Connect with us
Publicitate

Actualitate

Aderarea României și Bulgariei la spațiul Schengen, pe agenda Parlamentului European, săptămâna viitoare

Publicat

Parlamentul European va adopta săptămâna viitoare o nouă rezoluție, non-legislativă, privind aderarea Romaniei și Bulgariei la Spațiul Schengen, cât mai curand posibil.

Rezoluția este non-legislativă și recomandă Consiliului UE să ia o decizie promptă și pozitivă pentru a permite accesul celor două state la spațiul de libera circulație, relatează agenția bulgară de presa Novinite.

În iunie 2011, Parlamentul European a sprijinit aderarea Romaniei și Bulgariei la Spațiul Schengen și a reiterat poziția de mai multe ori.

România și Bulgaria au aplicat parțial regulile Schengen, arată PE. Decizia finală pentru ca cele doua țari să devină membre trebuie luate în unanimitate de statele Uniunii Europene.

Bulgaria va face parte din spatiul Schengen din 2019, pentru început doar cu frontierele aeriene, a anunțat la finalul lunii noiembrie publicația bulgară 24 Chasa, citând afirmații ale liderului europarlamentarilor PPE și candidat pentru presedintia Comisiei Europene, Manfred Weber.

Afirmația privind admiterea Bulgariei în Schengen în 2019 ar fi fost făcută la o întalnire cu Tvetan Tvetanov, lider al partidului politic GERB, care a avut loc la Bruxelles și a avut ca tema situația politică din Europa.

De altfel, Weber și-a exprimat susținerea față de aderarea Bulgariei la Spatiul Schengen și într-un interviu acordat în 8 noiembrie, imediat după desemnarea sa drept candidat la șefia Comisiei Europene.

În ceea ce privește România, Manfred Weber a declarat în septembrie, în plenul PE, că schimbările din Justiție afectează nu doar candidatura Romaniei la spațiul Schengen, ci și pe ale Bulgariei și Croației, solicitand autoritaților de la București „să înceteze să pună în pericol lupta împotriva corupției”.

„Vreau să subliniez că spațiul Schengen aduce mai multă, nu mai puțină securitate. De aceea cerem Consiliului să faca pașii urmatori pentru a include Bulgaria și Croatia în Schengen. Au așteptat mult timp și este timpul să acționăm.

Și mai vreau să cer Guvernului Romaniei să înceteze să pună în pericol lupta împotriva corupției, pentru ca această situație afecteaza procesul luării de decizii în cazul Bulgariei și Croației”, a declarat Manfred Weber.

sursă: ziare.com

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate