EDUCAȚIE
Admitere liceu 2025: Repartizarea computerizată, în 23 iulie. Calendar, reguli, documente de înscriere la liceu, anul viitor
Admitere liceu 2025: Ministerul Educației a pus în consultare publică detaliile de organizare a admiterii la liceu, anul viitor. Repartizarea computerizată va fi în 23 iulie.
Admiterea se va desfăşura în conformitate cu Metodologia pentru anul şcolar 2011-2012 (OMECTS nr. 4.802/2010). Se vor respecta și prevederile ordinului ME din 2024.
Prevederile se aplică şi pentru admiterea în unităţile de învăţământ liceal particular, autorizate să funcţioneze provizoriu sau acreditate.
La admitere pot participa și absolvenţii clasei a VIII-a din seriile anterioare. Aceștia trebuie să nu aibă vârsta de 18 ani până la data începerii cursurilor anului şcolar 2025-2026.
La frecvență redusă se pot înscrie absolvenţii din seriile anterioare. Este vorba despre cei care împlinesc 20 ani până la data de 31 august 2025 inclusiv.
Admitere liceu 2025: Media de admitere
Media de admitere, pe baza căreia se realizează înscrierea în clasa a IX-a de liceu o reprezintă:
- media generală la evaluarea națională
calculată ca medie aritmetică, cu două zecimale, fără rotunjire, a notelor obținute la probele incluse în Evaluarea Națională.
Pentru profilul artistic, pentru profilul sportiv și pentru specializarea filologie de la liceul Waldorf,
media finală de admitere se calculează astfel:
(3 APT + MA)/4 = MFA
unde:
- APT = nota finală la probele de aptitudini
- MA = media de admitere (calculată conform Punctului I)
- MFA = media finală de admitere.
Pentru profilul teologic, media finală de admitere se calculează astfel:
(APT + MA)/2 = MFA
unde:
- APT = nota finală la probele de aptitudini
- MA = media de admitere (calculată conform Punctului I)
- MFA = media finală de admitere.
Pentru profilul militar, media finală de admitere se calculează astfel:
0,2 MA + 0,8 NP = MFA
unde:
- NP = nota la proba de verificare a cunoștințelor la disciplinele Limba și literatura română și Matematică
- MA = media de admitere (calculată conform Punctului I)
- MFA = media finală de admitere.
Admitere liceu 2025: Criterii de departajare
Pentru repartizarea computerizată, în cazul în care doi candidaţi au medii de admitere egale, aceştia vor fi departajaţi folosind, în ordine, următoarele criterii:
- media generală de absolvire a claselor a V-a – a VIII-a
- nota obţinută la proba de limba şi literatura română din cadrul evaluării naţionale
- nota obţinută la proba de matematică din cadrul evaluării naţionale
- nota obţinută la proba de limbă maternă din cadrul evaluării naţionale, respectiv nota de la proba de verificare a cunoştinţelor de limbă maternă
În cazul în care la o unitate de învăţământ, pe ultimul loc, există candidaţi cu opţiunea exprimată pentru acea unitate şcolară şi care au mediile de admitere, precum şi toate mediile de departajare egale, atunci toţi aceşti candidaţi sunt declaraţi admişi la opţiunea solicitată.
Admitere liceu 2025: ședințe de instruire, locuri speciale
Ședinţele/acţiunile de instruire cu părinţii şi elevii pentru prezentarea procedurilor de admitere şi a planului de şcolarizare, precum şi cele pentru completarea opţiunilor în fişele de înscriere pot fi realizate în unitatea de învăţământ şi prin mijloace electronice de comunicare (telefon, e-mail, videoconferinţă on-line etc.).
Diriginţii claselor a VIII-a au obligaţia de a informa şi a oferi consultanţă absolvenţilor clasei a VIII-a şi părinţilor/reprezentanţilor legali ai acestora pe parcursul derulării acestor acţiuni.
Inspectoratele şcolare alocă, peste numărul de locuri repartizat unităţilor de învăţământ, 1-2 locuri speciale suplimentare la clasă pentru:
- elevii rromi
- elevii cu cerinţe educaţionale speciale (CES)
care susţin evaluarea naţională.
Admitere liceu 2025: repartizarea elevilor olimpici
Elevii care au obţinut, pe parcursul gimnaziului, premiul I la etapa naţională a olimpiadelor şcolare organizate şi finanţate de Ministerul Educaţiei sau au obţinut premiile I, II sau III la competiţii internaţionale recunoscute de Ministerul Educaţiei pot fi înscrişi în clasa a IX-a, în anul şcolar 2025 -2026, peste numărul maxim de elevi în formaţiunile/clasele de elevi.
Candidaţii pot participa la repartizarea computerizată într-un singur judeţ. Înscrierea candidaţilor care doresc să participe la admiterea computerizată în alt judeţ se realizează la unitatea de învăţământ din care provin candidaţii.
Admitere liceu 2025: probe de aptitudini, profil artistic, sportiv, teologic, militar, clase bilingv
La profilurile artistic, sportiv, teologic, militar şi pentru specializarea filologie de la Liceul Waldorf, aprecierea probelor de aptitudini se face prin note.
Rezultatele obţinute de candidaţi la probele de limbă modernă sau maternă sunt recunoscute în orice judeţ/municipiul Bucureşti în care aceştia optează să se înscrie pentru repartizarea computerizată.
Pentru grupele/clasele a IX-a cu predare a unei limbi moderne în regim bilingv pentru începători nu se organizează proba de verificare a cunoştinţelor de limbă modernă pentru admiterea în clasele a IX-a cu predare a unei limbi moderne în regim bilingv. Pentru începători, admiterea se face prin repartizare computerizată, în ordinea descrescătoare a mediilor de admitere şi în funcţie de opţiuni.
Candidaţii care, pe parcursul învăţământului gimnazial, promovează examene cu recunoaştere internaţională pentru certificarea competenţelor lingvistice în limbi străine pot solicita recunoaşterea şi echivalarea rezultatelor obţinute la aceste examene cu proba de verificare a cunoştinţelor de limbă modernă.
Recunoașterea/echivalarea se face la cerere, dacă certificatul obţinut/diploma obţinută validează un nivel de competenţă lingvistică egal sau superior nivelului A2. Se acceptă și adeverință eliberată de instituția/organizația respectivă, dacă se întârzie eliberarea certificatului/diplomei.
Primesc automat nota 10 la proba de verificare a cunoştinţelor de limbă modernă pentru admiterea în clasele a IX-a cu predare a unei limbi moderne în regim bilingv:
- candidații cu certificat/diplomă la examene cu recunoaştere internaţională pentru certificarea competenţelor lingvistice în limbi străine
- candidați care, în clasa a VII-a/a VIII-a, au obţinut premiul I, al II-lea, al III-lea sau menţiune la etapa naţională a olimpiadei de limba modernă
Candidaţii care participă la admiterea în învăţământul preuniversitar liceal militar sunt ierarhizaţi şi repartizaţi computerizat, în limita cifrei de şcolarizare aprobate pentru fiecare colegiu naţional militar, în ordinea strict descrescătoare a mediei finale de admitere şi pe baza opţiunilor din fişa de înscriere specifică.
Admitere liceu 2025: repartizare în două etape
Repartizarea absolvenţilor clasei a VIII-a în învăţământul liceal de stat se face în două etape.
La repartizarea computerizată, realizată în prima etapă de admitere, participă numai elevii care au susţinut evaluarea naţională.
Admiterea candidaţilor pe locurile speciale pentru rromi, respectiv pe locurile distinct alocate în unităţile de învăţământ de masă pentru candidaţii cu CES se face computerizat, într-o sesiune distinctă, desfăşurată înaintea etapei de repartizare computerizată.
După repartizarea computerizată din prima etapă de admitere se rezolvă situaţiile speciale. Se respectă criteriul referitor la media de admitere, fără a depăşi numărul maxim legal de elevi la clasă.
Criteriul media de admitere a ultimului admis prin repartizare computerizată se aplică în toate cazurile în care, în urma repartizării computerizate, s-au ocupat toate locurile alocate prin planul de şcolarizare la specializarea/clasa respectivă, fără a lua în considerare locurile suplimentare special acordate pentru candidaţii rromi şi pentru candidaţii cu CES.
În perioada de rezolvare a situaţiilor speciale, candidaţii gemeni/tripleţi se pot redistribui în clasa celui cu media mai mare sau invers fără raportarea la media ultimului admis la specializarea la care se solicită redistribuirea. Aceasta se face la cererea părintelui/tutorelui/reprezentantului legal al elevului. Dacă este vorba despre clase cu prove de aptitudini, candidații respectivi trebuie să le susțină și să le promoveze. Pentru candidații gemeni/tripleţi se poate depăşi numărul maxim legal de elevi la clasă.
Admitere liceu 2025. Dosarul de înscriere la liceu
Dosarul de înscriere conține:
- cererea de înscriere
- cartea de identitate (dacă este cazul)
- certificatul de naştere, în copie certificată „Conform cu originalul” de către angajatul unităţii de învăţământ învestit cu astfel de competenţe
- adeverinţă cu notele şi media generală obţinute la Evaluarea Naţională din clasa a VIII-a
- fişa medicală.
Admitere liceu 2025. A doua etapă
Se repartizează în a doua etapă de admitere în învăţământul liceal:
- candidaţii care au fost repartizaţi computerizat în prima etapă de admitere, dar nu şi-au depus dosarele de înscriere în termen
- candidații care au renunţat, în scris, la locul ocupat
- candidaţii care nu au participat / au participat la repartizarea computerizată în prima etapă de admitere, dar, din diferite motive, nu au fost repartizaţi computerizat.
Condiția este să nu fi împlinit 18 ani până la data începerii cursurilor anului şcolar 2025 – 2026.
Repartizarea elevilor în a doua etapă se face în ordinea descrescătoare a mediilor de admitere.
Admitere liceu 2025. Repartizarea elevilor fără evaluare națională
Apoi, după repartizarea în prima etapă de admitere computerizată, după rezolvarea situaţiilor speciale şi după a doua etapă de admitere se repartizează şi absolvenţii clasei a VIII-a care nu au susţinut evaluarea naţională şi cărora nu li se poate calcula media de admitere.
Pentru aceștia, repartizarea se face în ordinea descrescătoare a mediilor de absolvire a claselor V – VIII. Nu pot fi repartizați în clase în care numărul de locuri ocupate este egal sau mai mare decât efectivul mediu de elevi.
CALENDAR Admitere liceu 2025
12 mai 2025: afişarea ofertei de şcolarizare/ofertei de formare profesională, concretizată în profiluri, domenii şi calificări profesionale, pentru învăţământul liceal, filiera tehnologică
- stabilirea codurilor pentru fiecare unitate de învăţământ liceal pe filiere, profiluri, specializări/domenii de pregătire, limbă de predare
- crearea bazei de date la nivelul fiecărei unităţi de învăţământ gimnazial şi la nivel judeţean – datele personale ale elevilor de clasa a VIII-a, în Sistemul informatic integrat al învățământului din România (SIIIR)
- tipărirea broşurii care cuprinde informaţiile despre admitere; postarea broşurilor pe site-urile inspectoratelor școlare
12 – 16 mai 2025: transmiterea în unităţile de învăţământ gimnazial a broşurilor cuprinzând informaţiile legate de admitere
- afişarea în unităţile de învăţământ gimnazial și pe site-ul acestora a graficului şedinţelor/acțiunilor de completare a opţiunilor de către absolvenţii clasei a VIII-a şi părinţii acestora, precum și a Metodologiei și a Calendarului admiterii: adresă de e-mail și un număr de telefon dedicate admiterii
20 mai – 13 iunie 2025: sedinţe/acțiuni de instruire cu părinţii şi elevii pentru prezentarea procedurilor de admitere şi a planului de şcolarizare, organizate la unitatea de învățământ sau prin mijloace electronice de comunicare (telefon, e-mail, videoconferință on-line etc.)
10 iulie 2025: depunerea declarațiilor de către părinții sau reprezentanții legali ai candidaților care optează pentru stabilirea mediei la evaluarea naţională fără a lua în calcul rezultatul la proba de limbă şi literatură maternă, la secretariatele unităţilor de învăţământ de provenienţă
11 iulie 2025: completarea de către secretariatele şcolilor a fişelor de înscriere cu numele/codul unităţii de învăţământ gimnazial, cu datele personale ale absolvenţilor claselor a VIII-a, cu mediile generale de absolvire, cu notele şi mediile obţinute la evaluarea naţională din clasa a VIII-a, cu mediile de admitere, prin preluarea acestora din aplicația informatică centralizată
11 iulie 2025: Anunţarea ierarhiei la nivel judeţean/al municipiului Bucureşti a absolvenţilor claselor a VIII-a
Admitere liceu 2025: probele de aptitudini
- 12 – 13 mai 2025: eliberarea/transmiterea anexelor fişelor de înscriere pentru elevii sau absolvenţii care doresc să participe la probe de aptitudini
- 14 – 16 mai 2025: înscrierea pentru probele de aptitudini
- 19 – 23 mai 2025: desfăşurarea probelor de aptitudini
- 26 mai 2025: comunicarea rezultatelor la probele de aptitudini. Depunerea contestaţiilor la probele de aptitudini (dacă există prevederi metodologice privind contestarea probelor)
- 30 mai 2025: comunicarea rezultatelor finale, în urma contestaţiilor, la probele de aptitudini. Transmiterea, în format electronic şi în scris, către comisia de admitere, a listei candidaţilor declaraţi admişi la probele de aptitudini, prin completarea acestora în aplicația informatică centralizată
- 11 iulie 2025: calidarea de către comisia de admitere a listei candidaţilor admişi la liceele/clasele la care s-au susţinut probe de aptitudini şi comunicarea rezultatelor în unitatea de învăţământ liceal respectivă, prin tipărire din aplicația informatică centralizată
- 14 iulie 2025: ridicarea/transmiterea de la liceele vocaţionale a anexelor fișelor de înscriere ale candidaţilor care nu au fost admişi la clasele pentru care au susţinut probe de aptitudini. Candidaților care nu au fost admiși la clasele pentru care au susținut probe de aptitudini, precum și candidaților care au fost admiși dar care au declarat, în scris, că renunță la locul obținut, li se poate elibera, de către unitatea de învățământ gimnazial, fișa de înscriere, pentru completarea opțiunilor în vederea participării la repartizarea computerizată
Admitere liceu 2025: Probele de verificare a cunoștințelor de limbă modernă sau maternă
- 12 – 13 mai 2025: eliberarea/transmiterea anexelor fişelor de înscriere pentru elevii sau absolvenţii care doresc să participe la probe de verificare a cunoştinţelor de limbă modernă sau maternă
- 14 – 16 mai 2025: înscrierea candidaţilor pentru probele de verificare a cunoştinţelor de limbă modernă sau maternă
Documentele necesare pentru recunoașterea/echivalarea rezultatelor obținute la examene cu recunoaștere internațională pentru certificarea competențelor lingvistice în limbi străine – program bilingv pot fi depuse la unitatea de învăţământ de provenienţă până la data de 26 mai 2025.
- 20 – 23 mai 2025: desfăşurarea probelor de verificare a cunoştinţelor de limbă modernă sau maternă
- 26 mai 2025: comunicarea rezultatelor la probele de verificare a cunoştinţelor de limbă modernă sau maternă. Depunerea contestaţiilor la probele de verificare a cunoştinţelor de limbă modernă sau maternă (dacă există prevederi metodologice privind contestarea probelor)
- 30 mai 2025: comunicarea rezultatelor finale, după contestaţii, la probele de verificare a cunoştinţelor de limbă modernă sau maternă
Admitere liceu 2025: Repartizare computerizată
- 14 – 21 iulie 2025: completarea opțiunilor în fișele de înscriere de către absolvenții clasei a VIII-a și de către părinții acestora, asistați de diriginții claselor a VIII-a. Orice opțiune greșită poate conduce la o repartizare nedorită. Numărul redus de opțiuni completate poate conduce la nerepartizarea computerizată a candidatului.
Candidații nerepartizați pe locurile speciale pentru rromi și pentru CES / cei care au fost repartizați dar au renunțat la loc – completează opțiunile în perioada 16-18 iulie 2025.
Candidații care au participat la prima etapă de admitere în învățământul profesional și dual și care nu au fost admiși – completează opțiunile în fișele de înscriere în perioada 17-19 iulie 2025
- 14 – 21 iulie 2025: introducerea în baza de date computerizată (în aplicația informatică centralizată) a datelor din fișele de înscriere
- 14 – 21 iulie 2025: verificarea de către părinți și candidați a corectitudinii datelor din fișa listată de calculator. Corectarea eventualelor greșeli în baza de date computerizată și listarea fișelor corectate din calculator. Se utilizează aplicația informatică centralizată
- 22 iulie 2025: corectarea erorilor și confirmarea încheierii modificărilor în aplicația informatică centralizată
- 23 iulie 2025: repartizarea computerizată în învățământul liceal a absolvenților clasei a VIII-a care nu împlinesc 18 ani până la data începerii cursurilor anului școlar 2025 – 2026
- 23 iulie 2025: comunicarea rezultatelor candidaților repartizați computerizat în învățământul liceal. Afișarea în unitățile de învățământ gimnazial a listei cu locurile neocupate
- 24 – 29 iulie 2025: depunerea dosarelor de înscriere la școlile la care candidații au fost repartizați
- 30 iulie – 1 august 2025: rezolvarea de către comisia de admitere a situațiilor speciale apărute după etapa de repartizare computerizată
Admitere liceu 2025: A doua etapă de admitere în învățământul liceal
pentru candidații din seria curentă, precum și pentru cei din seriile anterioare care nu împlinesc 18 ani până la data începerii cursurilor anului școlar 2025-2026
- 1 august 2025: afișarea centrului de admitere, a situației locurilor rămase libere, inclusive a celor destinate candidaților rromi, precum și a celor destinate candidaților cu CES, a locului de desfășurare și a graficului probelor de aptitudini sau de verificare a cunoștințelor de limbă modernă ori maternă
- 4 august 2025: înscrierea candidaților pentru probele de aptitudini sau probele de verificare a cunoștințelor de limbă modernă sau maternă, inclusiv a candidaților pe locurile speciale pentru rromi și a candidaților pentru locurile distinct alocate candidaților cu CES în unitățile de învățământ de masă
- 5– 6 august 2025: desfășurarea probelor de aptitudini sau a probelor de verificare a cunoștințelor de limbă modernă sau maternă
- 7 – 8 august 2025: afișarea rezultatelor la probele de aptitudini și la probele de verificare a cunoștințelor de limbă modernă sau maternă și rezolvarea eventualelor contestații
- 11 – 13 august 2025: primirea cererilor de înscriere a:
- candidaților care au fost repartizați computerizat în prima etapă de admitere, dar care nu și-au depus dosarele de înscriere în termen
- candidaților care au fost respinși la liceele/clasele care au organizat probe de aptitudini
- candidaților care au susținut probe de verificare a cunoștințelor de limbă modernă sau de limbă maternă în etapa a doua
- candidaților care nu au participat sau au participat la repartizarea computerizată în prima etapă de admitere, dar, din diferite motive, nu au fost repartizați computerizat
- candidaților pe locurile speciale pentru rromi și a candidaților pentru locurile distinct alocate candidaților cu CES în unitățile de învățământ de masă.
- 11 – 13 august 2025: primirea cererilor de înscriere a absolvenților clasei a VIII-a care nu au susținut evaluarea națională.
Candidații pe locurile speciale pentru rromi și candidații pentru locurile distinct alocate candidaților cu CES în unitățile de învățământ de masă își păstrează prioritatea pe locurile destinate acestora.
- 18 – 19 august 2025: repartizarea candidaților din etapa a doua, de către comisia de admitere
Admitere liceu 2025: învățământul seral
- 12 mai 2025: anunțarea centrului special de înscriere pentru candidații din seriile anterioare, care împlinesc 18 ani până la data începerii cursurilor anului școlar 2025 – 2026
- 14 iulie 2025: anunțarea calendarului admiterii la învățământ seral
- 24 – 25, 28 – 29 iulie 2025: înscrierea la învățământul seral
- 30 iulie – 1 august 2025: repartizarea candidaților din seriile anterioare care împlinesc vârsta de 18 ani până la data începerii cursurilor anului școlar 2025 – 2026 pe locurile de la învățământul seral
Admitere liceu 2025: învățământul cu frecvență redusă
- 12 mai 2025: anunțarea centrului special de înscriere pentru candidații din seriile anterioare, care împlinesc 20 ani până la data de 31 august 2025 inclusiv
- 14 iulie 2025: anunțarea calendarului admiterii la învățământ cu frecvență redusă
- 24 – 25, 28 – 29 iulie 2025: înscrierea la învățământul cu frecvență redusă
- 30 iulie – 1 august 2025: repartizarea candidaților din seriile anterioare care împlinesc vârsta de 20 ani până la data de 31 august 2025 inclusiv pe locurile pentru învățământul cu frecvență redusă
Vezi integral: PROIECT_Ordin_admitere_liceu_2025-2026
Calendar proiect_Ordin_admitere_liceu_2025-2026
Probe aptitudini_ Proiect Ordin_admitere_liceu_2025-2026
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News
Dacă ți-a plăcut articolul:
ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.