Connect with us
Publicitate

ECONOMIE

Ai girat pentru cineva care nu și-a plătit ratele și ai fost executat silit? Exemplul care te poate proteja de acțiunile abuzive ale băncilor


Publicat

„Faci bine și primești rău”. În ultima perioadă, din ce în ce mai mulți oameni se regăsesc în acest proverb, în special cei implicați în afaceri cu băncile. Nu sunt puțini cei care, cu intenția de a ajuta, au girat pentru cineva care a luat un credit de la bancă și au sfârșit prin a fi executați silit din cauza că debitorul nu și-a plătit ratele corect.

Vă prezentăm un caz care poate fi luat exemplu în toate situațiile executări silite, popriri pe conturile giranților puse din cauză că beneficiarul creditului nu l-a rambursat. Pentru giranții cărora băncile le-au cerut bani mai mulți decât totalul creditului contractat, există șanse de câștig în instanță având ca precedent modelul de mai jos.

„Majoritatea dintre noi avem credite la bănci, care trebuie rambursate conform unui grafic de plăți. În cazul în care nu plătim creditul, băncile trebuie să respecte o anumită procedură de declarare a scadenței unei creanțe și ne poate executa silit doar cu respectarea rigorilor legii.

De multe ori, băncile fac abuzuri în relație cu partea slabă din contract – consumatorul, care dacă nu este bine informat sau apărat, poate fi prejudiciat de către bancă. Isteria cu clauzele abuzive ascunse în contractele de credit e dusă mai departe la abuzurile făcute de bancă în momentul în care execută silit un titular/garant al unui contract de credit.

Caz derulat în Alba Iulia: Garant executat silit de Raiffeisen Bank

Într-un caz recent, derulat la Alba Iulia, câștigat de două avocate din Cluj, Ioana Bâlc și Raluca Țigan, clienta lor, V.G. a fost executată silit de RAIFFEISEN BANK, ca și garant al unui contract de credit de nevoi personale. Creditul era contractat în 2004, în sumă de 5000 euro, și trebuia rambursat de debitoarea principală în 60 luni. Debitoarea, T.L., a plătit o bună parte din credit, conform graficului de plăți, apoi aceasta nu a mai continuat să ramburseze creditului.

Banca i-a cerut aproape de trei ori mai mulți bani decât suma rămasă de rambursat

Pentru ca V.G a garantat pentru debitor, banca a trecut la executarea silită a semnatarilor contractului. În 2011 s-a deschis un dosar execuțional pe numele debitorului și a garantului, banca încercând să scoată bani de la cel mai solvabil dintre ei. De la debitoare nu a scos nimic, așa că a executat garantul. A pus, astfel, poprire pe salariul garantului V.G până la concurența sumei de 7.704,41 euro, reprezentând credit și dobânzi, iar suma de 3.580, 30 lei, reprezentând cheltuieli de executare.

Se poate observa cu ochiul liber cum suma finală a depășit cu mult creditul luat inițial de debitoare, garantul fiind obligat să dea acești bani înapoi de care nu a beneficiat niciodată, debitoarea T.L fiind partea contractantă în mod direct cu banca. Trebuie să luăm în calcul că o parte bună din credit a fost restituit de debitoare, astfel, de la o sumă rămasă de restituit de aproximativ 3000 euro, s-a ajuns la peste 8500 euro, bani pe care trebuia să îi rambureseze garantul.

Garantul a depus contestație

Aceasta a introdus o contestație la executare invocând mai multe nereguli privitoare la executarea silită începută împotriva acesteia. Banca s-a apărat invocând că această contestație nu a fost făcută în termenul legal prevăzut de lege că trebuia să conteste executarea de la primirea somației, fapt ce a fost apreciat de către Judecătoria Alba Iulia, ca fiind corect, în prima fază.

Contestatoarea nu a abandonat lupta aici și a făcut recurs, considerând că i se face o nedreptate, ei nefiindu-i comunicată nicio somație, ci s-a trezit direct cu conturile poprite. Tribunalul Alba a făcut lumină în acest dosar și a dat dreptate contestatoarei în recurs, trimițând cauza Judecătoriei Alba Iulia spre rejudecare, cu îndrumări de la instanța superioară. În rejudecare, s-au invocat de către apărători, mai multe excepții, printre care și excepția perimării executării silite care a fost analizată cu prioritate.

Ce înseamnă perimarea executării silite?

Este o sancțiune procesuală care intervine dacă creditorul (banca) a lăsat să treacă 6 luni de la data îndeplinirii oricărui act de executare, fără să fi urmat alte acte de urmărire. Astfel, cât timp creditorul a declanșat procedura execuțională prin cererea de executare silită adresată executorului judecătoresc, acesta trebuie să fie diligent deoarece printr-o îndelungată lipsă de stăruință în executarea silită, se consideră că a pierdut orice interes în soluționarea cererii sale, intervenind astfel perimarea executării silite, sancțiune procesuală care constă în desființarea tuturor actelor de executare îndeplinite în dosarul execuțional.

Ce a făcut banca în acest caz concret?

A trimis o somație garantului să plătească suma de bani în aprilie 2011, iar apoi timp de 6 luni a rămas în pasivitate, neîndeplinind niciun act de procedură în dosarul execuțional, până în iulie 2012 când i s-a pus poprire pe conturi. Aceste nereguli au fost valorificate împotriva băncii în procedura contestației la executare.

Instanța din fond, Judecătoria Alba Iulia precum și cea din recurs, Tribunalul Alba, analizând actele efectuate în cauză, a reținut că de la data comunicării somației, și până la comunicarea adresei de înființare a popririi, față de contestator nu s-au efectuat alte acte de executare, trecând o perioadă mai mare de 6 luni între acte, întervenind astfel PERIMAREA EXECUTĂRII SILITE PRIN POPRIRE (Sentința civilă nr. 1331/2013 a Judecătoriei Alba Iulia în dosar 815/176/2013).

Cum a fost câștigat procesul

Astfel, garantul V.G a câștigat acest proces desființând executarea silită ilegală pornită împotriva sa, fiind îndreptățit să ceară toți banii popriți ilegal de bancă în temeiul unei executări ilegale. Până nu a fost acționată din nou în judecată, RAIFFEISEN BANK S.A. nu a rambursat această sumă, chiar dacă V.G a încercat soluționarea conflictului pe cale amiabilă.

Văzând că este un alt proces pe rol pentru întoarcerea executării silite, banca s-a grăbit să achieseze la pretențiile reclamantului, rambursând în ziua procesului suma poprită ilegal timp de aproximativ 1 an și jumătate, evitând să plătească după această sumă dobânzi și cheltuieli de judecată.

Recomandări de la avocați

Avocatul Ioana Bâlc a făcut mai multe precizări pentru de Alba24 în legătură cu procesul în care a fost implicată banca RAIFFEISEN. ‘’Procesul a fost lung și anevoios cu cai de atac exercitate de ambele părți. Ne-am judecat de la mijlocul anului 2012 până la începutul lui 2014, dar a meritat, s-a făcut în sfârșit dreptate. Erau numeroase nereguli în dosarul execuțional. În primul rând pentru că în 2011 se cere încuviințarea executării silite și se somează garantul să achite suma- somație pe care garantul nu a primit-o niciodată dar banca susține ca i-a fost afișată pe poartă,- iar după mai mult de 1 an de zile de la somație, clientul meu se trezește cu conturile poprite…. Banca RAIFFEISEN a trecut peste toate regulile de procedură, ducând executarea silită în afara legii. Chiar și după câștigarea procesului în mod definitiv și irevocabil, banca a continuat o lună să îi rețină bani din salariu, motivând că „nu au operat în sistem ridicarea popririi de pe conturi”. Până am cerut înapoi banii popriți ilegal, banca RAIFFEISEN nu a avut nici cea mai mică intenție să ramburseze suma clientului meu. Sunt profund dezamagită de această atitudine a băncii și încurajez consumatorii să se apere de abuzurile băncilor”.

„Românii tind să închidă ochii și să accepte ce le cere banca, chiar și atunci când băncile au un comportament vădit abuziv. Or, asemenea situații reprezintă un precedent periculos. Toleranța sau necunoștința unora încurajează instituțiile financiare să persevereze în comportamentul abuziv, ba chiar să depășească flagrant limitele, în unele cazuri”, declară avocatul Raluca Țigan pentru Alba 24. Avocații îi sfătuiesc pe toți cei care au contracte de credit cu băncile sau sunt executați silit de către acestea, să se informeze sau să apeleze la un specialist pentru a preîntâmpina sau înlătura abzurile pe care băncile le fac în relatie cu consumatorul-partea slabă din contract.ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

5 Comentarii

5 Comments

 1. misu

  marți, 11.03.2014 at 14:37

  o dovada vie ca suntem inca vi,gandim si ne luptam pentru dreptul nostru legitim ,dar sunt inca multi magistrati vanduti diavolului ,mai ales la tribunalul Alba, gen ******

 2. jojo

  miercuri, 12.03.2014 at 18:56

  Si eu am patit-o cu aceasta banca, am avut un credit de nevoi personale pe care am hotarat sa-l lichidez cu un an mai devreme (la filiala din cetate), am avut surpriza sa achit mai mult decat era in desfasurator, iar doamna de la banca s/a rastit la mine sa nu comentez ca sistemul informatic stie mai multe decat mine, asa ca am ramas cu banii dati si nici macar lamurit. Feriti-va cat puteti de astfel de institutii.

 3. Andreea

  vineri, 21.10.2016 at 21:24

  Bunica mea este girant si a primit o foaie acasa pentru executare silita in valoare de 66 de milioane , dar vreau sa spun ca semnatura aceea nu este ai ei ce se intampla acuma?

 4. Simon

  luni, 04.09.2017 at 14:09

  Legea girant banca a fost inventata de guvernul PSD pentru a ajuta escrocii sa se bucure de bani si naivii sa plateasca in locul lor,legea asta trebuie sa dispara,verificati si o sa vedeti cati rahati de interlopi profita de lege batandusi joc de oameni,toti trebuie pedepsiti impreuna cu cei care au facut aceasta lege

  • Gigi

   sâmbătă, 06.01.2018 at 08:55

   Nu sfatuiesc pe nimeni sa-si faca de lucru cu aceasta banca neserioasa. La Alba Iulia majoritatea judecatorilor sunt incompetenti si corupti.pe asta se bazeaza si bancile si cei care actioneaza in instanta desi stiu ca nu au dreptate.Dreptatea a ajuns un lux care se cumpara de multe ori.Cazul de fata probabil e o exceptie.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

ACTUALITATE

Și-a amenințat mama cu moartea, după ce s-a îmbătat. Dosar penal pentru un bărbat din Aiud

Publicat

masina-politia

Un bărbat din Aiud care și-a amenințat cu moartea mama s-a ales cu dosar penal. Polițiștii au emis și un ordin de protecție provizoriu.

Potrivit IPJ Alba, luni, în jurul orei 12.00, o femeie de 66 de ani, din Aiud, a sesizat poliția cu privire la faptul că a fost amenințată de fiul său.

Din primele cercetări efectuate de polițiști a rezultat că în dimineața aceleiași zile, bărbatul, în vârstă de 46 de ani, fiind sub influența băuturilor alcoolice, și-ar fi amenințat, cu moartea, mama.

Polițiștii au aplicat formularul de evaluare al riscului, iar în urma interpretării acestuia a rezultat că se impune emiterea unui ordin de protecție provizoriu, bărbatului agresor fiindu-i interzis să se apropie de mama sa.

Față de acesta a fost întocmit și dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunii de amenințare.

Citeste mai mult
Publicitate

AIUD

Urmărit național pentru tentativă de omor, prins de polițiștii din Alba și depus la Penitenciarul Aiud. Cât va sta închis

Publicat

aiud penitenciar

La data de 13 iulie 2020, polițiștii Compartimentului Urmăriri din cadrul Serviciului de Investigaţii Criminale al Inspectoratului de Poliție Județean Alba au pus în executare mandatul emis de Tribunalul Sibiu, care îl privește un bărbat de 48 de ani, din comuna Orlat, județul Sibiu și care se afla pe raza municipiului Alba Iulia.

Potrivit IPJ Alba, acesta a fost condamnat la executarea unei pedepse privative de libertate de 3 ani închisoare pentru săvârșirea infracțiunii de tentativă de omor și era dat în urmărire la nivel național.

Condamnatul a fost depus în penitenciarul Aiud, pentru executarea pedepsei.

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

Turismul și arta contemporană – în viziunea a aproape 50 de artiști plastici, într-o expoziție la Alba Iulia

Publicat

m

Miercuri, 15 iulie, de la ora 15.00, are loc la Muzeul Național al Unirii din Alba Iulia vernisajul ”Arta plastică contemporană din România”. 

La vernisaj vor fi prezentate lucrările a 49 de artiști membri ai Uniunii Artiștilor Plastici din România, dintre care 7 membri ai AFAPRR – Asociația Filială Artă Plastică Religioasă și Restaurare a UAP din România.

Expoziția face parte dintr-un proiect amplu, gândit pentru a promova arta și artiștii români, atât în țară cât și peste hotare și pentru a încuraja colaborări menite să promoveze arta contemporană din România și turismul autohton.

Curatorul verinisajului este Doina Hendre Biro, iar în deschidere vor fi prezenți Ami Vasilescu și Gabriel Rustoiu.

 

Citeste mai mult
Publicitate

ECONOMIE

LOCURI de MUNCĂ în ALBA: 275 de posturi la Alba Iulia, Blaj, Câmpeni, Cugir și Sebeș. Oferta completă prin AJOFM

Publicat

bursa locuri munca

Agenţia pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Alba a transmis oferta de locuri de muncă disponibile în județul Alba, la data de 14 iulie.

Sunt vacante 275 locuri de muncă în județul Alba, în mai multe domenii.

OFERTA de locuri de muncă prin AJOFM ALBA:

Agenţia Locală pentru Ocuparea Forţei de Muncă Alba Iulia – 0258 831 137

Angajator – post vacant – nr. locuri / telefon mobil

BOGDAN AUTOMOBILE SRL – D – dispecer – 1 – 0756576754

BOGDAN AUTOMOBILE SRL – D – șofer de autoturisme și camionete – 1 – 0756576754

TRANSAVIA SA – spălător vehicule – 1 – 0258814466

TRANSAVIA SA – îngrijitor spații verzi – 1 – 0258814466

ALBANI FOREX SRL – muncitor necalificat la ambalarea produselor solide și semisolide – 5 – 0744693292

ALBANI FOREX SRL – tâmplar universal – 5 – 0744693292

ALBANI FOREX SRL – sudor – 5 – 0744693292

ALBANI FOREX SRL – lăcătuș mecanic – 5 – 0744693292

AUTO PARTNER GARAGE SRL – mecanic auto – 1 – 0766753054

AZETS INSIGHT SRL – economist în economie generală – 2 – 0369454980

AZETS INSIGHT SRL – funcționar administrativ – 2 – 0369454980

VALERIA’S SECRET S.R.L. – muncitor necalificat în industria confecțiilor – 2 – 0767876522

PRIMEX INVEST SRL – dulgher (exclusiv restaurator) – 1 – 0753128951

PRIMEX INVEST SRL – zidar pietrar – 1 – 0753128951

PRIMEX INVEST SRL – pavator – 1 – 0753128951

PRIMEX INVEST SRL – muncitor necalificat la spargerea și tăierea materialelor de construcții – 1 – 0753128951

PRIMEX INVEST SRL – zugrav – 1 – 0753128951

THOR STRONG ROOF SRL – agent de vânzări – 1 – 0741192844

THOR STRONG ROOF SRL – magaziner – 1 – 0741192844

TERRA ASTER SRL – femeie de serviciu – 1 – 0258833408

IPEC SA – marcator piese – 30 – 0758800134

IPEC SA – ambalator manual – 4 – 0758800134

IPEC SA – fasonator produse ceramice – 10 – 0758800134

IPEC SA – mecanic utilaj – 4 – 0758800134

IPEC SA – electrician de întreținere și reparații – 3 – 0758800134

IPEC SA – economist în economie generală – 1 – 0758800134

ALBALACT SA – mecanic utilaj – 3 – 0736777388

ALBALACT SA – lăcătuș mecanic – 2 – 0736777388

ALBALACT SA – operator la roboți industriali – 4 – 0736777388

MOTO UTIL SRL – lucrător comercial – 1 – 0751147222

A & S COMP S.R.L. – barman – 1 – 0723474448

REMAT PLUS SRL – lăcătuș mecanic – 2 – 0749662007

ALBA ALUMINIU SRL – muncitor necalificat în metalurgie – 1 – 0258856027

ALBA ALUMINIU SRL – mecanic utilaj – 1 – 0258856027

YOUNG FOODS SRL – lucrător comercial – 3 – 0724381501

YOUNG FOODS SRL – ajutor bucătar – 2 – 0724381501

ALEGRIO HEALTHCARE SRL – maseur – 2 – 0740886887

ALBATROS GOLD SRL – manipulant mărfuri – 2 – 0728014600

BREST S.R.L. – lucrător comercial – 1 – 0744776780

BREST S.R.L. – ajutor bucătar – 1 – 0744776780

APA – CTTA S.A. – sudor – 1 – 0258834087

APA – CTTA S.A. – electrician de întreținere și reparatii – 1 – 0258834087

APA – CTTA S.A. – lăcătuș mecanic – 1 – 0258834087

APA – CTTA S.A. – instalator apă, canal – 1 – 0258834087

APA – CTTA S.A. – inginer instalații pentru construcții – 1 – 0258834087

ELIT SRL – manipulant mărfuri – 5 – 0729399359

LACATUSERIE DEVI – PLUS S.R.L. – muncitor necalificat la asamblarea, montarea pieselor – 3 – 0744654454

SOMMWINE SRL – lucrător comercial – 1 – 0741405610

PINK&CHIC BEAUTY SRL – femeie de serviciu – 1 – 0748803012

REKORD SRL – muncitor necalificat în industria confecțiilor – 5 – 0258819503

REKORD SRL – confecționer articole din piele și înlocuitori – 5 – 0258819503

UNIVERSITATEA 1 DECEMBRIE 1918 ALBA IULIA – art director publicitate (studii medii) – 1 – 0258806276

UNIVERSITATEA 1 DECEMBRIE 1918 ALBA IULIA – asistent relații publice și comunicare (studii medii) – 1 – 0258806276

YAFO RAM SRL – muncitor necalificat la demolarea clădirilor, căptușeli zidărie, plăci mozaic, faianță, gresie, parchet – 1 – 0740135118

PRO CENTRAL DOCUMENT SRL – funcționar documentare – 1 – 0742816814

AJOFM Alba – Punct de lucru Blaj – 0725 225 883

Angajator – post vacant – nr. locuri – telefon mobil

BOSCH REXROTH SRL – inginer electroenergetică – 7 – 0258807805

BOSCH REXROTH SRL – specialist în achiziții – 2 – 0258807805

BOSCH REXROTH SRL – analist resurse umane – 2 – 0258807805

BOSCH REXROTH SRL – planificator/specialist plan sinteze – 1 – 0258807805

BOSCH REXROTH SRL – manager proiect – 1 – 0258807805

CLASIC EXPLOATARE SRL – mecanic utilaj – 1 – 0725225883

AUTO PARTNER GARAGESRL – mecanic auto – 1 – 0766753054

AKTOR SOCIETATE TEHNICĂ ANONIMA (AKTOR SA) – GRECIA – SUCURSALA BUCUREȘTI, ROMANIA – muncitor necalificat la întreținerea de drumuri, șosele, poduri, baraje – 1 – 0724573981

AKTOR SOCIETATE TEHNICĂ ANONIMA (AKTOR SA) – GRECIA – SUCURSALA BUCUREȘTI, ROMANIA – consilier juridic – 1 – 0724573981

BOUQUET ART S.R.L. – vânzător – 1 – 0752702278

ALOFM Câmpeni – 0725 225 884

Angajator – post vacant – nr. locuri – telefon mobil

ARIESUL PRODIMEX SRL – confecționer-asamblor articole din textile – 9 – 0258775353

ARIESUL PRODIMEX SRL – muncitor necalificat în industria confecțiilor – 5 – 0258775353

TAPIS – SERV S.R.L. – tapițer – 1 – 0258832376

GICU TRANS SRL – șofer de autoturisme și camionete – 1 – 0786191651

BEST CORNEL MOB SRL – decorator interioare – 1 – 0763093721

BEST CORNEL MOB SRL – muncitor necalificat la asamblarea, montarea pieselor – 2 – 0763093721

BEST CORNEL MOB SRL – manipulant mărfuri – 1 – 0763093721

TRANSYLVANIA GREEN BERRY SRL – ambalator manual – 1 – 0725225884

STEELOIL SERVICE S.R.L. – femeie de serviciu – 1 – 0725225884

AJOFM Alba – Punct de lucru Cugir – 0725 225 881

Angajator – post vacant – nr. locuri – telefon mobil

COMPANIA NAŢIONALĂ ROMARM SA BUCUREŞTI FILIALA SOCIETATEA FABRICA DE ARME CUGIR SA – inginer mecanic  – 2 – 0258753194

CRISTI FOOD DELICIOS SRL – vânzător – 1 – 0744593274

ELIT SRL – manipulant mărfuri – 10 – 0729399359

ELIT SRL – ambalator manual – 10 – 0729399359

COMPANIA NAŢIONALĂ ROMARM SA BUCUREŞTI FILIALA SOCIETATEA FABRICA DE ARME CUGIR SA – rectificator universal – 3 – 0258753194

COMPANIA NAŢIONALĂ ROMARM SA BUCUREŞTI FILIALA SOCIETATEA FABRICA DE ARME CUGIR SA – strungar universal – 2 – 0258753194

COMPANIA NAŢIONALĂ ROMARM SA BUCUREŞTI FILIALA SOCIETATEA FABRICA DE ARME CUGIR SA – frezor universal – 3 – 0258753194

ELIT SRL – manipulant mărfuri – 1 – 0729399359

AJOFM Alba – Punct de lucru Sebeş – 0725 225 885

Angajator – post vacant – nr. locuri – telefon mobil

HIDROCONSTRUCTIA SA – excavatorist pentru excavatoare cu rotor de mare capacitate – 5 – 0264436607

HIDROCONSTRUCTIA SA – mașinist la mașini pentru terasamente (ifronist) – 5 – 0264436607

HIDROCONSTRUCTIA SA – instalator apă, canal – 5 – 0264436607

HIDROCONSTRUCTIA SA – săpător manual – 5 – 0264436607

A.G.R. PELLETTERIE SEBES S.R.L. – asamblator-montator articole marochinărie – 5 – 0258730470

A.G.R. PELLETTERIE SEBES S.R.L. – marochiner-confecționer marochinărie, după comandă – 5 – 0258730470

A.G.R. PELLETTERIE SEBES S.R.L. – muncitor necalificat în industria confecțiilor – 5 – 0258730470

G.F. GLOBAL FASHION PRODUCTION SRL – cusător piese din piele și înlocuitori – 2 – 0269212190

JUSTICE SECURITY SERVICES SRL – agent de securitate – 2 – 0733684244

LIN &EMA SRL – agent de vânzări – 3 – 0745651610

DONNA CONFFEZIONI SRL – maistru în industriile textilă, pielărie – 1 – 0759011561

DONNA CONFFEZIONI SRL – confecționer-asamblor articole din textile – 10 – 0759011561

DONNA CONFFEZIONI SRL – pregătitor-lansator confectii – 1 – 0759011561

DONNA CONFFEZIONI SRL – tăietor confecții – 2 – 0759011561

DONNA CONFFEZIONI SRL – finisor textile (vopsitor, imprimeur) – 1 – 0759011561

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate