Eveniment
Actualizarea listelor electorale, răsturnată de CCR. Vezi ce declară primarii din câteva localități din Alba
După ce Curtea Constituțională a României a clarificat situația listelor electorale, în sensul că a solicitat Guvernului listele care au fost folosite la referendum și nu actualizarea acestora, Alba24.ro a contactat câțiva primari din Alba, pentru a le cere părerea despre concordanța cu realitatea în listele de pe mesele secțiilor de votare din ziua referendumului. Iată ce au declarat primarii despre acestea și despre rezultatele unei eventuale actualizări.
La Blaj, „listele au fost actualizate din start”
„Listele au fost actualizate din start, am operat toate persoanele decedate, nu a existat niciuna care să nu fie introdusă în baza de date cu actele valabile. Am verificat de dimineață, am reluat toate persoanele decedate de anul acesta, toate sunt operate. Noi le introducem la sfârșitul fiecărei luni, așa e procedura. Dacă trebuie, vom verifica toți anii. Dar să mergem din casă în casă, hai să fim serioși. Acest principiu nu stă în picioare. În final, probabil la noi numărul persoanelor cu drept de vot mai crește cu introducerea celor de 18 ani. Chiar am sesizări în această privință”, susține primarul orașului Blaj, Gheorghe Valentin Rotar.
Primarul orașului Zlatna: „Eu am actualizat listele când a trebuit”
De asemenea, primarul orașului Zlatna, Silviu Ponoran, este convins că pe listele electorale permanente nu ar fi diferențe, după o eventuală actualizare. „Eu am actualizat listele când a trebuit. Nu vor fi diferențe decât dacă a mai murit cineva zilele astea, iar cei care au coduri numerice personale nu pot fi dați afară. Asta este o aberație a lui Ponta și Antonescu”, a precizat Silviu Ponoran.
La Ciugud, listă mai „bogată” cu aproximativ 20 de persoane
La Ciugud, potrivit primarului Gheorghe Damian, lista votanților a fost mai „bogată” cu 20 de persoane, decedate în perioada precedentă. „În comuna noastră, după actualizare, pe liste vor apărea mai puțin cu aproximativ 20 de persoane. La nivel județean, din ce am discutat cu primarii, există două aspecte de luat în considerare: cât de serioși au fost primarii și cum și-au făcut raportările și cât de bine și-au făcut datoria cei de la Evidența Populației. Noi, în data de 5, în fiecare lună, trebuie să predăm situația la direcție. Cert este că acolo unde starea civilă și instituțiile și-au făcut treaba, nu ar trebui să fie diferențe mari”, a spus Gheorghe Damian.
La Cugir, „pe liste sunt persoane care nu mai locuiesc de mult timp în oraș”
La Cugir, potrivit primarului, pe lângă persoane decedate, pe liste figurează persoane care nu mai locuiesc de mult timp în oraș. Fără a se pronunța despre deznodământul unei eventuale actualizări a listelor electorale, primarul Adrian Teban și-a exprimat certitudinea că listele ar trebui revizuite. „Nu știu cum ar arăta listele, este evident faptul că pe liste sunt persoane care nu mai sunt de mult în Cugir, foști chiriași, persoane care au emigrat și care nu mai locuiesc de mult timp la acele adrese. Persoane decedate sunt cam 2%. Listele trebuie actualizate, suntem responsabili de acest lucru dar nu avem pârghiile necesare pentru a-l îndeplini. Depinde de ce va decide Curtea Constițională, Guvernul, cum se face sau dacă se face. Eu ce se va hotărî, asta voi face”, a declarat primarul Cugirului, Adrian Teban.
Comunicatul integral al Curții Constituționale a României:
„Având în vedere înterpretările diferite apărute în mass-media și în conferința de presă a Guvernului României, care a avut loc în data 3 august 2012, cu privire la datele solicitate de CCR, vă aducem la cunoștință faptul că, prin Adresa nr. 5305 din 3 august 2012, Plenul CCR a solicitat Guvernului listele electorale permanente, actualizate conform dispozitiilor art. 17 alin 2 din Legea nr. 3/2000 privind organizarea și desfășurarea referendumului, liste în baza cărora s-a desfășurat referendumul din 29 iulie 2012 pentru demiterea Președintelui României, domnul Traian Băsescu”.
FOTO: Ghimpele.ro
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News