Connect with us
Publicitate

ECONOMIE

Ai girat pentru cineva care nu și-a plătit ratele și ai fost executat silit? Exemplul care te poate proteja de acțiunile abuzive ale băncilor


Publicat

„Faci bine și primești rău”. În ultima perioadă, din ce în ce mai mulți oameni se regăsesc în acest proverb, în special cei implicați în afaceri cu băncile. Nu sunt puțini cei care, cu intenția de a ajuta, au girat pentru cineva care a luat un credit de la bancă și au sfârșit prin a fi executați silit din cauza că debitorul nu și-a plătit ratele corect.

Vă prezentăm un caz care poate fi luat exemplu în toate situațiile executări silite, popriri pe conturile giranților puse din cauză că beneficiarul creditului nu l-a rambursat. Pentru giranții cărora băncile le-au cerut bani mai mulți decât totalul creditului contractat, există șanse de câștig în instanță având ca precedent modelul de mai jos.

„Majoritatea dintre noi avem credite la bănci, care trebuie rambursate conform unui grafic de plăți. În cazul în care nu plătim creditul, băncile trebuie să respecte o anumită procedură de declarare a scadenței unei creanțe și ne poate executa silit doar cu respectarea rigorilor legii.

De multe ori, băncile fac abuzuri în relație cu partea slabă din contract – consumatorul, care dacă nu este bine informat sau apărat, poate fi prejudiciat de către bancă. Isteria cu clauzele abuzive ascunse în contractele de credit e dusă mai departe la abuzurile făcute de bancă în momentul în care execută silit un titular/garant al unui contract de credit.

Caz derulat în Alba Iulia: Garant executat silit de Raiffeisen Bank

Într-un caz recent, derulat la Alba Iulia, câștigat de două avocate din Cluj, Ioana Bâlc și Raluca Țigan, clienta lor, V.G. a fost executată silit de RAIFFEISEN BANK, ca și garant al unui contract de credit de nevoi personale. Creditul era contractat în 2004, în sumă de 5000 euro, și trebuia rambursat de debitoarea principală în 60 luni. Debitoarea, T.L., a plătit o bună parte din credit, conform graficului de plăți, apoi aceasta nu a mai continuat să ramburseze creditului.

Banca i-a cerut aproape de trei ori mai mulți bani decât suma rămasă de rambursat

Pentru ca V.G a garantat pentru debitor, banca a trecut la executarea silită a semnatarilor contractului. În 2011 s-a deschis un dosar execuțional pe numele debitorului și a garantului, banca încercând să scoată bani de la cel mai solvabil dintre ei. De la debitoare nu a scos nimic, așa că a executat garantul. A pus, astfel, poprire pe salariul garantului V.G până la concurența sumei de 7.704,41 euro, reprezentând credit și dobânzi, iar suma de 3.580, 30 lei, reprezentând cheltuieli de executare.

Se poate observa cu ochiul liber cum suma finală a depășit cu mult creditul luat inițial de debitoare, garantul fiind obligat să dea acești bani înapoi de care nu a beneficiat niciodată, debitoarea T.L fiind partea contractantă în mod direct cu banca. Trebuie să luăm în calcul că o parte bună din credit a fost restituit de debitoare, astfel, de la o sumă rămasă de restituit de aproximativ 3000 euro, s-a ajuns la peste 8500 euro, bani pe care trebuia să îi rambureseze garantul.

Garantul a depus contestație

Aceasta a introdus o contestație la executare invocând mai multe nereguli privitoare la executarea silită începută împotriva acesteia. Banca s-a apărat invocând că această contestație nu a fost făcută în termenul legal prevăzut de lege că trebuia să conteste executarea de la primirea somației, fapt ce a fost apreciat de către Judecătoria Alba Iulia, ca fiind corect, în prima fază.

Contestatoarea nu a abandonat lupta aici și a făcut recurs, considerând că i se face o nedreptate, ei nefiindu-i comunicată nicio somație, ci s-a trezit direct cu conturile poprite. Tribunalul Alba a făcut lumină în acest dosar și a dat dreptate contestatoarei în recurs, trimițând cauza Judecătoriei Alba Iulia spre rejudecare, cu îndrumări de la instanța superioară. În rejudecare, s-au invocat de către apărători, mai multe excepții, printre care și excepția perimării executării silite care a fost analizată cu prioritate.

Ce înseamnă perimarea executării silite?

Este o sancțiune procesuală care intervine dacă creditorul (banca) a lăsat să treacă 6 luni de la data îndeplinirii oricărui act de executare, fără să fi urmat alte acte de urmărire. Astfel, cât timp creditorul a declanșat procedura execuțională prin cererea de executare silită adresată executorului judecătoresc, acesta trebuie să fie diligent deoarece printr-o îndelungată lipsă de stăruință în executarea silită, se consideră că a pierdut orice interes în soluționarea cererii sale, intervenind astfel perimarea executării silite, sancțiune procesuală care constă în desființarea tuturor actelor de executare îndeplinite în dosarul execuțional.

Ce a făcut banca în acest caz concret?

A trimis o somație garantului să plătească suma de bani în aprilie 2011, iar apoi timp de 6 luni a rămas în pasivitate, neîndeplinind niciun act de procedură în dosarul execuțional, până în iulie 2012 când i s-a pus poprire pe conturi. Aceste nereguli au fost valorificate împotriva băncii în procedura contestației la executare.

Instanța din fond, Judecătoria Alba Iulia precum și cea din recurs, Tribunalul Alba, analizând actele efectuate în cauză, a reținut că de la data comunicării somației, și până la comunicarea adresei de înființare a popririi, față de contestator nu s-au efectuat alte acte de executare, trecând o perioadă mai mare de 6 luni între acte, întervenind astfel PERIMAREA EXECUTĂRII SILITE PRIN POPRIRE (Sentința civilă nr. 1331/2013 a Judecătoriei Alba Iulia în dosar 815/176/2013).

Cum a fost câștigat procesul

Astfel, garantul V.G a câștigat acest proces desființând executarea silită ilegală pornită împotriva sa, fiind îndreptățit să ceară toți banii popriți ilegal de bancă în temeiul unei executări ilegale. Până nu a fost acționată din nou în judecată, RAIFFEISEN BANK S.A. nu a rambursat această sumă, chiar dacă V.G a încercat soluționarea conflictului pe cale amiabilă.

Văzând că este un alt proces pe rol pentru întoarcerea executării silite, banca s-a grăbit să achieseze la pretențiile reclamantului, rambursând în ziua procesului suma poprită ilegal timp de aproximativ 1 an și jumătate, evitând să plătească după această sumă dobânzi și cheltuieli de judecată.

Recomandări de la avocați

Avocatul Ioana Bâlc a făcut mai multe precizări pentru de Alba24 în legătură cu procesul în care a fost implicată banca RAIFFEISEN. ‘’Procesul a fost lung și anevoios cu cai de atac exercitate de ambele părți. Ne-am judecat de la mijlocul anului 2012 până la începutul lui 2014, dar a meritat, s-a făcut în sfârșit dreptate. Erau numeroase nereguli în dosarul execuțional. În primul rând pentru că în 2011 se cere încuviințarea executării silite și se somează garantul să achite suma- somație pe care garantul nu a primit-o niciodată dar banca susține ca i-a fost afișată pe poartă,- iar după mai mult de 1 an de zile de la somație, clientul meu se trezește cu conturile poprite…. Banca RAIFFEISEN a trecut peste toate regulile de procedură, ducând executarea silită în afara legii. Chiar și după câștigarea procesului în mod definitiv și irevocabil, banca a continuat o lună să îi rețină bani din salariu, motivând că „nu au operat în sistem ridicarea popririi de pe conturi”. Până am cerut înapoi banii popriți ilegal, banca RAIFFEISEN nu a avut nici cea mai mică intenție să ramburseze suma clientului meu. Sunt profund dezamagită de această atitudine a băncii și încurajez consumatorii să se apere de abuzurile băncilor”.

„Românii tind să închidă ochii și să accepte ce le cere banca, chiar și atunci când băncile au un comportament vădit abuziv. Or, asemenea situații reprezintă un precedent periculos. Toleranța sau necunoștința unora încurajează instituțiile financiare să persevereze în comportamentul abuziv, ba chiar să depășească flagrant limitele, în unele cazuri”, declară avocatul Raluca Țigan pentru Alba 24. Avocații îi sfătuiesc pe toți cei care au contracte de credit cu băncile sau sunt executați silit de către acestea, să se informeze sau să apeleze la un specialist pentru a preîntâmpina sau înlătura abzurile pe care băncile le fac în relatie cu consumatorul-partea slabă din contract.Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

5 Comentarii

5 Comments

 1. misu

  marți, 11.03.2014 at 14:37

  o dovada vie ca suntem inca vi,gandim si ne luptam pentru dreptul nostru legitim ,dar sunt inca multi magistrati vanduti diavolului ,mai ales la tribunalul Alba, gen ******

 2. jojo

  miercuri, 12.03.2014 at 18:56

  Si eu am patit-o cu aceasta banca, am avut un credit de nevoi personale pe care am hotarat sa-l lichidez cu un an mai devreme (la filiala din cetate), am avut surpriza sa achit mai mult decat era in desfasurator, iar doamna de la banca s/a rastit la mine sa nu comentez ca sistemul informatic stie mai multe decat mine, asa ca am ramas cu banii dati si nici macar lamurit. Feriti-va cat puteti de astfel de institutii.

 3. Andreea

  vineri, 21.10.2016 at 21:24

  Bunica mea este girant si a primit o foaie acasa pentru executare silita in valoare de 66 de milioane , dar vreau sa spun ca semnatura aceea nu este ai ei ce se intampla acuma?

 4. Simon

  luni, 04.09.2017 at 14:09

  Legea girant banca a fost inventata de guvernul PSD pentru a ajuta escrocii sa se bucure de bani si naivii sa plateasca in locul lor,legea asta trebuie sa dispara,verificati si o sa vedeti cati rahati de interlopi profita de lege batandusi joc de oameni,toti trebuie pedepsiti impreuna cu cei care au facut aceasta lege

  • Gigi

   sâmbătă, 06.01.2018 at 08:55

   Nu sfatuiesc pe nimeni sa-si faca de lucru cu aceasta banca neserioasa. La Alba Iulia majoritatea judecatorilor sunt incompetenti si corupti.pe asta se bazeaza si bancile si cei care actioneaza in instanta desi stiu ca nu au dreptate.Dreptatea a ajuns un lux care se cumpara de multe ori.Cazul de fata probabil e o exceptie.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

ADMINISTRATIE

FOTO-VIDEO: Construcția noului MALL din Alba Iulia, în dezbatere publică. Imagini din dronă cu locul în care va fi ridicat

Publicat

Primăria Alba Iulia a lansat în dezbatere publică Planul Urbanistic Zonal pentru noul mall „Alba Iulia Value Center” care urmează să fie construit pe malul râului Ampoi, la ieșirea din oraș, spre Cluj-Napoca. 

Cetățenii își pot exprima părerea până în data de 10 septembrie, cu privire la documentația depusă de dezvoltator, PK Topaz.

Proiectul prevede construirea unui centru comercial, a unui centru wellness și amenajarea de sensuri giratorii, parcări, alei carosabile și pietonale, spații verzi.

Sunt prevăzute construcții pe o suprafață de câteva hectare de teren.

Documentația poate fi consultată AICI.

Anunțul primăriei:

„Elaborare PUZ – Construire centru comercial Alba Iulia, sensuri giratorii, amenajare platforme exterioare cu parcări , alte carosabile și pietonale, reconfigurare cai de acces, semnalistic rutieră, amplasare casete publicitare luminoase și totemuri publice, amenajare spații verzi, împreunăjmuire teren și introducere parțială în intravilan ”

Serviciul Administraţie publică locală, juridic contencios – Direcția juridică, administrație publică locală din Aparatul de specialitate al Primarului Municipiului Alba Iulia, în conformitate cu prevederile art. 7 alin.(2) din Legea nr.52/2003 privind transparența decizională în administrația publică, republicată, informează publicul interesat cu privire la proiectul de hotărâre privind aprobarea planului urbanistic zonal:

„ Elaborare PUZ – Construire centru comercial Alba Iulia, sensuri giratorii, amenajare platforme exterioare cu parcări, alei carosabile și pietonale, reconfigurare cai de acces, semnalistică rutieră, amplasare casete publicitare luminoase și totemuri publicitare, amenajare spații verzi, împrejmuire teren și introducere parțială în intravilan ”

Etapa de consultare a populației se desfăşoară în perioada 02.08.2021 – 10.09.2021.

Propunerile, sugestiile și opiniile cu valoare de recomandare cu privire la acest proiect de hotărâre, se pot depune în scris specificându-se articolul sau articolele din proiect sau regulament la care se referă, menționând data trimiterii și datele de contact ale expeditorului, la sediul Primăriei Municipiului Alba Iulia, de pe str.: Calea Moților, nr. 5 A, Camera 8 – Registratură sau în format electronic pe adresa de e-mail: office@apulum.ro în termen de 15 zile calendaristice de la data publicării prezentului anunț, respectiv până la data de 16.08.2021, ora.16.00.

Proiectul de hotărâre și documentația referitoare la acest proiect pot fi consultat la sediul Primăriei Municipiului Alba Iulia, camera 1 (Direcția Urbanism, Amenajarea Teritoriului) sau pe site-ul instituției www.apulum.ro , secțiunea Consultare publică.

Noul Mall de la Alba Iulia, va genera 600 de noi locuri de muncă

Centrul comercial care se va construi la Alba Iulia, include un hipermarket, o galerie comercială și spații de tips trip mall, va deservi peste 160.000 de locuitori atât din municipiul Alba Iulia, cât și din localitățile din împrejurimi, generând peste 600 locuri de muncă.

Bugetul estimat pentru construcția Alba Iulia Value Centre este de 23,4 milioane euro, iar data estimată a inaugurării este anul 2022.

Centrul comercial, accesibil direct din E81, va avea o zonă de magazine cu acces din parcare, food court și galerie comercială interioară, iar ancora principală va fi un hipermarket Carrefour.

În plus, vor fi amenajate 700 de locuri de parcare.

Potrivit Primăriei Alba Iulia, noul mall de la Alba Iulia se va construi în zona Bărăbanț, pe un teren aflat în zona râului Ampoi. O firmă din București a solicitat și primit certificat de urbanism de la Primărie, pentru elaborarea PUZ.

Proiectul prevede construirea unui centru comercial, a unui centru wellness și amenajarea de sensuri giratorii, parcări, alei carosabile și pietonale și spații verzi. Sunt prevăzute construcții pe o suprafață de aproximativ 6,1 hectare de teren.

Firma PK Topaz SRL din București a solicitat Primăriei Alba Iulia, în data de 27 aprilie 2020, un certificat de urbanism pentru elaborare PUZ – Construire centru comercial Alba Iulia, sensuri giratorii, centru wellness, amenajare platforme exterioare cu parcări, alei carosabile și pietonale, reconfigurare căi de acces, semnalistică rutieră, amplasare casete publicitare luminoase și totemuri publicitare, amenajare spații verzi, împrejmuire teren și introducere parcelă în intravilan.

De asemenea, se dorește devierea rețelei electrice de înaltă tensiune (LEA 220 kW) și efectuarea de operațiuni cadastrale, notariale și schimbare categorie de folosință.

Terenul se află în localitatea Alba Iulia, în zona străzilor Alexandru Ioan Cuza și Fabricilor.

Potrivit PUG, terenul vizat este parțial extravilan, astfel că va trebui trecut în intravilan pentru realizarea investiției și relocată rețeaua electrică de 220 kW (liniile ar urma să fie deviate pe lângă râul Ampoi și trecute în subteran). Procedura este de durată și la această dată se efectuează procedurile de alipire a terenurilor.

Proiectul include circa 1500 locuri de parcare și amenajarea a două sensuri giratorii (unul pe strada Alexandru Ioan Cuza, celălalt pe strada Fabricilor). Proiectul ar putea însă suferi modificări.

Cine sunt investitorii

Firma PK Topaz SRL are sediul în București, iar, potrivit termene.ro, acționarii firmei și legăturile cu alte companii sunt după cum urmează:

Sursă foto: Siteul dezvoltatorului Prime Kapital

Citeste mai mult
Publicitate

EDUCAȚIE

Ministrul Educației: Școala începe cu elevii în bănci, în 13 septembrie. Structura anului școlar 2021 – 2022. Cursuri și vacanțe

Publicat

Ministrul Educației a anunțat cum va începe școala: Toţi elevii din România vor începe şcoala ca altădată, adică în bănci. Este vestea mult aşteptată a ministrului Educaţiei, care a anunţat astăzi oficial reluarea cursurilor fizic pentru elevi şi preşcolari.

Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a anunţat marți că este în favoarea deschiderii noului an şcolar cu prezenţă fizică pentru toţi elevii.

„Neavând niciun glob de cristal şi neavând nici competenţe sanitare, pot să vă spun că şcoala va începe fizic, cu prezenţă fizică în data de 13 septembrie. Am stabilit deja o întâlnire cu Consiliul Naţional al Elevilor pentru săptămâna viitoare, în ziua de marţi.

Mă pronunţ cât se poate de clar în favoarea deschiderii şcolii cu prezenţă fizică pentru toţi elevii, fără scenarii de funcţionare. Am dreptul să îmi manifest acest optimism, în paralel luând în considerare orice alte variante vor rezulta din evoluţia epidemiologică”, a spus ministrul.

Ministrul a explicat că că la reuniunea Consiliilor Rectorilor, care a avut loc la Cluj, reprezentanţii universităţilor şi-au exprimat dorinţa de deschidere a cursurilor universitare cu prezenţă fizică.

„Nu o să fiu nicidecum eu acela care va intra peste autonomia universitară. Universităţile adoptă, prin consilii de administraţie şi senate, la care participă şi studenţii, aceste decizii şi răspund pentru deciziile luate.

Universităţile au datoria să răspundă pentru siguranţa studenţilor şi să ia măsuri în consecinţă”, a mai spus ministrul Educaţiei.

Structura anului şcolar 2021 – 2022

Anul şcolar 2021 – 2022 începe la data de 1 septembrie 2021, se încheie la data de 31 august 2022 şi are 34 de săptămâni de cursuri.

Cursurile anului şcolar 2021 – 2022 încep la data de 13 septembrie 2021.

Pentru clasele a XII-a zi, a XIII-a seral şi frecvenţă redusă, anul şcolar are 32 de săptămâni de cursuri, care se încheie la data de 27 mai 2022.

Pentru clasa a VIII-a, anul şcolar are 33 de săptămâni de cursuri, care se încheie la data de 3 iunie 2022.

Pentru clasele din învăţământul liceal – filiera tehnologică şi pentru clasele din învăţământul profesional, anul şcolar are 37 de săptămâni de cursuri, care se încheie la data de 1 iulie 2022.

Anul şcolar 2021 – 2022 se structurează pe două semestre

Semestrul I – 14 săptămâni de cursuri dispuse în perioada 13 septembrie 2021 – 22 decembrie 2021.

Cursuri: luni, 13 septembrie 2021 – miercuri, 22 decembrie 2021

În perioada 25 – 31 octombrie 2021, elevii claselor din învăţământul primar şi copiii din grupele din învăţământul preşcolar sunt în vacanţă.

Vacanţa de iarnă – joi, 23 decembrie 2021 – duminică, 9 ianuarie 2022.

Semestrul al II-lea – 20 de săptămâni de cursuri dispuse în perioada 10 ianuarie 2022 – 10 iunie 2022.

Cursuri: luni, 10 ianuarie 2022 – joi, 14 aprilie 2022.

Vacanţă de primăvară – vineri, 15 aprilie 2022 – duminică, 1 mai 2022.

Cursuri: luni, 2 mai 2022 – vineri, 10 iunie 2022.

Vacanţa de vară – sâmbătă, 11 iunie 2022 – data din septembrie 2022 la care încep cursurile anului şcolar 2022 – 2023.

Programul ”Școala altfel” în anul școlar 2021-2022

Programul naţional „Şcoala altfel” se va desfăşura în perioada 8 – 14 aprilie 2022.

Intervalul aferent programului „Şcoala altfel” nu va coincide cu perioada în care se susţin lucrările scrise semestriale (tezele).

Pentru clasele din învăţământul liceal – filiera tehnologică, din învăţământul profesional şi din învăţământul postliceal se pot organiza activităţi de instruire practică în perioada dedicată programului „Şcoala altfel”.

Lucrările scrise semestriale (tezele) se susţin, după ce se parcurge programa şcolară, cu cel puţin 3 săptămâni înainte de finalizarea semestrului.

Etapele naţionale ale olimpiadelor şcolare se vor organiza, de regulă, în perioada dedicată programului „Şcoala altfel”, conform calendarului olimpiadelor naţionale şcolare.

Ce se întâmplă în situația suspendării cursurilor

În situaţia suspendării cursurilor conform Regulamentului-cadru de organizare şi funcţionare a unităţilor de învăţământ preuniversitar, aprobat prin Ordinul ministrului educaţiei şi cercetării nr. 5.447/2020, cu modificările şi completările ulterioare, măsurile privind parcurgerea integrală a programei şcolare prin modalităţi alternative stabilite de consiliul de administraţie al unităţii de învăţământ nu se dispun în perioada vacanţelor şcolare.

Examenele naționale și cele de certificare/ atestare

Calendarul examenelor/evaluărilor naţionale, al examenelor de absolvire, respectiv de certificare/atestare a calificării profesionale/a competenţelor, precum şi calendarul admiterii în clasa a IX-a se aprobă prin ordine distincte ale ministrului Educaţiei.

Citeste mai mult
Publicitate

CUGIR

Reacția șefului PNL Alba, Mircea Hava după demiterea administratorilor speciali de la UM Cugir. Atac la adresa ministrului Năsui

Publicat

Europarlamentarul Mircea Hava a reacționat într-o postare pe Facebook, la anunțul ministrului Economiei, Claudiu Năsui, care a precizat că îi eliberează din funcție pe administratorii speciali ai UM Cugir, ai Fabricii de Arme Cugir și ai UA Moreni. 

În linii mari, Mircea Hava a declarat că noua administrație înțelege superficial, după ureche reforma și abordarea în economie. 

”Domnul Năsui ar trebui să priceapă că nu e tocmai bine să flenduri tema privatizării industriei de armament, fără să ai o strategie clară

Am aflat, azi, despre cea mai recentă inițiativă a ministrului Claudiu Năsui, aceea de elibera din funcție administratorii speciali de la fabrica de arme din Cugir. Auto-intitulata „noua clasă politică” înțelege superficial, spre o adaptare după ureche, reforma, dar și abordarea ei în economie.

Nu discut, neapărat, despre cei doi domni rămași fără funcție, pentru că nu m-a preocupat niciodată negocierea funcțiilor, nici chiar în actuala coaliție. Resping categoric faptul că, indiferent în zona cărui partid stăteau aceste funcții, poți face bravadă dintr-o biată măsură de management.

CITEȘTE ȘI: Administratorii speciali ai Uzinei Mecanice și Fabricii de Arme Cugir, dați afară de ministrul Năsui. Ce salarii aveau

Cu atât mai mult cu cât gestul de azi a fost livrat la pachet cu ideea de a privatiza producția de armament și cu o altă idee, mai veche, de a deschide o nouă fabrică în Mehedinți. Unde să se facă pistoale Beretta. Acolo, nu la Cugir.

Domnul Năsui ar trebui să priceapă că nu e tocmai bine să flenduri tema privatizării industriei de armament, fără să ai o strategie clară. E de preferat ca acest sector să devină funcțional, mai degrabă.

Apoi, să definești programe de dotare și înzestrare multianuale, ale armatei și altor forțe, pentru ca posibili investitori privați, cu participare în marjă mai mare decât statul, să știe de ce vor prelua fabrici cu regim special, de ce le vor moderniza cu investiții uriașe și, mai ales, cum ne vor feri de un cost social major prin păstrarea angajaților din domeniu.

E clar că domnul ministru a scos pistolul, spre partenerii din coaliție, ca într-un western, dar plin cu gloanțe oarbe. Măsura de azi e fix praf în ochii premierului, pentru că e cel puțin ciudat să vorbești de fabrici noi, când tu ești capabil să le pui pe butuci pe cele cu tradiție.

Revoluția bunei guvernări, fără niciun plan concret, nu înseamnă să dai doi oameni afară și să te tângui la foc automat în televizoare că treaba nu merge. Sau poate vrei să meargă, dar în altă parte decât în Cugir…

Chestie pentru care nici nu ți-ar păsa ce explicații ar avea de dat administrația de acolo oamenilor din Cugir sau din împrejurimi, darămite cum va deconta PNL, ca partid majoritar aflat la guvernare.

Îl somez, public, pe ministrul USR Claudiu Năsui să-și reconsidere orice eventuală decizie ca parte din producția de armament ce ar putea fi realizată la Cugir, să fie mutată în vreo fabrică desenată pe hârtie.

S-a mai discutat de cele 25.000 de pistoale Beretta, promise anul trecut spre fabricare pe un câmp din Mehedinți, deocamdată gol, în loc să fie făcute la Cugir, într-una din fabricile etalon ale industriei de apărare din România dar și din lume.

E inadmisibil ca un membru din Guvernul României să se facă vinovat de astfel de jocuri de imagine, dar în fapt să nu întărească cu nimic o parte a economiei naționale.

Nu voi fi niciodată de acord cu soluții cu care nu ar fi de acord nici un student la economie aflat în primul semestru de facultate, cu experimente de laborator atunci când e vorba de un domeniu atât de vital cum este cel al industriei de apărare.

Cu atât mai mult, nu voi accepta niciodată ca oamenii din Cugir să fie subiectul unui cost social, prin diminuarea sau relocarea producție de armament din zonă, în ciuda unei tradiții evidente. Sunt convins că astfel de idei năstrușnice vor rămâne doar în acest stadiu și că se vor lovi de refuzul premierului Florin Cîțu cel care, în final, trebuie să își asume responsabilitatea în probleme atât de sensibile”, a scris Mircea Hava pe Facebook.

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

Cum ne vor afecta scumpirile la energie din august. România se confruntă cu un fenomen de creștere al prețului utilităților

Publicat

gaze, aragaz, ochi aragaz,

România se confruntă cu un fenomen de creștere al prețului utilităților, chiar la începutul lunii august având loc o scumpire a energiei, iar aceasă scumpire se va reflecta și în buzunarele românilor.

Scumpirile din ultimul an la energie și utilități reprezintă un avertisment pentru un viitor foarte sumbru rezervat românilor. Din păcate, vom ajunge să plătim din ce în ce mai mult pe utilități, iar explicația vine de la experți.

Energia spot pentru data de 4 august 2021, la ora 21, pe vârf naţional de consum se tranzacţionează la preţul istoric de 1.000 de lei pe MWh, arată datele de pe bursa de energie OPCOM.

În aceeaşi zi a anului trecut, acelaşi interval, energia costa 220 de lei pe MWh, scumpirile de acum fiind greu de imaginat la acel moment.

Un maxim istoric al prețului gazelor naturale a mai fost atins în România în urmă cu 10 ani, un nou record fiind stabilit la începutul lunii august. 

„Explicația este dată de diferența mare dintre cerere și ofertă care există în momentul de față pe piață. În același timp prețurile sunt în creștere la nivelul întregii Europe. 

„Majoritatea consumatorilor de gaze în România s-au confruntat cu o creștere de circa 20%, în medie.

Din păcate, cei care au trecut anul trecut în piața liberă și se găsesc în momentul de față în situația de a le expira contractele vor suferi mult mai mult decât cei care au avut contractele cu finalitate la sfârșitul lunii iunie, unde creșterile pot să fie între 75% și 105%, adică practic, vorbim de o dublare prețurilor gazelor naturale pentru mulți consumatori casnici”, a mai completat expertul în energie. 

Dumitru Chisăliță, expert în energie: Ieri s-a atins maximul istoric la nivelul Europei. Cel mai mare preț al gazelor naturale s-a tranzacționat pe o bursă din Europa, 42,78 de euro megawattul.

Sunt elemente care practic, fac ca în momentul de față să existe o cerere nebună aș putea să spun pe piața gazelor naturale. Din păcate România nu scapă de acest fenomen.

Elementele sunt determinate de lipsa unei disponibilități, a unei oferte de gaz pe piața românească, ceea ce a dus ca prețurile să crească foarte mult în ultimele 2 săptămâni atingând niște creșteri cu risc exponențial”, a explicat la Digi24 Dumitru Chisăliță, expert în energie potrivit DCNews.

Cât de corecte sunt scumpirile la energie. Ce spune Consiliul Concurenței

Preşedintele Consiliul Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu, a declarat pentru Agerpres că majorările de prețuri la curent și la gaze sunt rezultatul creșterii cererii, dar și a liberalizării pieței de energie și de gaze naturale, acesta menționând că Hidroelectrica vindea electricitatea sub prețul pieței.

Nu înseamnă că piaţa nu funcţionează bine, nu înseamnă că e ceva ilegal ce fac actorii aceştia în piaţă. Înseamnă că acesta este contextul economic şi preţurile cresc. Iar creşterea preţului curentului, al gazelor, al benzinei, se duce şi în preţul produselor.

Deci vedem o creştere a inflaţiei datorită scumpirii energiei. BNR ne spune că e temporar, până la urmă lucrurile se vor stabiliza. 2020 a fost deosebit de jos, acum revenim cumva şi ne vom stabiliza în jurul preţurilor din 2019.”, a declarat Chirițoiu.

Plinul la benzinărie mai scump ca niciodată

Din această poveste nu puteau lipsi carburanții. Prețurile au ajuns la 6 lei/litru, dar sunt deja benzinării care afișează, la unele sortimente, prețuri și mai mari. Comparativ cu începutul anului, această scumpire vizibilă a carburanților înseamnă prețuri mai mari cu peste 10%.

Indiferent care au fost condițiile internaționale care au generat această scumpire, trebuie spus că pe piața românească majorarea prețurilor la pompă în această perioadă a fost mai agresivă decât în alte țări, precum Grecia, Germania, Italia, Franţa etc., dacă vorbim despre benzină.

Producția de petrol, majorată din august

Majorarea cotațiilor petroliere vine pe fondul revenirii economiei mondiale și în condițiile în care cererea tot mai mare nu este încă acoperită de producție.

Pe de altă parte, cel puțin un sfert din rafinăriile din nord-vestul Europei care produc benzină au fost scoase în primăvară din funcțiune pentru lucrări de mentenanță sau întreruperi neprogramate.

O altă problemă a fost cauzată și de creșterea exporturilor europene de carburanți, în special către Statele Unite și vestul Africii.

Principalii producători de petrol au căzut de acord să majoreze producţia începând din luna august. Miniştrii Energiei din OPEC+ au căzut de acord să majoreze producţia începând din luna august, în încercarea de a ţine sub control preţurile la ţiţei care au atins cel mai ridicat nivel din ultimii doi ani pe măsură ce economia mondială îşi revine din pandemie, transmite Reuters, scrie Agerpres. 

Acordul prevede că grupul celor 23 de mari producători de petrol, care include ţările membre ale Organizaţiei Statelor Exportatoare de Petrol şi aliaţi precum Rusia, îşi va majora producţia cu 400.000 de barili pe zi în fiecare lună începând din luna august şi până în luna decembrie a acestui an, a informat OPEC într-un comunicat de presă.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate