Actualitate
Adormirea Maicii Domnului, o sărbătoare neamintită în Biblie, însă dovedită de Tradiţia Bisericii
În data de 15 august, creștinii ortodocși și romano-catolici sărbătoresc mai multe evenimente din viața Maicii Domnului: adormirea, învierea și înălțarea Acesteia la cer. Adormirea Maicii Domnului, numită și „Sfântă Mărie Mare” este una din cele mai apreciate sărbători pentru români, în special pentru cei din Ardeal. La Mănăstirea Nicula, zeci de mii de credincioși vor participa la pelerinajul la Icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului.
Despre Adormirea Maicii Domnului, Sfânta Scriptură nu dă nicio referință. În schimb, aceasta este detaliată în anumite scrieri ale unor sfinți părinți: Patriarhul Modest al Ierusalimului, Andrei Criteanul, Gherman al Constantinopolului și Sfântul Ioan Damaschin.
Înainte de moartea pe cruce, Hristos o încredințează pe Maica Sa, ucenicului Ioan. Din acel moment, Maica Domnului a fost în grija Sfântului Evanghelist Ioan. Spre sfârșitul vieții, Aceasta este anunțată de un înger că dorința Sa este aproape să fie împlinită. Se cunoaște faptul că, din momentul înălțării, singura dorință a Acesteia era să fie din nou cu Fiul Său. Anunțată de înger, Maica Domnului se retrage acasă, având dorința să-i mai vadă o dată pe apostoli înainte de moarte, dorință îndeplinită de Hristos. În mod miraculos, apostolii ajung la Aceasta din toate colțurile pământului, unde propovăduiau porunca iubirii.
Deși înmormântarea Maicii Domnului a fost făcută departe de ochii evreilor, totuși unul dintre ei a aflat de aceasta. Fanatic, încearcă să răstoarne catafalcul Acesteia. În acea clipă, mâinile îi sunt retezate de un arhanghel și orbește. Atonie, așa îl chema, apare acum în majoritatea reprezentărilor Adormirii Maicii Domnului. Recunoscând pe Iisus Hristos ca Dumnezeu, acesta își cere iertare de la apostoli, care îl vindecă pentru întoarcerea sa.
Apostolii, însă, nu erau toți nici acum. Ca și la arătarea Domnului, Apostolul Toma întârzie din nou. Venit după trei zile, dorește să sărute mâinile Maicii Domnului. În mormânt găsește însă doar brâul Acesteia. De aici au înțeles toți faptul că Maica Domnului fusese înălțată la cer de Fiul Său.
Locul mormântului a fost identificat în Israel, în Grădina Ghetsimani. Deasupra acestuia, Împărăteasa Elena a construit o biserică care există și astăzi. Mormântul gol, străjuit de peste 500 de candele, este deschis vizitării și arată urmele trupului Maicii Domnului.
Credincioși din toată țara au început să se adune, de marţi, la Mănăstirea Nicula, unde se află o icoană a Maicii Domnului, recunoscută pentru minunile săvârșite celor care vin cu credință. Înalt Preasfințitul Mitropolit Andrei a plecat din Gherla, pe jos, alături de peste 300 de credincioși, într-o procesiune numită „La Nicula, colo-n deal…” către mănăstire, unde au ajuns în jurul orei 16.00. Numărul credincioșilor care vor participa marţi şi miercuri este așteptat să atingă cifra de 100.000.
Conform unui comunicat al Ministerului Adiministrației și Internelor, miercuri își vor sărbători ziua de nume 2.231.032 de români, dintre care 1.813.614 femei și 417.418 bărbaţi. Aceștia poartă nume de Maria, Marian sau alte derivate ale acestora.
Troparul sărbătorii: „Întru naştere fecioria ai păzit, întru adormire lumea nu ai părăsit, de Dumnezeu Născătoare. Mutatu-te-ai la viaţă, fiind Maica Vieţii, şi cu rugăciunile tale, izbăveşti din moarte sufletele noastre.”
Serafim ARMANCA
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News
Cosmin
marți, 14.08.2012 at 23:09
Interesant … da noi dupa ce ar trebui sa ne luam dupa traditie sau dupa Biblie 😕
Pingback: ASTĂZI, 15 august, zi liberă pentru angajaţi. Creştinii sărbătoresc Adormirea Maicii Domnului | alba24
serafim
miercuri, 15.08.2012 at 12:20
După ambele, Cosmin.