Connect with us
Publicitate

ABRUD

Accidentul aviatic din Apuseni: Dosarul penal al operațiunii de salvare a fost clasat. Zeci de persoane din Alba au fost audiate

Publicat

Procurorii militari au decis clasarea dosarului în care mai mulți angajați de la ISU, Jandarmerie, Poliția și Instituția Prefectului din Alba au fost cercetați sub aspectul infracţiunilor de ucidere din culpă şi vătămare corporală în cazul accidentului aviatic care a avut loc în 2014 în munții Apuseni, în urma căruia pilotul Adrian Iovan și studenta Aura Ion și-au pierdut viața. Parchetul Militar a pornit această acțiune pentru a verifica motivele pentru care localizarea și căutările avionului prăbușit în Apuseni a durat câteva ore. La ISU Alba primele informații oficiale despre prăbușirea avionului au fost primite la ora 16:07 , iar localizarea accidentului, pe muntele Petreasa, la ora 21:15.  Misiunea de salvare a fost declanșată din acel moment.

Accidentul a scos la iveală deficiențe în sistemul național de a gestiona situații de urgență și comunicarea defectuoasă între instituțiile statului ce ar fi trebuit să se implice în misiunea de salvare.

Procurorii Secției parchetelor militare au audiat trei părți civile și 206 martori – persoane de la Ministerul Transporturilor, Ministerul Afacerilor Interne, STS, MApN, Ministerul Sănătății Publice, ROMATSA, spitalele județene din Alba, Bihor și Cluj, Spitalul Municipal Beiuș, Institutul Clinic Fundeni, Spitalul Clinic „Sf. Maria” București, Agenția Națională de Transplant, Școala Superioară de Aviație Civilă, pădurari, salvamontiști, săteni din comunele Horea, Albac, Poiana Horea și Beliș. Aproape 100 de zile puse cap la cap însumează audierile în acest caz.

Procurorii nu au pus sub acuzare vreo persoană, fiind începută urmărirea penală in rem pentru săvârșirea infracțiunilor de neluarea măsurilor legale de securitate și sănătate în muncă și nerespectarea măsurilor legale de securitate și sănătate în muncă, ucidere din culpă, vătămare corporală din culpă și neglijență în serviciu.

O parte din dosar a fost disjunsă către Secţia de urmărire penală şi criminalistică din Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, fiind vorba de cea care vizează acţiunile personalului Romatsa şi la îngrijirile medicale acordate, informează News.ro.

Procurorii militari au dispus clasarea dosarului accidentului aviatic din Apuseni sub aspectul infracţiunilor de ucidere din culpă şi vătămare corporală din culpă referitor la activitatea militarilor din cadrul Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU) şi inspectoratelor pentru situaţii de urgenţă ale judeţelor Cluj, Alba, Mureş şi Bihor, Serviciului de Telecomunicaţii Speciale, Inspectoratului General al Jandarmeriei Române şi inspectoratelor de jandarmi ale judeţelor Cluj şi Alba, Ministerului Apărării Naţionale, inclusiv a ministrului de resort, a lucrătorilor din inspectoratele de poliţie ale judeţelor Cluj şi Alba, respectiv a lucrătorilor din structura de conducere a Ministerului Afacerilor Interne, inclusiv a ministrului de resort, precum şi a prefecţilor judeţelor Cluj şi Alba, respectiv a primarilor, viceprimarilor, consilierilor etc. din comunele judeţelor Cluj şi Alba, corespunzătoare zonei în care se presupunea că s-a produs accidentul aviatic.

Procurorii precizează că acţiunile sau inacţiunile acestora nu au reprezentat o cauză care să ducă la accidentul aviatic, respectiv la moartea pilotului Adrian Iovan şi a studentei Aura Ion.

De asemenea, a fost dispusă clasarea cauzei sub aspectul infracţiunii de neglijenţă în serviciu în ceea ce priveşte activitatea angajaţilor IGSU şi a inspectoratelor pentru situaţii de urgenţă Cluj, Alba, Mureş şi Bihor, STS, Inspectoratului General al Jandarmeriei Române şi inspectoratelor de jandarmi ale judeţelor Cluj şi Alba, MApN, inclusiv a ministrului de resort, a lucrătorilor din inspectoratele de poliţie ale judeţelor Cluj şi Alba, respectiv a lucrătorilor din structura de conducere a MAI, inclusiv a ministrului de resort, precum şi a prefecţilor judeţelor Cluj şi Alba, respectiv a primarilor, viceprimarilor, consilierilor etc. din comunele judeţelor Cluj şi Alba, a comandantului Institutului Medico-Militar şi a comandantului Direcţiei Medicale din cadrul Ministerului Apărării Naţionale şi a secretarului de stat în cadrul MAI şi şef al Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă. Potrivit procurorilor, în activitatea acestora nu au existat încălcări ale îndatoririlor de serviciu.

„De asemenea, a fost dispusă clasarea cauzei sub aspectul infracţiunilor prev. de art. 349 C.pen. şi art. 350 C.pen., s-a apreciat că a fost vorba de un accident în afara muncii, conform art.2 pct. 11 din Normele metodologice de aplicare a prevederilor Legii securităţii şi sănătăţii în muncă nr. 319/2006, aprobată prin Hotărârea Guvernului nr. 1425/2006, cu modificările şi completările ulterioare, nefiind întrunite elementele de tipicitate ale acestor infracţiuni”, mai arată Ministerul Public.

Procurorii militari au dispus disjungerea cauzei şi declinarea competenţei de soluţionare către Secţia de urmărire penală şi criminalistică din Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie cu privire la acţiunile/inacţiunile celor doi membri ai echipajului de zbor de pe aeronava tip BN – 2A-27, înregistrată sub nr. YR-BNP, aparţinând Şcolii Superioare de Aviaţie Civilă, în care se aflau pilotul Adrian Iovan şi studenta Aura Ion, atât în faza de pregătire a zborului, cât şi în faza de zbor, activitatea de dirijare şi control a zborului de către controlorii de trafic aerian de la ACC Bucureşti – ROMATSA, activitatea lucrătorilor ROMATSA, a membrilor Comitetului Ministerial condus de ministrul Transporturilor şi a lucrătorilor Centrului Operativ pentru Situaţii de Urgenţă de la acelaşi minister, în legătură cu modul de gestionare a acţiunilor de localizare şi determinare a zonei de căutare şi salvare a victimelor accidentului aviatic, după prăbuşirea avionului, dar şi referitor la îngrijirile medicale acordate şi la respectarea procedurilor prevăzute în Ghidul de resuscitare – 2010 de către medicii civili în ceea ce priveşte încetarea manevrelor de resuscitare şi declararea decesului victimei.

Pilotul Adrian Iovan şi studenta Aura Ion şi-au pierdut viaţa după ce un avion de mici dimensiuni la bordul căruia se afla un echipaj medical a aterizat forţat, la 20 ianuarie 2014, într-o zonă din Munţii Apuseni, la peste 1.400 de metri altitudine, la graniţa judeţelor Cluj şi Alba.

La bord se mai aflau copilotul Răzvan Petrescu şi patru medici – Radu Zamfir de la Spitalul Fundeni, Valentin Calu de la Spitalul Elias, Cătălin Pivniceru de la Spitalul „Sf. Maria” şi Sorin Ianceu de la Spitalul Municipal din Beiuş, judeţul Bihor. Echipa medicală mergea la Oradea, unde urma să preleveze ficatul de la un donator care suferise un accident vascular cerebral.

O expertiză de 1300 de pagini în cazul accidentului aviatic din munții Apuseni, arată că tragedia putea fi evitată. De doi ani a avut nevoie expertul Virgil Clapon ca să ajungă la o concluzie certă în acest dosar – fiind vorba despre unul dintre cele mai ciudate accidente aviatice din istoria post-decembristă. După mai bine de 4 ani  de la tragedie, expertul a ajuns la concluzia că tragedia putea fi evitată.

Cauzele despre care acesta vorbește într-un document de 1300 de pagini se referă nu numai la o eroare umană, ci și la probleme tehnice- informează PRO TV. Documentul a fost făcut public dar procurorii militari care investighează cazul vor trebui să îl aducă la cunoștința rudelor victimelor.

În 2016, procurorii Sectiei Parchetelor Militare au cerut o nouă expertiză, pentru a stabili momentul in care avionul a pierdut contactul cu turnul de control. Anchetatorii au vrut să afle cum și când s-a rupt antena transmițătorului avionului, prin care pilotul ținea legatura cu turnul de control și cu ajutorul careia salvatorii ar fi putut localiza avionul.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. adevarul e 1

    marți, 21.08.2018 at 15:36

    la isu alba a fost o balba generala…despre ce vorbim??
    astia nu au respectat ce trebuia respectat si asa s-a creat haosul.aici sunt vinovatii…pt ca nu sunt pompieri adevarati in functii importante ci s-a umplut de man isti care nu inteleg prea mult din ce se intampla.
    daca nu ii gaseau padurarii nu ii gaseau cei de la isu alba nici a doua zi.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax