Connect with us
Advertisement

ECONOMIE

Ai girat pentru cineva care nu și-a plătit ratele și ai fost executat silit? Exemplul care te poate proteja de acțiunile abuzive ale băncilor


Publicat

„Faci bine și primești rău”. În ultima perioadă, din ce în ce mai mulți oameni se regăsesc în acest proverb, în special cei implicați în afaceri cu băncile. Nu sunt puțini cei care, cu intenția de a ajuta, au girat pentru cineva care a luat un credit de la bancă și au sfârșit prin a fi executați silit din cauza că debitorul nu și-a plătit ratele corect.

Vă prezentăm un caz care poate fi luat exemplu în toate situațiile executări silite, popriri pe conturile giranților puse din cauză că beneficiarul creditului nu l-a rambursat. Pentru giranții cărora băncile le-au cerut bani mai mulți decât totalul creditului contractat, există șanse de câștig în instanță având ca precedent modelul de mai jos.

„Majoritatea dintre noi avem credite la bănci, care trebuie rambursate conform unui grafic de plăți. În cazul în care nu plătim creditul, băncile trebuie să respecte o anumită procedură de declarare a scadenței unei creanțe și ne poate executa silit doar cu respectarea rigorilor legii.

De multe ori, băncile fac abuzuri în relație cu partea slabă din contract – consumatorul, care dacă nu este bine informat sau apărat, poate fi prejudiciat de către bancă. Isteria cu clauzele abuzive ascunse în contractele de credit e dusă mai departe la abuzurile făcute de bancă în momentul în care execută silit un titular/garant al unui contract de credit.

Caz derulat în Alba Iulia: Garant executat silit de Raiffeisen Bank

Într-un caz recent, derulat la Alba Iulia, câștigat de două avocate din Cluj, Ioana Bâlc și Raluca Țigan, clienta lor, V.G. a fost executată silit de RAIFFEISEN BANK, ca și garant al unui contract de credit de nevoi personale. Creditul era contractat în 2004, în sumă de 5000 euro, și trebuia rambursat de debitoarea principală în 60 luni. Debitoarea, T.L., a plătit o bună parte din credit, conform graficului de plăți, apoi aceasta nu a mai continuat să ramburseze creditului.

Banca i-a cerut aproape de trei ori mai mulți bani decât suma rămasă de rambursat

Pentru ca V.G a garantat pentru debitor, banca a trecut la executarea silită a semnatarilor contractului. În 2011 s-a deschis un dosar execuțional pe numele debitorului și a garantului, banca încercând să scoată bani de la cel mai solvabil dintre ei. De la debitoare nu a scos nimic, așa că a executat garantul. A pus, astfel, poprire pe salariul garantului V.G până la concurența sumei de 7.704,41 euro, reprezentând credit și dobânzi, iar suma de 3.580, 30 lei, reprezentând cheltuieli de executare.

Se poate observa cu ochiul liber cum suma finală a depășit cu mult creditul luat inițial de debitoare, garantul fiind obligat să dea acești bani înapoi de care nu a beneficiat niciodată, debitoarea T.L fiind partea contractantă în mod direct cu banca. Trebuie să luăm în calcul că o parte bună din credit a fost restituit de debitoare, astfel, de la o sumă rămasă de restituit de aproximativ 3000 euro, s-a ajuns la peste 8500 euro, bani pe care trebuia să îi rambureseze garantul.

Garantul a depus contestație

Aceasta a introdus o contestație la executare invocând mai multe nereguli privitoare la executarea silită începută împotriva acesteia. Banca s-a apărat invocând că această contestație nu a fost făcută în termenul legal prevăzut de lege că trebuia să conteste executarea de la primirea somației, fapt ce a fost apreciat de către Judecătoria Alba Iulia, ca fiind corect, în prima fază.

Contestatoarea nu a abandonat lupta aici și a făcut recurs, considerând că i se face o nedreptate, ei nefiindu-i comunicată nicio somație, ci s-a trezit direct cu conturile poprite. Tribunalul Alba a făcut lumină în acest dosar și a dat dreptate contestatoarei în recurs, trimițând cauza Judecătoriei Alba Iulia spre rejudecare, cu îndrumări de la instanța superioară. În rejudecare, s-au invocat de către apărători, mai multe excepții, printre care și excepția perimării executării silite care a fost analizată cu prioritate.

Ce înseamnă perimarea executării silite?

Este o sancțiune procesuală care intervine dacă creditorul (banca) a lăsat să treacă 6 luni de la data îndeplinirii oricărui act de executare, fără să fi urmat alte acte de urmărire. Astfel, cât timp creditorul a declanșat procedura execuțională prin cererea de executare silită adresată executorului judecătoresc, acesta trebuie să fie diligent deoarece printr-o îndelungată lipsă de stăruință în executarea silită, se consideră că a pierdut orice interes în soluționarea cererii sale, intervenind astfel perimarea executării silite, sancțiune procesuală care constă în desființarea tuturor actelor de executare îndeplinite în dosarul execuțional.

Ce a făcut banca în acest caz concret?

A trimis o somație garantului să plătească suma de bani în aprilie 2011, iar apoi timp de 6 luni a rămas în pasivitate, neîndeplinind niciun act de procedură în dosarul execuțional, până în iulie 2012 când i s-a pus poprire pe conturi. Aceste nereguli au fost valorificate împotriva băncii în procedura contestației la executare.

Instanța din fond, Judecătoria Alba Iulia precum și cea din recurs, Tribunalul Alba, analizând actele efectuate în cauză, a reținut că de la data comunicării somației, și până la comunicarea adresei de înființare a popririi, față de contestator nu s-au efectuat alte acte de executare, trecând o perioadă mai mare de 6 luni între acte, întervenind astfel PERIMAREA EXECUTĂRII SILITE PRIN POPRIRE (Sentința civilă nr. 1331/2013 a Judecătoriei Alba Iulia în dosar 815/176/2013).

Cum a fost câștigat procesul

Astfel, garantul V.G a câștigat acest proces desființând executarea silită ilegală pornită împotriva sa, fiind îndreptățit să ceară toți banii popriți ilegal de bancă în temeiul unei executări ilegale. Până nu a fost acționată din nou în judecată, RAIFFEISEN BANK S.A. nu a rambursat această sumă, chiar dacă V.G a încercat soluționarea conflictului pe cale amiabilă.

Văzând că este un alt proces pe rol pentru întoarcerea executării silite, banca s-a grăbit să achieseze la pretențiile reclamantului, rambursând în ziua procesului suma poprită ilegal timp de aproximativ 1 an și jumătate, evitând să plătească după această sumă dobânzi și cheltuieli de judecată.

Recomandări de la avocați

Avocatul Ioana Bâlc a făcut mai multe precizări pentru de Alba24 în legătură cu procesul în care a fost implicată banca RAIFFEISEN. ‘’Procesul a fost lung și anevoios cu cai de atac exercitate de ambele părți. Ne-am judecat de la mijlocul anului 2012 până la începutul lui 2014, dar a meritat, s-a făcut în sfârșit dreptate. Erau numeroase nereguli în dosarul execuțional. În primul rând pentru că în 2011 se cere încuviințarea executării silite și se somează garantul să achite suma- somație pe care garantul nu a primit-o niciodată dar banca susține ca i-a fost afișată pe poartă,- iar după mai mult de 1 an de zile de la somație, clientul meu se trezește cu conturile poprite…. Banca RAIFFEISEN a trecut peste toate regulile de procedură, ducând executarea silită în afara legii. Chiar și după câștigarea procesului în mod definitiv și irevocabil, banca a continuat o lună să îi rețină bani din salariu, motivând că „nu au operat în sistem ridicarea popririi de pe conturi”. Până am cerut înapoi banii popriți ilegal, banca RAIFFEISEN nu a avut nici cea mai mică intenție să ramburseze suma clientului meu. Sunt profund dezamagită de această atitudine a băncii și încurajez consumatorii să se apere de abuzurile băncilor”.

„Românii tind să închidă ochii și să accepte ce le cere banca, chiar și atunci când băncile au un comportament vădit abuziv. Or, asemenea situații reprezintă un precedent periculos. Toleranța sau necunoștința unora încurajează instituțiile financiare să persevereze în comportamentul abuziv, ba chiar să depășească flagrant limitele, în unele cazuri”, declară avocatul Raluca Țigan pentru Alba 24. Avocații îi sfătuiesc pe toți cei care au contracte de credit cu băncile sau sunt executați silit de către acestea, să se informeze sau să apeleze la un specialist pentru a preîntâmpina sau înlătura abzurile pe care băncile le fac în relatie cu consumatorul-partea slabă din contract.


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

5 Comentarii

5 Comments

 1. misu

  marți, 11.03.2014 at 14:37

  o dovada vie ca suntem inca vi,gandim si ne luptam pentru dreptul nostru legitim ,dar sunt inca multi magistrati vanduti diavolului ,mai ales la tribunalul Alba, gen ******

 2. jojo

  miercuri, 12.03.2014 at 18:56

  Si eu am patit-o cu aceasta banca, am avut un credit de nevoi personale pe care am hotarat sa-l lichidez cu un an mai devreme (la filiala din cetate), am avut surpriza sa achit mai mult decat era in desfasurator, iar doamna de la banca s/a rastit la mine sa nu comentez ca sistemul informatic stie mai multe decat mine, asa ca am ramas cu banii dati si nici macar lamurit. Feriti-va cat puteti de astfel de institutii.

 3. Andreea

  vineri, 21.10.2016 at 21:24

  Bunica mea este girant si a primit o foaie acasa pentru executare silita in valoare de 66 de milioane , dar vreau sa spun ca semnatura aceea nu este ai ei ce se intampla acuma?

 4. Simon

  luni, 04.09.2017 at 14:09

  Legea girant banca a fost inventata de guvernul PSD pentru a ajuta escrocii sa se bucure de bani si naivii sa plateasca in locul lor,legea asta trebuie sa dispara,verificati si o sa vedeti cati rahati de interlopi profita de lege batandusi joc de oameni,toti trebuie pedepsiti impreuna cu cei care au facut aceasta lege

  • Gigi

   sâmbătă, 06.01.2018 at 08:55

   Nu sfatuiesc pe nimeni sa-si faca de lucru cu aceasta banca neserioasa. La Alba Iulia majoritatea judecatorilor sunt incompetenti si corupti.pe asta se bazeaza si bancile si cei care actioneaza in instanta desi stiu ca nu au dreptate.Dreptatea a ajuns un lux care se cumpara de multe ori.Cazul de fata probabil e o exceptie.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


TOP articole in ultimele zile

Advertisement

EVENIMENT

OFICIAL, 31 martie: 2.245 îmbolnăviri cu noul coronavirus în România. 293 cazuri noi, 220 persoane vindecate, 69 decese

Publicat

Au fost înregistrate 2.245 cazuri de îmbolnăviri cu noul coronavirus în România, potrivit informării transmise de Grupul de Comunicare Strategică, marți, 31 martie, ora 13.00. În ultimele 24 de ore au fost 293 cazuri noi.

Până astăzi, 31 martie, pe teritoriul României, au fost confirmate 2.245 de cazuri de persoane infectate cu virusul COVID – 19 (coronavirus). Dintre persoanele confirmate pozitiv, 220 au fost declarate vindecate și externate (81 la București, 55 la Timiș, 20 la Iași, 16 la Caraș-Severin, 11 la Constanța, 10 la Prahova, 7 la Dolj, 5 la Brașov, 4 la Cluj, 4 la Galați, 2 la Bihor, 1 la Brăila, 1 la Mureș, 1 la Neamț, 1 la Alba, 1 Argeș).

Totodată, până acum, 69 de persoane diagnosticate cu infecție cu COVID-19, internate în spitale din Craiova, București, Iași, Suceava, Arad, Bacău, Timișoara, Cluj, Neamț, Hunedoara, Constanța, Satu Mare, Sibiu și Ialomița, au decedat.

De la ultima informare transmisă de Grupul de Comunicare Strategică, au fost înregistrate alte 293 noi cazuri de îmbolnăvire.

La ATI, în acest moment, sunt internați 62 de pacienți, dintre care 36 în stare gravă. Starea de sănătate a celorlalți pacienți este deocamdată staționară.

Pe teritoriul României, în carantină instituționalizată sunt 11.576 de persoane. Alte 123.577 de persoane sunt în izolare la domiciliu și se află sub monitorizare medicală.

Până la această dată, la nivel național, au fost prelucrate 24.654 de teste.

În ultimele 24 de ore, au fost înregistrate 1.151 de apeluri la numărul unic de urgență 112 și 6.393 la linia TELVERDE (0800 800 358), deschisă special pentru informarea cetățenilor.

De asemenea, în ultimele 24 de ore, prin structurile abilitate ale M.A.I. au fost întocmite 15 dosare penale, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de zădărnicirea combaterii bolilor, faptă prevăzută şi pedepsită de art. 352 alin. 1 Cod Penal. Poliția de Frontieră a întocmit un dosar penal, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de fals în declarații, faptă prevăzută și pedepsită de art. 326 Cod Penal.

Totodată, Poliția și Jandarmeria au aplicat, în același interval de timp, 990 de sancțiuni contravenționale pentru nerespectarea măsurilor de izolare/carantină.

Polițiștii au depistat, în ultimele 24 de ore, 8.276 de persoane care nu au respectat măsura privind restricţionarea circulaţiei. Acestora le-au fost aplicate sancţiuni contravenţionale, în valoare de 13.174.104 lei.

În ceea ce privește situația cetățenilor români aflați în alte state, potrivit informațiilor obținute de misiunile diplomatice și oficiile consulare ale României în străinătate, până în prezent, 94 de cetățeni români au fost confirmați ca fiind infectați cu COVID-19 (coronavirus): 56 în Italia, 14 în Franța, 7 în Germania, 6 în Spania, 2 în Namibia, 2 în Indonezia, 2 în Marea Britanie și câte unul în Tunisia, Irlanda, Luxemburg, Belgia și SUA. De la începutul epidemiei de COVID-19 (coronavirus) și până la acest moment, 19 cetățeni români aflați în străinătate, 9 în Italia, 6 în Franța, 2 în Marea Britanie, unul în Germania și unul în Spania, au decedat.

Le reamintim cetățenilor să ia în considerare doar informațiile verificate prin sursele oficiale și să apeleze pentru recomandări și alte informații la linia TELVERDE – 0800.800.358. Numărul TELVERDE nu este un număr de urgență, este o linie telefonică alocată strict pentru informarea cetățenilor. De asemenea, românii aflați în străinătate pot solicita informații despre prevenirea și combaterea virusului la linia special dedicată lor, +4021.320.20.20.

Până la data de 30 martie 2020, au fost raportate 359.102 de cazuri în UE / SEE, Regatul Unit, Monaco, San Marino, Elveția, Andora. Cele mai multe cazuri au fost înregistrate în Italia, Franţa, Germania, Spania și Regatul Unit.

Începând cu data de 30 martie, persoanele care părăsesc locul în care au fost carantinate, fără aprobarea autorităților competente, vor fi obligate să reia ciclul de 14 zile de carantinare, suportând cheltuielile efectuate cu carantinarea acestora, și vor răspunde penal conform legii. Totodată, persoanele care nu respectă condițiile izolării și sunt identificate în afara spațiului de izolare vor fi obligate să intre în carantină 14 zile, suportând cheltuielile efectuate cu carantinarea acestora, și vor fi sancționate contravențional, dacă fapta nu constituie infracțiune.

Potrivit Ordonanței Militare nr. 6 din 30.03.2020, se instituie pe perioada stării de urgență, măsura de carantinare în municipiul Suceava și în zona limitrofă formată din următoarele opt comune: Adâncata, Salcea, Ipotești, Bosanci, Moara, Șcheia, Pătrăuți și Mitocu Dragomirnei.

În această perioadă, în zona carantinată este permisă intrarea, respectiv ieșirea pentru transportul de marfă, indiferent de natura acestuia, a materiilor prime și resurselor necesare desfășurării activităților economice în zona carantinată, precum și a aprovizionării populației. De asemenea, este permisă intrarea, respectiv ieșirea, persoanelor care nu locuiesc în zona carantinată dar care desfășoară activități economice sau în domeniul apărării, ordinii publice, securității naționale, sanitar, situațiilor de urgență, administrației publice locale, asistenței și protecției sociale, judiciar, serviciilor de utilitate publică, energetic, agriculturii alimentației publice, alimentării cu apă, comunicațiilor și transporturilor.

De la intrarea în vigoare a Ordonanței Militare nr. 2 și până în prezent, au fost plasate în carantină instituționalizată 1.124 de persoane care nu au respectat perioada de autoizolare. De asemenea, 32 de persoane aflate în carantină au părăsit locația în care au fost plasate, pentru acestea fiind dispusă măsura carantinării pentru o nouă perioadă de 14 zile”.

Până marți, la ora 12.30. au fost raportate 69 decese.

Până luni seara, în România erau 2.109 cazuri de îmbolnăvire cu COVID-19 (până la ora 20.00), din care 593 în municipiul Suceava și 65 decese.

În județul Alba, până luni seara, erau patru cazuri de îmbolnăvire cu noul coronavirus.

Citește și Spitalul Județean de Urgență Alba Iulia confirmă al patrulea caz de coronavirus în județ. Precizările instituției

De asemenea, la nivelul județului Alba erau 268 persoane în carantină, 40 persoane ieșite din carantină, 1662 persoane izolate la domiciliu, 1356 persoane ieșite din izolare.

Cele mai recente măsuri luate de autorități:

A fost adoptată Ordonanța Militară nr. 5, care prelungește suspendarea zborurilor (operatori comerciali) din și spre Spania cu 14 zile (măsura intră în vigoare de marți, 31 martie, ora 18.00) și din și spre Italia (din 6 aprilie). De asemenea, persoanele care părăsesc locul în care au fost carantinate, fără aprobarea autorităților competente, vor fi obligate să reia ciclul de 14 zile de carantinare, suportând cheltuielile efectuate cu carantinarea acestora, și vor răspunde penal conform legii. Cele care nu respectă condițiile izolării la locul declarat / la care au optat să efectueze izolarea și sunt identificate în afara spațiului de izolare vor fi obligate să intre în carantină 14 zile, suportând cheltuielile efectuate cu carantinarea acestora, și vor fi sancționate contravențional, dacă fapta nu este infracțiune.

A fost adoptată Ordonanța Militară nr. 6, prin care se instituie, pe perioada stării de urgență, măsura de carantinare în  municipiul Suceava și în zona limitrofă formată din  următoarele opt comune: Adâncata, Salcea, Ipotești, Bosanci,  Moara, Șcheia, Pătrăuți și Mitocu Dragomirnei, precum zonă de protecție formată din toate celelalte unități teritoriale administrative din județul Suceava.

În zona carantinată permisă intrarea, respectiv ieșirea pentru: transportul de marfă, indiferent de natura acestuia, a materiilor prime și resurselor necesare desfășurării activităților economice în zona carantinată, precum și a aprovizionării populației; persoanele care nu locuiesc în zona carantinată dar care desfășoară  activități economice sau în domeniul apărării, ordinii publice, securității naționale, sanitar, situațiilor de urgență, administrației publice locale, asistenței și protecției sociale, judiciar, serviciilor de utilitate publică, energetic, agriculturii alimentației publice, alimentării cu apă, comunicațiilor și transporturilor.

Continue Reading
Advertisement

EVENIMENT

Amenzi RECORD de aproape 220.000 de lei în Alba, pentru nerespectarea ordonanțelor militare. Situația la nivelul județului

Publicat

La nivelul județului Alba se află 268 persoane în carantină, 40 persoane ieșite din carantină, 1662 persoane izolate la domiciliu, 1356 persoane ieșite din izolare, au transmis marți reprezentanții Instituției Prefectului. Pe lângă aceste informații ar mai fi de adăugat că în județ au fost confirmate 4 cazuri de infectare cu coronavirus.

Comunicatul Instituției Prefectului:

Polițiștii din Alba continuă să acționeze integrat, împreună cu celelalte structuri teritoriale cu atribuții în domeniul ordinii și siguranței publice, pentru impunerea normelor legale în timpul stării de urgență prin verificarea persoanelor și societăților comerciale, fluidizarea traficului rutier și escortarea autovehiculelor care tranzitează județul nostru cu persoane care revin din afara granițelor țării.

În ultimele 24 de ore, 262 de polițiști din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Alba și 41 polițiști locali au desfășurat misiuni specifice în contextul prevenirii și combaterii răspândirii COVID – 19.

Astfel, s-a verificat modul de respectare a măsurii de izolare  în cazul a 612 persoane, iar echipaje mixte de polițiști, jandarmi polițiști locali și lucrători MApN au intensificat activitățile pentru asigurarea unui climat optim de siguranță publică, care a avut ca scop verificarea respectării măsurilor dispuse prin Ordonanța Militară nr. 3 din 24.03.2020.

Ca urmare a acțiunii au fost aplicate 237 de sancțiuni contravenționale, în valoare de 219.300 lei, pentru nerespectarea dispozițiilor Ordonanței Militare nr. 3 din 2020.

Totodată, polițiștii au depistat două persoane care nu au respectat măsura izolării la domiciliu, acestea fiind sancționate contravențional cu amenzi în valoare totală de 6.000 de lei și au fost conduse la un centru de carantină, pentru o perioadă de 14 zile.

De la debutul epidemiei, polițiștii din Alba au aplicat 1.444 de sancțiuni contravenționale, în valoare de 1.085.300 lei.

Luni 30 martie a.c., 123 de efective din cadrul Inspectoratului Județean de Jandarmi Alba au fost angrenate în misiuni desfășurate în contextul infecției cu Covid 19, astfel: în misiuni de escortare a convoaielor auto, misiuni de asigurare a măsurilor de ordine publică în zona centrelor de carantină, acțiuni de verificare și asigurare a respectării ordonanțelor militare.

Au fost aplicate 4 sancțiuni contravenționale, dintre care 2 amenzi în valoare totală de 1500 lei în Alba Iulia, 1 amendă contravențională de 300 de lei în Blaj și un avertisment la Câmpeni pentru nerespectarea prevederilor prevăzute în ordonanțele militare.

Sursă: Instituția Prefectului Alba

Continue Reading
Advertisement

EVENIMENT

Încă un deces provocat de coronavirus, la Suceava: Un bărbat de 56 de ani a fost găsit mort în casă

Publicat

Încă un deces al unei persoane infectate cu coronavirus a fost confirmat la Suceava. Numărul celor decedați lla nivel național a ajuns la 69.

Conform raportării INSP, astăzi, 31 martie a fost primit rezultatul pozitiv la testarea Covid 19 a unei persoane care a decedat la domiciliu din județul Suceava. Este vorba despre un bărbat de 56 ani, cunoscut cu afecțiuni psihiatrice, care locuia singur. Decesul a fost constatat de către personalul ambulanței în data de 26.03.2020.
Probele au fost recoltate de către serviciul de medicină legală în aceeași dată.

Continue Reading
Advertisement

EVENIMENT

FOTO Solidaritate prin Filantropie: Acțiune umanitară pentru ajutorarea a 81 de persoane nevoiașe din Alba, afectate de epidemie

Publicat

Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Irineu, Arhiepiscop al Alba Iuliei, zilele acestea a demarat în Protopopiatul Ortodox Român Alba Iulia o acțiune susținută de identificare a persoanelor izolate, bolnave, vârstnice sau fără sprijin din parohiile protopopiatului, precum și de atragere a unor parteneri sau găsirea unor resurse materiale pentru asigurarea nevoilor de bază ale celor aflați în situații de izolare și însingurare.

Comitetul de Acțiune al Protopopiatului constituit special pentru ajutarea persoanelor afectate de epidemia de coronavirus, sub coordonarea părintelui protopop Teofil Slevaș, a identificat, în colaborare cu serviciile sociale ale primăriilor, 81 de persoane care necesitau sprijin de urgență. Ca urmare, timp de 7 zile, se acordă acestora, zilnic, masă caldă pentru 30 de persoane și pachete alimentare care conțin alimentele de bază necesare, unui număr de 51 de persoane, ajutoarele având valoarea totală de 8400 lei. În perioada următoare se vor identifica resurse pentru a continua serviciile de ajutorare și pentru a fi pregătiți pentru alte solicitări.

Comitetul de Acțiune al Protopopiatului este format preoții Marius Miclea, Tudor Man, Liviu Bota, Marcel Duda, Liviu Popa și Bogdan Avram, iar beneficiarii au fost identificați pe raza localităților: Zlatna, Meteș, Ciugud, Ampoița, Galda de Jos, Ighiu, Ohaba, Henig și Alba Iulia. Aceste acțiuni filantropice sunt sprijinite financiar și material de mai multe firme din județ  și de Așezământul social „Sf. Pantelimon ”din Zlatna. Hrana caldă și pachetele alimentare sunt distribuite de inimoșii voluntari ai Asociației Studenților Creștini Ortodocși Români (ASCOR) Filiala Alba Iulia, ai Asociației „Emanoil” și ai Asociației „Părinți Pentru Ora de Religie” Alba.

În cadrul protopopiatului se mai acordă zilnic, hrană caldă la domiciliu pentru încă 62 de persoane vârstnice prin Serviciile de îngrijire la domiciliu din Alba Iulia și Zlatna la care se adaugă suplimentarea în aceste zile, cu 30 de porții de mâncare zilnic, pentru beneficiarii Adăpostului de Noapte din Alba Iulia, servicii sociale administrate de Asociația Filantropia Ortodoxă Alba Iulia.

„Acum, mai mult ca oricând, e important să aplicăm în mod concret în viața cotidiană, principiile evanghelice de viață creștină. În această perioadă de încercare și „distanțare socială” îndemnăm pe toții preoții și enoriașii din protopopiatul nostru, pe reprezentanții în consilii sau comitete parohiale, la o implicare concretă în viața și nevoile semenilor dincolo de pragul bisericii, binecunoscând valoarea faptei în planul mântuirii personale, acela de criteriu esențial al judecății universale. Mulțumim donatorilor și sponsorilor care fac posibilă această lucrare de misiune socială. Rămânem încrezători și fermi în fața acestei noi provocări, și suntem încredințați de faptul că numai prin credință, rugăciune și solidaritate, putem trece de această perioadă de încercare socială și spirituală”, a declarat părintele protopop Teofil Slevaș.

Aceste acțiuni fac parte din Programul „Solidaritate prin Filantropie”, care  a fost inițiat de Arhiepiscopia Ortodoxă Alba Iulia, Asociația „Filantropia Ortodoxă” și Instituțiile Prefectului – Comitetele Județene pentru Situații de Urgență din județele Alba și Mureș, cu binecuvântarea Înaltpresfințitului Părinte Irineu, Arhiepiscopul Alba Iuliei. Programul este implementat prin cele 10 Comitete de Acțiune ale protopopiatelor Alba Iulia, Târgu-Mureș, Sebeș, Reghin, Blaj, Sighișoara, Aiud, Luduș, Câmpeni și Târnăveni, în parteneriat cu cele 25 de organizații filantropice eparhiale.

Continue Reading
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement