Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Adrian Vasilescu (BNR): S-ar putea să avem o creștere de prețuri. America este lovită de cea mai gravă criză din ultimii 13 ani

YouTube video

Publicat

Când strănută America, răcește întreaga lume. Iar astăzi America trece prin cea mai gravă criză din ultimii 13 ani.

Adrian Vasilescu, consilierul pentru strategie al BNR, spune că ”America este într-o situație foarte gravă, a atins în iunie anul acesta o inflație de 5,4%, nu a mai avut America de 13 ani o inflația atât de mare, de 13 ani și o are în criza asta.

Încă nu i s-au depistat cu exactitate sursele, de unde vine această inflație.”

”S-ar putea să avem o creștere de prețuri de teamă că vin vremuri grele” crede Adrian Vasilescu. 

”În Europa stăm la fel de rău, numai că este o situație tranzitorie. Dacă am pune față în față inflația din iunie din Europa cu inflația din America din iunie, am spune că America a luat-o razna și Europa stă excelent.” a spus consilierul guvernatorului BNR.

În România, inflația pentru luna iunie a fost 3,94%, iar în Europa 2,2%, o inflație tranzitorie după o perioadă lungă de deflație, după cum a explicat Adrian Vasilescu, ”prețuri care scădeau, nenorocire pentru producători”.

”UE și BCE s-au bătut nebunește să scape de deflație.” a punctat Vasilescu în intervenția pentru DCNews.

Ce se întâmplă cu banii românilor

Despre ce se întâmplă acum în România, Adrian Vasilescu a afirmat că românii au mai mulți bani în bănci decât s-au acordat credite. Cu alte cuvinte,  ”băncile sunt burdușite cu bani” spune analistul BNR.

Presiunea asupra leului a fost mare la începutul pandemiei, perioadă marcată de panică, mulți români alegând să-și retragă banii din bănci.

„A fost panică. Lumea şi-a scos banii din bănci. Unii şi-au luat valuta şi au pus-o chiar în casete în aceeaşi bancă. Ceea ce echivalează cu o ieşire de capital.

Deci, în momentul în care îţi retragi banii din bancă şi îi treci în numerar, creditezi ţara emitentă a bancnotei respective. Dacă iei în dolari creditezi pe americani, dacă iei în euro creditezi Banca Centrală Europeană.

Deci, acest lucru s-a întâmplat şi atunci. Au trebuit să fie intervenţii mai puternice şi, cu ajutorul băncilor comerciale, temperare a panicii. Panica este un fenomen iraţional, nu poţi să o îmblânzeşti cu o singură măsură.

Nu cu mişcări bruşte. Eu am mai trăit aceste fenomene de câteva ori, aşa că aveam ceva experienţă. Atunci a fost un suport. În rest aş spune că nu”, declarase Mugur Isărescu, întrebat dacă leul a avut nevoie de o susţinere importantă pe perioada pandemiei şi dacă presiunile s-au mai redus.

Ce recomandă consilierul BNR

„Banii ținuți în bănci reprezintă soluția cea mai bună când nu faci investiții.

Una e să ții banul în bancă, chiar dacă nu-ți vine un câștig mare de acolo, alta e să ții banul acasă, sub saltea.

În primele luni de criză, anul trecut, chiar guvernatorul spunea recent, am avut o situație de panică.

Oamenii s-au speriat și s-au repezit să retragă banii din bănci.

Unii i-au pus în casete, alții sub saltele. După ce au văzut că nu este aceasta afacerea bună, au început să vină banii înapoi în bănci”, a explicat Adrian Vasilescu.

„La ora aceasta, băncile stau bine. Depozitele băncilor sunt – aș putea să spun – burdușite cu bani. Avem o situație negativă în România în sensul că depozitele din bănci sunt mai mari decât creditele, dar și creditul merge pe plus. Aceasta este o realitate, nu poate fi contestată”, a subliniat consilierul. 

Vizionează mai sus tot interviul cu Adrian Vasilescu.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. Adrian

    marți, 27.07.2021 at 15:38

    Dacă America o să dispară, toată lumea va fi într-o criză veșnică?!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:



ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate