Connect with us
Publicitate

Economie

Acţiune de control la cel mai mare asigurator RCA din România: respingeri nejustificate de dosare de daune. Sesizare la Parchet

Publicat

Euroins, cel mai mare asigurător RCA cu 31% cotă de piaţă, cu subscrieri totale anuale de peste 500 mil. euro estimate pentru finalul anului 2022, trece printr-un control dur al Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF).

Controlul va scoate la iveală dacă firma are sau nu nevoie de capital suplimentar, în condiţiile în care a traversat de-a lungul tim­pului multe situaţii dificile în care a trebuit să aducă sume semnificative la capital, potrivit Mediafax.

„Este în curs de desfăşurare o acţiune de control la această societate. Rezultatele controlului vor fi făcute publice în momentul finalizării acestuia, după parcurgerea tuturor paşilor legali.

Până la finalizarea acţiunii, ASF nu poate face publice aspecte cu privire la indicatorii de solvabilitate sau la alţi indicatori care vizează activitatea societăţii“, au spus reprezentanţii ASF pentru ZF.

În ultimii trei ani, ASF a desfăşurat 17 acţiuni de control la societatea Euroins România, ducând la o valoare cumulată a sancţiunilor de peste 16 mil. lei.

De la înfiinţarea ASF până în prezent, piaţa asigurărilor a trecut prin trei falimente mari, cel mai mare din istorie fiind cel al City Insurance.

ASF a sesizat Parchetul

O anchetă recentă a ziarului Libertatea scoate în evidență posibile probleme de solvabilitate la Euroins, compania care deține 31% din piața asigurărilor. Potrivit investigației, compania nu a raportat către Autoritatea de Supraveghere Financiară peste 13.000 de dosare de daună. În urma dezvăluirilor, ASF a făcut o plângere penală împotriva companiei, în timp ce Euroins a precizat că toate raportările către stat au fost corecte.

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a depus o plângere penală, despre situația de la Euro Ins, după ce Consiliul de Conducere a decis în unanimitate acest lucru.

”Autoritatea de Supraveghere Financiară nu comentează aspecte care fac obiectul unor anchete penale sau dosare aflate pe rolul unor instituții sau al unor autorități sau organe de specialitate ale statului.

Dar vreau să menționez că ori de câte ori în urma acțiunilor noastre de supraveghere și de control, în temeiul prerogativelor legale pe care le deține ASF, la momentul în care au rezultat suspiciuni cu privire la o posibilă încălcare a dispozițiilor în materie penală, Autoritatea de Supraveghere Financiară a sesizat până acum și sesizează, dacă va fi cazul, organele competente cu privire la aspectele constatate.

Şi, de altfel, dacă verificat istoricul sancțiunilor pe care le-am dat aceste companii în ultima perioadă în ultimii 2 ani veți vedea incidența măsurilor luate cu privire la această companie”, a spus Daniel Apostol, director de comunicare în cadrul ASF, pentru Antena 3.

Nu este prima dată când Euroins are probleme. În cursul anului trecut, ASF a aplicat o amendă de 419.000 lei, pentru neplata la timp a dosarelor de daună.

„Dezvăluirile din presă au redus posibilitatea de mușamalizare”

„Adevărul e că dezvăluirile din presă au redus posibilitatea de mușamalizare a situației. Suntem sub o mare presiune publică în ASF, am vrea să nu se mai ajungă la încă un caz City, dar pe fondul publicării în ziar și atenției a crescut hotărârea internă de a fi aflat adevărul. Pe de o parte nu ne convine că apărem în presă, conducerea suspectează pe toată lumea, dar pe de altă parte e bine, iar președintele Marcu a spus clar că vom acționa «asumat și tranșant», acestea au fost cuvintele lui. Iar ăsta e un semnal”, a explicat un angajat ASF citat de Libertatea.

”Euro Ins nu are probleme și e stabilă financiar”

Un comunicat al celor de la Euroins, asumat de directorul general Tania Blatnik, informează că societatea nu are probleme de niciun fel și că e stabilă financiar.

”Compania nu a fost niciodată mai puternică din punct de vedere financiar, cum este acum, după procesul de redresare prin care am trecut în timpul mandatului meu.

Este, de asemenea, mai puternică și în ceea ce privește conformitatea transparența cu autoritățile de reglementare, iar faptele vor dovedi acest lucru.

Nu am fost notificați de către Parchet sau orice altă instituție din România cu privire la o pro procedură judiciară”, a comentat CEO Euro Ins România.

Cel mai mare asigurator din România ar respinge nejustificat dosare de daune

Peste 2 milioane de români au maşinile asigurate la Euroins. ASF a sancţionat compania de asigurări Euroins cu amendă de 309.400 lei pentru întârzierea soluţionării cererilor de despăgubire şi a plăţilor datorate clienţilor, nota Mediafax pe 27 ianuarie.

Potrivit anunţului ASF, firma a fost sancţionată pentru încălcarea prevederilor art. 21 alin. 4, alin. 1 şi alin.5 din Legea nr. 132/2017 privind asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto pentru prejudicii produse terţilor prin accidente de vehicule şi tramvaie, cu modificările şi completările ulterioare, relatează ZF.

Art. 21. – Soluţionarea cererii de despăgubire

(1) În termen de 30 de zile de la data înaintării cererii de despăgubire de către asigurat ori de către partea prejudiciată, asigurătorul RCA este obligat: a) fie să răspundă cererii părţii solicitante, formulând în scris o ofertă de despăgubire justificată, transmisă cu confirmare de primire, în cazul în care se dovedeşte răspunderea asiguratului în producerea riscurilor acoperite prin asigurarea RCA, iar prejudiciul a fost cuantificat; b) fie să notifice părţii prejudiciate în scris, cu confirmare de primire, motivele pentru care nu a aprobat, în totalitate sau parţial, pretenţiile de despăgubire.

(4) Despăgubirea se plăteşte de către asigurătorul RCA în termen de 10 zile de la data acceptării ofertei de despăgubire prevăzută la alin. (1) lit. a) sau de la data la care asigurătorul RCA a primit o hotărâre judecătorească definitivă sau acordul entităţii de soluţionare a litigiului cu privire la suma de despăgubire pe care este obligat să o plătească. Documentele care stau la baza cererii de despăgubire sunt stabilite prin reglementări ale A.S.F.

(5) Dacă asigurătorul RCA nu îşi îndeplineşte obligaţiile în termenul prevăzut la alin. (4) sau şi le îndeplineşte defectuos, inclusiv dacă diminuează nejustificat despăgubirea sau întârzie achitarea despăgubirii, acesta este obligat la plata unor penalităţi de 0,2% pe zi de întârziere calculate la nivelul sumei de despăgubire cuvenită sau la diferenţa de sumă neachitată. Plata penalităţilor se face odată cu plata despăgubirii.

Euroins conduce topul companiilor de asigurări după valoarea despăgubirilor plătite pe zona asigurărilor generale, cu peste 1 mld. lei în primele nouă luni din 2022, în creştere cu 27,2%. După plata despăgubirilor, compania a rămas cu 842 mil. lei de gestionat în vederea acoperirii rezervelor tehnice, cedarea în reasigurare şi acoperirea cheltuielilor administrative.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. facsimil

    miercuri, 08.02.2023 at 13:34

    și ?

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate