Connect with us
Publicitate

Actualitate

Acord semnat de Ministerul Educaţiei Naţionale şi sindicatele din învăţământul preuniversitar: Aproape 40.000 de dascăli vor rămâne în sistem

Publicat

Ministerul Educaţiei Naţionale şi sindicatele din învăţământul preuniversitar au semnat, luni seară, un acord prin care au agreat o serie de măsuri şi direcţii de acţiune comune. Preocuparea principală a fost clarificarea situaţiei educatorilor şi învăţătorilor, care, pentru a-şi păstra postul, ar fi trebuit să urmeze o facultate.

Acordul a fost semnat de ministrul Educaţiei Naţionale, Remus Pricopie, ministrul delegat pentru Învăţământ Superior, Cercetare Ştiinţifică şi Dezvoltare Tehnologică, Mihnea Costoiu, preşedintele Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ, Simion Hăncescu, preşedintele Federaţiei Educaţiei Naţionale, Constantin Ciosu, şi preşedintele Federaţiei „Spiru Haret”, Marius Nistor.

Documentul are drept obiectiv clarificarea situaţiei cadrelor didactice care ocupă funcţiile de educator/educatoare sau învăţător/învăţătoare. „Prevederile art. 247 din Legea nr. 1, intrată în vigoare în luna februarie 2011, scoteau în afara legii funcţiile didactice de educator/educatoare şi învăţător/învăţătoare. Astfel, se anula o tradiţie de un secol a învăţământului românesc, fiind unanim recunoscut faptul că şcoala normală şi, mai târziu, liceul pedagogic au format dascăli de mare valoare, o categorie profesională deosebit de importantă în comunitate. Ca urmare a art. 247 din legea mai sus menţionată, 39.730 de învăţători/învăţătoare şi educatori/educatoare nu se mai regăseau între funcţiile didactice prevăzute de lege şi, mai mult, prin aplicarea ad litteram a prevederilor în vigoare, aceştia se aflau în situaţia de a nu mai putea fi menţinuţi în sistem”, este precizat în comunicatul MEN.

Conform Ministerului Educației Naționale, aplicarea Ordinului ministrului Educaţiei, cercetării, tineretului şi sportului ar fi determinat concedierea unui număr de 16.656 cadre didactice – educatori/educatoare, învăţători/învăţătoare -, întrucât aceştia nu ar mai fi îndeplinit condiţiile prevăzute de lege pentru ocuparea acestor posturi. Această situaţie, creată la mijlocul anului şcolar, ar fi lăsat sute de mii de copii fără dascăli la clasă, se mai arată în comunicatul ministerului.

MEN mai precizează că, prin Ordonanţa de urgenţă (OUG) nr. 92/2012, se reintroduc funcţiile didactice de educatori/educatoare şi învăţători/învăţătoare, reparând astfel o discriminare produsă de Legea nr. 1/2011 şi evitând crearea dezordinii în sistemul de învăţământ.

Potrivit acordului semnat luni seară, se va solicita ca educatoarele şi învăţătoarele să nu aibă studii superioare pentru a rămâne în sistem.

De asemenea, se va solicita Parlamentului României să revizuiască art. 248 al Legii 1/2011 astfel încât acesta să reglementeze situaţia tuturor cadrelor didactice aflate sub incidenţa prevederilor acestui articol.

Potrivit aceluiaşi acord, Ministerul Educaţiei Naţionale şi federaţiile sindicale vor identifica mecanisme şi soluţii de formare iniţială şi de dezvoltare profesională, care să vină în sprijinul celor care doresc să-şi completeze studiile în învăţământul superior.

Sursa: mediafax.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate