la coada clasamentului când vine vorba despre independenţa financiară. Conform unui studiu Eurostat, fetele se mută de acasă în jurul vârstei de 26 de ani, în timp ce băieţii pleacă şi mai târziu, pe la 30 de ani.

“Există mai multe motivaţii: una dintre cele mai importante este părintele dominator, care are un comportament toxic faţă de copil, în sensul hiperprotecţiei. Dacă vorbim despre comportamente adecvate de grijă la 10 ani, aceleaşi sunt păstrate, nenegociate, şi la 20 şi la 30 de ani, astfel încât tânărul nu este încurajat să fie independent şi autonom, ci dimpotrivă, să rămână sub aripa ocrotitoare a părinţilor, care ştiu mai bine ce au de făcut pentru el”, este de părere Cristina Fulop, psiholog.

O atitudine care se reflectă în statisticile europene. Media tinerilor de până la 30 de ani fără un loc de muncă este de 33,6 procente. Faţă de Luxemburg, unde procentul este de 19%, în România peste 35% dintre tineri au dificultăţi în găsirea unei slujbe.

sursa: digi24.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate