Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Administrația Prezidențială a publicat ghidul Strategiei Naționale de Apărare pentru cetățeni. Vezi ce conține acesta

Publicat

ghid strategie aparare a tarii administratia prezidentiala Administrația Prezidențială publică, pentru prima dată, un ghid al Strategiei Naţionale de Apărare. Documentul nu se adresează doar instituţiilor, ci şi ceţăţenilor, cărora li se explică ce înseamnă ameninţările, riscurile si vulnerabilităţile de securitate şi din ce direcţii vin.

Aprobat în cadrul şedinţei CSAT din 10 decembrie, Ghidul Strategiei Naţionale de Apărare se adresează publicului larg, în perspectiva dezvoltării unui dialog interactiv pe teme de securitate naţională.

Documentul facilitează înţelegerea modului în care statul, respectând drepturile şi libertăţile fundamentale ale cetăţeanului, îşi exercită, prin instituţiile sale, atribuţiile privind securitatea ţării şi siguranţa cetăţenilor săi. 

Cadrul propus de Ghid se concentrează asupra a două din conceptele promovate de Strategia Naţională de Apărare, care stau la baza înţelegerii şi implementării acesteia: securitatea naţională extinsă şi cultura de securitate.

Ghidul promovează ideea că asigurarea securităţii este un drum cu dublu sens: de la stat la cetăţean şi de la cetăţean la stat.

Din această perspectivă, documentul se doreşte a fi o primă etapă în dezvoltarea acestei culturi de securitate, avansând ideea construirii unui parteneriat civic în vederea stabilirii unor standarde înalte de securitate colectivă şi individuală – obiectiv asumat prin Strategia Naţională de Apărare”, se arată într-un comunicat al Administrației Prezidențiale.

Ghidul îşi propune să fie un document echidistant şi echilibrat care arată cetăţenilor României că există instituţii responsabile pentru asigurarea securităţii lor. În acelaşi timp, le propune cetăţenilor să sprijine instituţiile administraţiei publice centrale şi locale pentru a deveni mai puţin vulnerabile, corupte, birocratice, încurajându-i să devină pro-activi, ca parte a relaţiei beneficiar-furnizor de securitate

De asemenea, se dorește a fi un document flexibil, deschis, generat de arhitectura în continuă schimbare a mediului de securitate sau a cadrului legislativ, fiind cel mai la îndemână instrument de reflectare a acestor transformări.

Prin definiţie, un ghid cuprinde explicaţii şi informaţii necesare receptorului pentru îndrumarea acestuia înspre înţelegerea deplină a conţinutului şi a semnificaţiei mesajului ce i se adresează. Din această perspectivă, Ghidul SNAp este un document destinat creării unui cadru conceptual comun şi a unor repere privind transpunerea în practică a viziunii şi principiilor SNAp, atât pentru instituţiile angrenate în asigurarea securităţii naţionale a României, cât mai ales pentru cetăţenii cărora li se adresează.

Totodată, ghidul este și un element comunicaţional care îşi propune, încă de la început, să facă cunoscut publicului larg, într-o formă cât mai accesibilă, conceptul de securitate extinsă, semnificaţia şi importanţa acestuia în viaţa cetăţeanului şi a statului.

Potrivit acestuia, ținta finală o reprezintă siguranţa cetăţenilor României, indiferent de studii, vârstă, apartenenţă socială sau politică.

Ghidul este structurat pe patru capitole. În primul capitol, documentul are în vedere trecerea de la partea conceptuală (respectiv fundamentarea unor noţiuni şi termeni, pentru evitarea confuziilor în percepţia acestora) la partea practică, pentru a crea legătura dintre planul abstract şi cel concret al fenomenelor de securitate.

Capitolul al II-lea este destinat prezentării arhitecturii actuale a Sistemului naţional de securitate şi a modului în care structurile apartenente îşi conjugă eforturile pentru îndeplinirea obiectivelor strategice naţionale promovate de SNAp.

Capitolul al III-lea ilustrează modul în care obiectivele şi direcţiile de acţiune ce privesc securitatea naţională determină angrenarea tuturor capacităţilor de care dispune România în vederea prevenirii, descurajării şi combaterii oricăror acţiuni agresive la adresa statului şi a cetăţenilor.

Ultimul capitol supune atenţiei unele repere menite să faciliteze actualizarea cadrului legislativ în domeniul securităţii naţionale, consolidarea coordonării unitare a acestui sector de activitate şi atribuirea unui caracter flexibil care să permită adaptarea la fluctuaţiile mediului de securitate.

Ghidul Strategiei Naţionale de Apărare poate fi accesat la următoarea adresă.

sursa: presidency.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax