Actualitate
Acţiuni organizate de SGA Alba cu ocazia Zilei Mondiale a Apei. Lecţii deschise la şcoli şi ecologizarea unor râuri
Sistemul de Gospodărire a Apelor Alba celebrează Ziua Mondială a Apei, alături de administraţiile publice locale, beneficiari ai serviciilor de gospodărire a apelor, unităţi de învăţământ, asociaţii cetăţeneşti, prin mai multe activităţi, organizate în perioada 21-22 martie. Acţiunile se înscriu în contextul desemnării anului 2013 ca “Anul cooperării internaţionale pentru apă”.
Reprezentanţii SGA Alba vor informa, joi, 21 martie, începând cu ora 10.00, publicul larg despre importanţa apei, prin distribuirea de broşuri şi flyere, studenţii de la Universitatea “1 Decembrie 1918” Alba Iulia vor vizita sediul Sistemului de Gospodărire a Apelor, unde li se va prezenta activitatea şi laboratorul de analize. De asemenea, sunt programate simpozioane şi lecţii deschise desfăşurate la Şcoala Gimnazială “Nicodim Ganea” din Bistra, Grădiniţa nr. 9 din Alba Iulia (vineri, 22 martie), dar şi Colegiul “Emil Negruţ” din Turda şi Colegiul “Dr. Ioan Raţiu” din Turda. Vor fi prezentate expoziţii de desene şi picturi la Grădiniţa nr. 9 din Alba şi la sediul SGA Alba şi vor fi desfăşurate acţiuni de ecologizare şi igienizare pe cursurile de apă, de către salariaţii proprii şi împreună cu elevi, administraţii publice locale, beneficiari ai ajutorului social, cetăţeni. Sunt vizate următoarele locaţii: râul Mureş la Alba Iulia, zona podului rutier Partoş; râul Sebeş la Alba Iulia, zona podului rutier Oarda; râul Cugir, intravilan Cugir; râul Valea Geoagiu, intravilan Teiuş; râul Arieş, intravilan Baia de Arieş şi intravilan Cîmpeni; râul Arieş, intravilan Turda; râul Târnava Mare, intravilan Blaj.
În cadrul Conferinţei Naţiunilor Unite asupra Mediului Înconjurător de la Rio de Janeiro a fost adoptată, la 22 decembrie 1992, o hotărâre prin care 22 martie devenea Ziua Mondială a Apei.
În fiecare an, ţările îşi reunesc toate eforturile pentru a marca şi a-şi întări comunicarea în vederea selectării celor mai bune soluţii, ca cea mai însemnată bogăţie a pământului, sufletul său “apa”, să fie cât mai curată şi îndestulătoare pentru toţi cetăţenii lumii.
Având în vedere legătura cu obiectivele de dezvoltare ale deceniului, Ziua Mondială a Apei 2013, din 22 martie, va fi dedicată „cooperării în domeniul apei”, cu scopul de a creşte gradul de conştientizare privind necesitatea de a spori cooperarea internaţională în domeniul apei şi trebuie avute în vedere provocările prezente cu care se confruntă managementul apei, în special în ceea ce priveşte accesul la apă, protejarea resurselor precum şi serviciile oferite. Cooperarea în domeniul apei are dimensiuni multiple, inclusiv aspectele culturale, educaţionale, ştiinţifice, religioase, etice, sociale, politice, juridice, instituţionale şi economice. Mai mult decât atât, pentru a-şi atingerea obiectivelor care trebuie să fie de succes şi de lungă durată, cooperarea în domeniul apei are nevoie de o înţelegere comună a ceea ce sunt nevoile şi provocările în jurul valorilor generate de apă. Construirea unui consens comun privind răspunsurile adecvate la aceste probleme va fi principalul ţel al Zilei Mondiale a Apei în 2013. Obiectivele acestui an sunt legate de sensibilizarea societatăţii, atât asupra potenţialului de cooperare sporită, cât şi asupra provocărilor cu care se confruntă managementul apei, având în vedere creşterea cererii de acces la apă, de protejare a resurselor precum şi serviciile oferite.
De asemenea, Ziua Mondială a Apei ne va oferi o oportunitate de a valorifica impulsul creat de Conferinţa Organizaţiei Naţiunilor Unite privind dezvoltarea durabilă, precum şi de a sprijini formularea de obiective noi, care vor contribui la dezvoltarea resurselor de apă, care sunt cu adevărat durabile.
De Ziua mondială a apei Administraţia Bazinală de Apă Mureş reafirmă importanţa calităţii apelor în raport cu un stil de viaţă sănătos. O apă curată ne oferă şansa la o viaţă mai sănătoasă, dar calitatea vieţii se reflectă şi în comportamentul unei naţiuni faţă de apă şi a fiecăruia dintre noi, în direcţia protejării şi conservării calităţii ei. Calitatea foarte bună a apelor vorbeşte de modul în care o naţiune s-a comportat faţă de apă de-a lungul istoriei sale şi, în acelaşi timp, o responsabilizează în prezent şi în viitor să ducă o politică adecvată, prin politici şi strategii durabile şi integrate de gospodărire a apelor. Calitatea resurselor de apă este din ce în ce mai mult ameninţată de poluare, transmit reprezentanţii SGA Alba.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News